SB Hoofdklasse

Koploper Olympia Haarlem neemt meer afstand

Sparks Haarlem blijft de twee koplopers achtervolgen. Op de foto bereikt Ismay Poot het tweede honk voor Sparks tegen UVV. Foto: Fred Versluis.

Koploper Olympia Haarlem neemt meer afstand

In het voorbije weekeinde heeft koploper Olympia Haarlem weer wat meer afstand genomen in de Softbal Hoofdklasse. Na inhaalwinst tegen Amsterdam Pirates (5-3) en een dubbele mercy-rule winst op zaterdag tegen Tex Town Tigers (8-0, 12-2) heeft de titelverdediger nu een voorsprong van vier punten op het op de tweede plaats staande Neptunus. Bij een juiste combinatie van resultaten zou Olympia komend weekeinde als eerste een plek in de Holland Series kunnen bemachtigen. Het was zaterdag overigens een treffen tussen de huidige top-vier en onderste-vier. Neptunus was tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates (5-1, 12-2), Sparks Haarlem bond UVV twee keer aan de zegekar (7-0, 9-3) en Roef! bleef Onze Gezellen de baas (13-0, 5-2). Op zondag haalden TTT en OG in en deelden de punten. Beide teams boekten nipte overwinningen, TTT won de opener (3-2), OG won het tweede duel (6-5).

Hoe is de situatie op het moment? Nadat eerder al UVV en Amsterdam Pirates waren uitgeschakeld voor de twee bovenste plaatsen gebeurde in de voorbije twee weken hetzelfde met Onze Gezellen en Tex Town Tigers. Zo zijn er nu dus nog vier ploegen in de race om de eerste en twee plaats, de twee plekken die recht geven op deelname aan de Holland Series. Zoals bekend zijn er ook dit seizoen geen play-offs, zodat slechts twee ploegen zullen uitkomen in het postseason. Maar toch gaan er weer regelmatig stemmen op om de play-offs, waaraan wordt deelgenomen door de top-vier van de competitie, te laten terugkeren om zo weer een extra plaatsingsmoment (en meer spanning) te creëren voor de titelstrijd.

Onderaan de ranglijst is UVV nog altijd de hekkensluiter met een achterstand van twee punten op Amsterdam Pirates, dat nog verschillende inhaalwedstrijden voor de boeg heeft. De ploeg die op de laatste plaats eindigt degradeert naar de Eerste Klasse. In die afdeling gaat de titelstrijd momenteel tussen Euro Stars, Red Lions en Twins Oosterhout. Euro Stars is momenteel de koploper met een voorsprong van acht punten op de overige twee. De kampioen van de Eerste Klasse promoveert naar de Hoofdklasse.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 35-58, Neptunus 34-54, Sparks Haarlem 34-48, Roef! 34-44, Tex Town Tigers 32-28, Onze Gezellen 34-20, Amsterdam Pirates 29-8, UVV 34-6.

overtuigend

Olympia Haarlem kwam zaterdag voor eigen publiek tweemaal overtuigend tot winst tegen Tex Town Tigers. Beide keren werd voldoende gescoord om de wedstrijden via de run-ahead-rule te kunnen afsluiten. In het eerste duel sloeg de thuisploeg al vroeg toe met vier punten in de eerste slagbeurt via een tweehonkslag van Cindy van der Zanden, honkslag van Jessie van Aalst, velderskeus-klap van Franka van Dijk en een double-steal-situatie. Met haar RBI-double in de openings-inning zorgde Cindy van der Zanden voor een opmerkelijke prestatie, want het was haar zevende opeenvolgende honkslag in zeven officiële slagbeurten (plate appearances). Een week geleden, in het tweede duel tegen Onze Gezellen sloeg ze 2-uit-2 met tweemaal vier wijd (eenmaal opzettelijk), waarna de international op donderdagavond 4-uit-4 (twee doubles) sloeg in het inhaalduel bij Amsterdam Pirates. De 4-0 voorsprong werd hierna in zowel de tweede (2-run single Brenda Beers) als de derde slagbeurt opgevoerd met nog eens twee punten. Tex Town Tigers wist slechts één honkslag te produceren op pitchers Jessie van Aalst en Isis Kistemaker en dat was een klap van Lindsey Meadows in de eerste inning.

Olympia Haarlem had in de tweede wedstrijd genoeg aan vier innings om tot een 12-2 eindstand te komen. Ook dit keer had de ploeg een productieve eerste slagbeurt, waarin dit keer liefst tien punten werden gescoord. Er waren negen honkslagen in deze rally, waarvan twee op naam van Cindy van der Zanden. Jessie van Aalst sloeg drie punten binnen met een opofferingsslag en een honkslag. Franka van Dijk sloeg een RBI-double en Britt Vonk liet een puntscorende driehonkslag van haar knuppel vertrekken. Vonk, Van der Zanden en Brenda Beers passeerden in deze inning alledrie tweemaal de thuisplaat. Ook in deze wedstrijd sloeg TTT slechts één honkslag. Dit keer op naam van Petya Sokolova en dat was een RBI-double in de vierde inning, waarin een einde werd gemaakt aan de No-Hitter en de shutout. Lisa Hop gooide de one-hitter voor Olympia, dat een aantal rookies wat speeltijd gaf in deze twee wedstrijden.

overwinningen

Neptunus trof op zaterdag aanvankelijk een taai Amsterdam Pirates, dat zich pas in de vijfde inning gewonnen gaf. Twee dagen eerder was het ook Olympia Haarlem dat geen afstand kon nemen op het Loek Loevendie Ballpark en uiteindelijk slechts met 5-3 won bij Pirates. Neptunus opende de score met één punt in de tweede inning via een honkslag van Eva Voortman, die als werpster vier innings gooide, acht slagvrouwen met drie slag uitschakelde en slechts één honkslag toestond. Neptunus drukte uiteindelijk definitief door met een rally van vier punten in de vijfde inning met als hoogtepunt een baseclearing, 3-run triple van Laura Wissink. Pirates kwam alleen in de zevende inning tot scoren op reliever Eve Harvey.

In de tweede ontmoeting had Neptunus het een stuk makkelijker, hoewel de eerste twee slagbeurten puntloos bleven. Maar daarna haalde de Rotterdamse ploeg in de derde inning uit met een 9-run rally. Hoogtepunten waren puntscorende driehonkslagen van Judith Buschman en Willemijn de Jong, die beiden twee hits sloegen in de productieve inning. Buschman en Kelly Hoenen scoorden tweemaal, terwijl Laura Wissink een 2-run single liet noteren door de official scorers. Pirates kwam alleen in de vierde inning tweemaal tot scoren via klappen van Rhowan Stuart en Uchenna Jong Loy, die met hun slagwerk overigens ook tekenden voor het enige hoofdstedelijke punt in de eerste ontmoeting.

Eva Voortman (zeven strikeouts) was opnieuw de winnende werpster en staat nu op 21-2. Haar 21 overwinningen zijn het hoogste aantal in de Hoofdklasse sinds Rebecca Soumeru en Kirsten Scheele allebei 21 keer tot winst kwamen als werpster van Sparks Haarlem.

dominant

De pitching was ook dominant voor Sparks Haarlem tegen UVV. Met de dubbele overwinning heeft Sparks nu elfmaal gewonnen in de laatste twaalf wedstrijden. In de openingswedstrijd gooiden Greta Cecchetti (vier innings) en Isa Zwitzer (drie innings) samen een one-hitter. De Italiaanse international domineerde in haar vier innings, want ze stond niemand tot de honken toe en schakelde negen slagvrouwen met drie slag uit, waarvan de laatste acht op rij. Britt van Veen sloeg daarna de enige UVV-honkslag in de vijfde slagbeurt. Sparks Haarlem nam al snel het heft in handen door tweemaal te scoren in zowel de eerste als de derde inning. In de zesde inning werd een verschil van zeven punten bereikt via een walk-off, 2-run single van Tenley Boersma. De ploeg kwam tot elf honkslagen, waaronder een tweehonkslag en driehonkslag van Magdaléna Kavanová. Suka Van Gurp sloeg drie punten binnen.

In de tweede wedstrijd stond Sparks Haarlem na twee slagbeurten met slechts 3-2 voor, maar nam afstand door driemaal te scoren in de vierde en de vijfde inning. In deze ontmoeting kwam de thuisploeg tot veertien honkslagen, waaronder drie van Maxime van Dalen. Met uitzondering van Linnie Malkin sloeg elke speelster in de slagvolgorde minimaal één honkslag. Drie pitchers stonden zes honkslagen toe. Dit keer was Greta Cecchetti de afsluitende werpster en kwam ze vijfmaal tot drie slag in twee innings. Hoewel Sparks Haarlem vanaf de tweede inning de leiding had was het Cecchetti die (voor de tweede keer deze dag) de winst op haar naam kreeg. Startende werpster Lisa Meyering gooide drie innings en dat is er één te weinig om in aanmerking voor de winst te komen. Hierna gooiden relievers Isa Zwitzer en Greta Cecchetti beiden twee innings. En dan is het aan de official scorers (en de scoreregels) om te bepalen wie de winnaar is.

rally

Net als Olympia Haarlem en Neptunus had ook Roef! in het eerste duel tegen Onze Gezellen een puntrijke slagbeurt. Met een 4-0 voorsprong kwam de ploeg in de tweede inning tot een 8-run rally om een beslissende voorsprong te nemen. Het was een opmerkelijke rally, want acht van de negen speelsters in de slagvolgorde kwamen tot scoren. Alleen Jessica Goldyn wist de thuisplaat niet te passeren. Kate Geldof (2-run double), Briana Marcelino (2-run single) en Eva Versloot (2-run single) tekenden voor de hoogtepunten. Marcelino had ook al in de eerste inning twee punten binnengeslagen met een honkslag. Onze Gezellen kwam niet verder dan twee hits op winnende werpster Anna Westberry. Eén daarvan kwam van de knuppel van Karin Adriaansz-Tuk, die een week eerder de all-time recordhouder werd wat betreft gespeelde wedstrijden.

In de tweede wedstrijd brak Roef! een 1-1 stand door tot scoren te komen in de tweede inning en daarna meer afstand te nemen. Roef! nam een 2-1 voorsprong op een velderskeus-grounder van Jessica Goldyn. Twee punten volgden in de derde inning dankzij Emma de Brouwer (opofferingsslag) en Onaisha Franka (honkslag). Met een 5-1 achterstand wist Onze Gezellen in de zesde inning nog tot scoren te komen dankzij een homerun van de Nieuw-Zeelandse Shyah Hale.

nipt

Op zondag kwamen Onze Gezellen en Tex Town Tigers allebei tot een nipte overwinning in een inhaaldubbel. In het eerste duel in Haarlem werkte TTT in de vierde inning een 1-0 achterstand weg, maar even later hernam OG de leiding via een inside-the-park-homerun van Sanne Halderman, haar eerste vierhonker in de hoogste afdeling. TTT kwam wederom langszij, dit keer na een honkslag van de Duitse international Katharina Szalay in de zesde inning. Even later scoorde Dinet Oosting wat het beslissende punt zou zijn in de zevende inning na een wilde worp.

In de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid en kwam Onze Gezellen tot een one-run overwinning. Maar ook de Haarlemse ploeg, die met 10-8 werd outhit, moest een achterstand wegwerken. Met een 1-1 stand scoorde OG driemaal in de tweede inning dankzij een driehonkslag met volle honken van Shyah Hale. De 4-1 voorsprong bleek niet genoeg, want TTT kwam in de vijfde inning tot een rally van vier punten. De Enschedese ploeg scoorde toen tweemaal na een tweehonkslag van Dinet Oosting en kwam langszij na een opofferingsslag van Lindsey Meadows. Een fout op een klap van Alexa Nemeth zorde voor een 5-4 voorsprong. Maar die was van korte duur, want in de tweede helft van de vijfde inning antwoordde Onze Gezellen met twee punten. De thuisploeg bracht de stand eerst in balans via een opofferingsslag van Babs de Jonge. Even later scoorde Marit Jansen het zesde (en dus winnende) punt op een opoffferingsstootslag (squeeze) van Cheska Ham.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse