SB Hoofdklasse

Unieke prestaties Eva Voortman (wins, strikeouts), Marjolein Merkx (saves), Kamryn Coleman (No-Hitter)

Neptunus-pitcher Eva Voortman realiseerde op zaterdag tegen Onze Gezellen bijzondere prestaties met wins en strikeouts. Foto: Renata Jansen Fotografie.

Unieke prestaties Eva Voortman (wins, strikeouts), Marjolein Merkx (saves), Kamryn Coleman (No-Hitter)

Het blijft spannend in de top van de ranglijst van de Softbal Hoofdklasse. Dat komt doordat er in het voorbije weekeinde toch wel een paar verrassende nederlagen waren. Feit is wel dat koplopers Olympia Haarlem en Neptunus nu wat meer afstand hebben genomen van achtervolgers Sparks Haarlem en Roef!, waardoor ze de voornaamste kandidaten blijven om vanaf 7 oktober tegenover te staan in de allesbeslissende Holland Series. Op zaterdag deelde Olympia Haarlem de punten met Roef! en Sparks Haarlem deed hetzelfde met Tex Town Tigers. Olympia opende met een 7-3 verlies, waarna een 4-2 overwinning volgde. Sparks begon met een overtuigende 8-0 mercy-rule winst, maar bleef vervolgens zelf puntloos in het tweede duel (5-0). Had Olympia de volle winst gepakt, dan was de ploeg zeker geweest van deelname aan de Holland Series. Het scheelde maar een paar centimeter of Neptunus was ook tot een puntendeling gekomen bij Onze Gezellen. Na een nipte 1-0 winst volgde een ruimere 8-1 overwinning. In ‘de kelder’ van de ranglijst boekte Amsterdam Pirates twee belangrijke overwinningen tegen hekkensluiter UVV (7-0, 12-5), waarbij pitcher Kamryn Coleman een stukje Amsterdamse geschiedenis schreef met het gooien van een No-Hitter. Op zondag haalde Roef! succesvol in tegen Amsterdam Pirates (11-6, 3-2), waardoor de ploeg in punten naast Sparks Haarlem kwam. Tex Town Tigers boekte eveneens twee inhaalzeges tegen UVV (5-0, 3-2). Ondertussen bereikte Eva Voortman (Neptunus) zaterdagmiddag als pitcher statistieken die vijftien jaar geleden voor het laatst in de hoogste afdeling konden worden genoteerd en passeerde Marjolein Merkx (Roef!) een prestatie die 26 jaar geleden werd gerealiseerd.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 38-62, Neptunus 36-58, Sparks Haarlem 36-50, Roef! 38-50, Tex Town Tigers 36-34, Onze Gezellen 36-20, Amsterdam Pirates 34-12, UVV 38-6.

bijna homerun

Het was een moeizame winst voor Neptunus zaterdagmiddag in de eerste wedstrijd tegen Onze Gezellen. Op een zonnig middagje op het Van der Aart Sportpark tekenden Eva Voortman (Neptunus) en Yala Zwakman (Onze Gezellen) voor een aantrekkelijk pitchingduel. Beiden bleven zeven innings lang prima overeind en stonden maar weinig toe. Kijkend daar de statistieken zal men snel zeggen dat die in het voordeel waren van Eva Voorman en misschien is dat ook wel zo. De linkshander schakelde veertien slagvrouwen met drie slag uit, gaf slechts één vrije loop weg en stond maar twee honkslagen toe. Yala Zwakman kwam tot zes strikeouts en kreeg vijf hits te verwerken. Ook zij zag maar eenmaal een slagvrouw het honk bereiken via vier wijd. Tweemaal verleende de rechtshander een speelster gratis toegang tot het eerste honk via een opzettelijke vrije loop om niet alleen een slagvaardige speelster te ontlopen, maar vooral om een gedwongen loop-situatie te creëren. En het scheelde maar een paar centimeter of Onze Gezellen had het duel afgesloten met een verrassende overwinning. Uiteindelijk scoorde Neptunus het enige punt in de zevende inning.

Het was OG dat de eerste scoringskans kreeg in de eerste inning, maar toen loopsters achterliet op het tweede en derde honk. Neptunus had loopsters op het eerste en tweede honk met één uit in de tweede inning, maar Yala Zwakman sloot toen af met twee strikeouts. Neptunus kreeg ook in de volgende drie slagbeurten loopsters in scoringspositie, maar de prima spelende OG-verdediging voorkwam punten. Met Eva Voortman als loopster op het tweede honk in de vijfde inning en twee uit kreeg powerhitter Laura Wissink opzettelijk vier wijd. Een vangbal sloot de slagbeurt daarna af. Even later trok OG het duel bijna naar zich toe. Met twee uit sloeg Puk de Groot een driehonkslag en was Karin Adriaansz-Tuk de volgende slagvrouw. Met het eerste honk open koos Neptunus niet voor een intentional walk. Vervolgens haalde de all-time homerun-queen stevig uit op de vierde worp van Eva Voortman en dreunde de bal diep het linksveld in. Daar was het Kirsten Fischer, net in het duel gekomen als nieuwe linksveldster, die de bal vlak voor de omheining ving! Was de bal net wat strakker geweest, dan had OG op een 2-0 voorsprong gestaan. Maar nu bleef de stand 0-0. Neptunus scoorde hierna in de zevende inning het enige punt in het aantrekkelijke duel. Met Kirsten Fischer (velderskeus) op het eerste honk sloeg Damishah Charles haar tweede tweehonkslag. Hierna was het Eva Voorman die een opzettelijke vrije loop kreeg om een gedwongen loop op te zetten. Ook dit keer volgde een vangbal, geslagen door Laura Wissink, maar het werd een opofferingsslag, want de klap stelde Fischer in staat tot scoren te komen.

wins & strikeouts

Eva Voortman sloot de wedstrijd vervolgens af met een one-two-three inning en stelde de nipte voorsprong daarmee veilig. Dat leverde haar voor de 22e keer dit seizoen een overwinning op. En daarmee bereikte de international een prestatie die vijftien geleden voor het laatst was gezien. Een week geleden werd Voortman de eerste werpster met 21 overwinningen sinds 2013 toen Kirsten Scheele en Rebecca Soumeru (beiden Sparks Haarlem) hetzelfde deden. De laatste keer dat een werpster 22 overwinningen achter haar naam kreeg was in 2008. In dat seizoen was het Lindsey Meadows die een top-seizoen had voor Tex Town Tigers, dat toen landskampioen werd. Meadows was in dat succesvolle seizoen voor de Enschedese ploeg 26 keer winnende werpster. Het record aantal overwinningen is echter nog indrukwekkender (en wellicht onbreekbaar), want in 1986 was het Carolien Fris die liefst 35 keer winnende werpster was. De international van Bloemendaal startte toen alle 45 competitiewedstrijden (43 compleet) en sloot af met een 35-10 record.

Maar er was zaterdagmiddag nog een andere opmerkelijke prestatie van Eva Voortman, die vijfien jaar geleden voor het laatst was gerealiseerd. Voor aanvang van de wedstrijd stond Voortman op 232 strikeouts en met haar veertien keer drie slag voerde ze dat totaal op naar 246. Daarmee passeerde ze het totaal van 235 strikeouts dat in het seizoen 2008 werd neergezet door Lindsey Meadows, die nog altijd actief (en waardevol) is voor TTT en teamgenoot van Voortman is in de nationale ploeg. Voortman is één van de weinige pitchers met 200-plus strikeout-seizoenen en de eerste sinds Amanda Lindsey (Olympia Haarlem) er 207 liet noteren in 2011. Het all-time seizoen-record is echter nog een flink stuk hoger. In 1997 kwam Sonja Pannen als pitcher van Amsterdam Pirates tot 319 strikeouts. De oud-international is de enige die tweemaal de grens van 300 passeerde, want een jaar later, ook toen spelend voor Pirates, kwam ze tot 300 strikeouts. Na haar imposante softbal-loopbaan (ze gooide voor het laatst in 2010 voor DSS) werd Sonja Pannen ook heel succesvol in het (internationale) bowlen. Zo nam ze in 2019 deel aan het WK Bowlen voor vijftigplussers in het Amerikaanse Las Vegas.

Eva Voortman bereikte met haar wins en strikeouts totalen die 15 jaar geleden voor het laatst werden genoteerd. Foto: Renata Jansen Fotografie.

come-from-behind

In de tweede wedstrijd keek Neptunus twee innings tegen een 1-0 achterstand aan. Onze Gezellen opende de score in de eerste inning dankzij een honkslag van Babs de Jonge, maar daar bleef het bij voor de thuisploeg. Neptunus draaide het duel om in de derde inning via een driehonkslag van Eva Voortman en een opofferingsslag van Laura Wissink. Klappen van Damishah Charles (double) en Eva Voortman (infield-hit) leverden een slagbeurt later nog eens twee punten op. Neptunus besliste het duel met een 4-run rally in de zesde inning. Slagwerk van Voortman, Wissink en Anouk van den Heuvel zorgden voor vier punten en een mercy-rule puntenverschil. Voortman en Wissink sloegen in deze wedstrijd allebei drie punten binnen.

save

Olympia Haarlem had zich zaterdag als eerste kunnen plaatsen voor de Holland Series, maar daar stak Roef! in het eerste duel een stokje voor. De bezoekers uit Noord-Brabant hadden een productieve wedstrijd, sloegen twaalf honkslagen en stonden halverwege de vierde inning al met 4-0 voor, de basis voor de winst was daarmee gelegd. Roef! scoorde tweemaal in zowel de derde als de vierde slagbeurt op de Tsjechische international Anna Zoulová, die tienmaal drie slag gooide. Honkslagen van Nicky Uytendaal en Isa Los zorgden voor de eerste twee punten, een 2-run homerun van Kate Geldof verdubbelde de voorsprong. Het was de eerste Hoofdklasse-homerun voor de Belgische international, die dit seizoen voor het eerst sinds 2016 (toen Twins) weer in de hoogste Nederlandse competitie uitkomt. Maar het was niet haar eerste homerun dit jaar. Op 18 juni sloeg ze als speelster van Antwerp Eagles een homerun tegen Chicaboo’s Stabroek in de hoogste Belgische competitie Divisie-1. De klap van Geldof bleek beslissend, want Olympia wist de achterstand niet meer ongedaan te maken. De thuisploeg scoorde eenmaal in de eigen vierde slagbeurt, maar daar stonden in de zevende inning weer drie Roef!-punten tegenover. Die kwamen tot stand op honkslagen van Anna Westberry en Emma de Brouwer. Olympia wist hierna nog tweemaal te scoren na een driehonkslag van Franka van Dijk, maar daar bleef het bij. Marjolein Merkx sloot het duel voor Roef! af, gooide de laatste drie innings en kreeg voor de zevende keer een save op haar naam. Het hoogste aantal saves sinds Lindsey Meadows (Tex Town Tigers) tot zes kwam in 2007. Maar de prestatie van Marjolein Merkx is nog uitzonderlijker, want de laatste keer dat een werpster werd beloond met zeven saves was liefst 26 jaar geleden. Toen was het Birgit Ferdinandus die als pitcher van DSC ’74 in zeven wedstrijden een save verdiende.

In de tweede wedstrijd besliste Olympia Haarlem het resultaat met een 3-run rally in de eerste inning. Honkslagen van Lisa Hop en Yindi Beekveldt plus een punt tijdens een rundown zorgden voor een vroege voorsprong. Roef! kwam terug met twee punten in de derde inning, maar in de zesde slagbeurt zorgde Britt Vonk met een driehonkslag voor een insurance run.

no-hitter

Amsterdam Pirates boekte twee belangrijke overwinningen tegen UVV. Hierdoor nam de hoofdstedelijke ploeg een voorsprong van zes punten op de Vleutense ploeg, die zondag ook tweemaal puntloos bleef bij Tex Town Tigers. De ploeg die op de laatste plaats eindigt degradeert naar de Eerste Klasse.

In het eerste duel kwam Pirates tot een 7-0 shutout in vijf innings en daarin was een hoofdrol weggelegd voor Kamryn Coleman. De rechtshandige Amerikaanse schakelde slechts drie slagvrouwen met drie slag uit, maar gooide een sterke wedstrijd, waarin ze geen honkslagen aan UVV toestond. Bijna werd haar No-Hitter een Perfect Game, maar UVV kreeg in de tweede inning één honkloopster en daar was Coleman zelf voor verantwoordelijk. Met één uit gooide ze vier wijd op Renée Scholte, die in scoringspositie kwam na een opofferingsstootslag, waarna Coleman afsloot met een strikeout. De No-Hitter van Kamryn Coleman was de zesde in de Hoofdklasse dit seizoen, waarin Pirates zelf tweemaal het slachtoffer was tegen Roef! en Neptunus. Het was de eerste No-Hitter door een Pirates-pitcher in 26 jaar! Op 9 juli 1997 was het Sonja Pannen die het team van Ducks hitloos hield. En zo schreef Kamryn Coleman dus een stukje Amsterdamse geschiedenis.

Pirates opende met twee punten in de eerste inning op klappen van Jeske Meewisse (opofferingsslag) en Kelsy Pieneman (honkslag). Het verschil van zeven punten werd bereikt via een 5-run rally in de vierde inning via slagwerk van Winke Verdick (tweehonkslag), Mickey Ras (honkslag) en opnieuw Meewisse (velderskeus) en Pieneman (honkslag).

Pirates sloot het tweede duel eveneens af via de run-ahead-rule. Even keek de thuisploeg tegen een 2-0 achterstand aan, die in de eerste helft van de eerste inning tot stand was gekomen dankzij een tweehonkslag van Renée Scholte. Pirates antwoordde met een 5-run rally met als hoogtepunten een 2-run triple van Kelsy Pieneman en een homerun van Uchenna Jong Loy. UVV bracht de achterstand gelijk terug naar 5-4, maar daar stonden nog eens drie punten tegenover in zowel de tweede als derde Amsterdamse slagbeurt, waarna nog een punt volgde in de vierde inning. Ook in deze slagbeurten waren er aanvallende hoogtepunten voor de thuisploeg. Winke Verdick (3-uit-3) sloeg een 2-run single in de tweede inning, Kelsy Pieneman produceerde een baseclearing, 3-run double in de derde inning en Rhowan Stuart sloeg een lead-off homerun in de vierde Pirates-beurt.

beslissend

Sparks Haarlem, dat de laatste weken voor de bekende hete adem in de nek zorgt voor koplopers Olympia Haarlem en Neptunus, deelde de punten met Tex Town Tigers. In het eerste duel kwam de ploeg tot een 8-0 shutout, maar stond slechts met 2-0 voor na drie innings. Sparks drukte daarna door met een 6-run rally in de vierde inning.

Na eenmaal te hebben gescoord in de eerste en derde inning kwam de thuisploeg op gang in de vierde slagbeurt. Met twee loopsters op de honken en één uit werd de rally in beweging gezet met een puntscorende honkslag van Magdaléna Kavanová. Even later volgde Maxime van Dalen (3-uit-3) met een 2-run single. Na te hebben gescoord op een fout werden nog eens twee punten toegevoegd op klappen van Linnie Malkin (tweehonkslag) en Riangela Flanegin (infield-hit). Winnende werpster Greta Cecchetti stond één honkslag toe in vier innings, waarna Isa Zwitzer het karwei afmaakte.

In de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid en werd Sparks Haarlem puntloos gehouden. Sparks outhitte Tex Town Tigers met 8-4, maar slaagde er niet in de thuisplaat te passeren. Dat deed TTT wel al gelijk vanaf het begin. Een double play-grounder van Shaneequa Kock leverde het eerste punt op in de eerste inning. Een doorgeschoten bal en een foute aangooi verhoogden de stand naar 3-0 in de volgende slagbeurt. Op dat moment had TTT nog geen honkslag geslagen. In de zevende inning voerde TTT de voorsprong op naar 5-0 toen Dinet Oosting een 2-run homerun sloeg, haar zesde van het seizoen. Zij tekende voor twee van de vier Enschedese honkslagen.

Door de toch wel onverwachte puntendeling staat Sparks nu acht punten achter op nummer twee Neptunus. Of dat een beslissende achterstand is zal moeten blijken. In de resterende twee weken van de reguliere competitie krijgt Sparks nog viermaal Amsterdam Pirates en tweemaal Tex Town Tigers. Koploper Olympia treft nog Neptunus en Roef!, terwijl Neptunus ook nog zal spelen tegen TTT en Onze Gezellen.

Maxime van Dalen sloeg in het eerste duel drie punten binnen (3-uit-3) voor Sparks Haarlem. Foto: Fred Versluis.

save (II)

Op zondag haalde Roef! succesvol in tegen Amsterdam Pirates. Dat gebeurde op het tweede softbalveld op Sportpark Stokeind, omdat het hoofdveld in Moergestel door een hevige nachtelijke regenbui onbespeelbaar was geworden. Het leek er aanvankelijk niet op dat de volle winst naar Roef! zou gaan, want Pirates opende het eerste duel met een 6-run rally in de eerste inning op starter Anna Westberry. Met drie honken bezet sloeg Kelsy Pieneman een 2-run double, onmiddellijk gevolgd door een 2-run single van Uchenna Jong Loy. Honkslagen van Resa ter Heegde en Winke Verdick brachten de stand op 6-0. Maar die ruime voorsprong bleek niet genoeg. Pirates werd in het restant van het duel puntloos gehouden door drie pitchers. En ondertussen draaide de slagploeg de situatie om in eigen voordeel. Nicky Uytendaal sloeg een 3-run homerun in de eerste inning. Drie slagbeurten later scoorde Roef! viermaal. Met de stand op 6-6 was het Emma de Brouwer die met een honkslag Roef! voor het eerst op voorsprong zette. In de vijfde inning nam Roef! meer afstand via een 2-run homerun van Jessica Goldyn (4-uit-5), die een inning nog eens twee insurance runs toevoegde met een honkslag.

Marjolein Merkx gooide de laatste drie innings voor Roef!, goed voor haar achtste save van het seizoen. Zoals hierboven te lezen valt werd de rechtshander op zaterdag de eerste pitcher met zeven saves sinds Birgit Ferdinandus (DSC ’74) in 1997. De acht saves van Marjolein Merkx zijn goed voor een tweede plek op de all-time lijst, maar het record lijkt één van die ‘onbreekbare’ records te zijn. In 1989 realiseerde Annet van Opzeeland als pitcher van Terrasvogels namelijk een wel heel stevig record met liefst 17 saves!

honkslag

Ook in de tweede wedstrijd moest Roef! eerst een achterstand wegwerken. Dit keer opende Amsterdam Pirates de score met twee punten in de derde inning. Met twee uit zorgden een fout op een klap van Winke Verdick en een honkslag van Kelsy Pieneman voor twee punten. Pieneman was het afgelopen weekeinde in vier wedstrijden 6-uit-12 en sloeg tien punten binnen.

Roef! sloeg toe met drie runs met twee uit in de vijfde inning. Een 2-run triple van Jessica Goldyn bracht de stand toen in evenwicht, waarna ze zelf het beslissende punt scoorde na een honkslag van Briana Marcelino. Hierna volgde nog een opmerkelijke prestatie van Marjolein Merkx, dit keer niet als pitcher. Door een aantal wissels was ze in de slagvolgorde terecht gekomen en met loopsters op het eerste en tweede honk kwam Merkx voor het eerst dit seizoen aan slag. Ze ging gelijk voor de eerste worp die ze zag en sloeg een honkslag, zodat Roef! alle honken bezet kreeg. Maar een velderskeus-klap van Isa Los eindigde de slagbeurt.

dubbele winst

Tex Town Tigers was zondag op eigen veld tweemaal succesvol in de inhaaldubbel tegen UVV. In het eerste duel sloeg de thuisploeg elf honkslagen, maar stond halverwege de vijfde inning slechts met 1-0 voor. Dat punt was in de tweede inning gescoord door Myrthe Smid na een wilde worp. Een tweehonkslag van Annemiek Jansen verdubbelde de stand in de vijfde inning. Hierna volgde nog een 3-run rally in de zesde inning. Nadat Dinet Oosting met een honkslag voor een punt had gezorgd sloeg Annemiek Jansen (3-uit-4) opnieuw raak, dit keer een 2-run single.

In het tweede duel scoorde TTT de benodigde punten al vroeg. Een tweehonkslag van Lindsey Meadows zorgde voor het openingspunt in de eerste inning. Klappen van Erin Turko (honkslag) en Katharina Szalay (velderskeus) verhoogden de stand naar 3-0 in de tweede beurt. UVV hield TTT hierna verder puntloos en bleef zelf goed in de wedstrijd. Een honkslag van Naomi Andringa (derde inning) en tweehonkslag van Melissa Burger (zevende inning) brachten de stand terug naar 3-2, maar uiteindelijk stond de ploeg toch weer met lege handen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse