EK 2023

Koninkrijksteam opent EK Honkbal met zege op Frankrijk

Foto: Louie Jay Sienders

Koninkrijksteam opent EK Honkbal met zege op Frankrijk

Op een koude avond in Brno heeft Team Kingdom of the Netherlands in de eerste wedstrijd van het EK Honkbal Frankrijk met 9-0 verslagen. Uitstekende pitching en belangrijke honkslagen van Ademar Rifaela en een 2-run homerun van Sicnarf Loopstok zorgden voor een ruime zege, waarin Oranje toch veel kansen liet liggen.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg het Koninkrijksteam de kans om de wedstrijd open te breken. In de eerste inning bleven echter twee honklopers achter op de honken en in de derde inning zelfs drie. In de derde inning was het Ademar Rifaela, die de ban brak. Met zijn honkslag naar het rechtsveld bracht hij Didi Gregorius (infield single) over de thuisplaat voor een 1-0 voorsprong.

Een inning later sloeg Rifaela opnieuw toe. Zijn two-run bases loaded single bracht de stand op 5-0, want eerder in de inning zorgden Roger Bernadina (RBI single) en Juremi Profar (bases loaded walk) ook al voor runs.

Op de heuvel deelden starter Lars Huijer en zijn opvolger Shairon Martis de eerste vijf innings en de Fransen kwamen daarin niet verder dan één honkslag. Het was een vooropgezet plan van bondscoach ’t Hoen en pitching coaches Diegomar Markwell en Jair Jurrjens om beide pitchers kort te houden, zodat ze vrij snel verderop in het toernooi weer inzetbaar zijn.

Kansen om meer te scoren kwamen er, maar de beslissende klap bleef uit en een aantal lopers sneuvelden in steelpogingen of dubbelspelen.

Relievers Aaron de Groot en Eric Mendez kwamen met scoreless outings door de zesde en zevende inning, waarna Sicnarf Loopstok (walk) in de zevende slagbeurt op een wilde worp de 6-0 scoorde. Een bases loaded walk voor Juremi Profar, zijn tweede van de avond, bracht de 7-0 over de thuisplaat en Ademar Rifaela leek met een bases clearing double een vervroegd einde aan de wedstrijd te brengen, maar zijn line drive werd met een uiterste poging van de springende Franse linksvelder gevangen.

Na een shutdown inning van Kevin Kelly zorgde Sicnarf Loopstok met een two-run homerun voor een 9-0 voorsprong en dat zou ook de einduitslag zijn. Een ruime overwinning en toch zal bondscoach ’t Hoen er bij zijn team op hameren dat de scoringskansen (11 hits en 15 vrije lopen) beter en eerder verzilverd moeten worden in de komende wedstrijden.

Op maandag gaat het EK voor het Koninkrijksteam verder met de wedstrijd tegen Oekraïne. De Oekrainers verloren vandaag hun eerste wedstrijd met grote cijfers van Kroatie en lijken op papier de zwakste tegenstander uit Groep C. Je ziet deze wedstrijd om 11.00 uur exclusief live op AD.nl/honkbal. De samenvatting en de interviews met de hoofdrolspelers zie je na afloop uiteraard op Honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2023