Didi Gregorius speelde tegen Israël voor het eerst dit toernooi op de positie van korte stop.

EK 2023

Koninkrijksteam neemt het in kwartfinale op tegen plaaggeest Israël


Foto: © Henk Seppen

Koninkrijksteam neemt het in kwartfinale op tegen plaaggeest Israël

Voor de zevende keer in de historie en voor de eerste keer sinds de EK Finale van 2021 staat Team Kingdom of the Netherlands in de kwartfinale van het EK vandaag tegenover Israël. Alles over de eerdere onderlinge wedstrijden en de matchup van vandaag lees je hieronder!

Het is nog niet zo lang geleden dat Israël, voornamelijk bestaand uit Joodse Amerikanen, die een Israëlisch paspoort gekregen hebben, voor het eerst verscheen op de grote honkbaltoernooien. In 2017 stonden zij ‘opeens’ tussen alle wereldtoppers tijdens de World Baseball Classic en werden zij ook nog eens ingedeeld in dezelfde groep als het Koninkrijksteam.

In Zuid-Korea waren beide teams, dankzij overwinningen op Zuid-Korea en Taiwan, al geplaatst voor de volgende ronde toen zij elkaar tegenkwamen in het Gocheok SkyDome. Op het werpen van Rob Cordemans scoorden de Israëli’s in de eerste inning drie runs, mede dankzij een two-run double van Nate Freiman. Deze achterstand kwam Oranje niet meer te boven en het verloor met 4-2. Het werd een nederlaag zonder gevolgen en toen er in de tweede ronde in Japan wel iets op het spel stond, won het Koninkrijksteam met grote cijfers.

De grote man in de 12-2 overwinning van die dag? De man die ook vanavond zeer waarschijnlijk weer korte stop speelt: Didi Gregorius. Hij sloeg 2 uit 3 met een homerun en 5 RBI.

Twee jaar later, op het EK van 2019, stonden het Koninkrijksteam en Israël opnieuw tegenover elkaar en dankzij goede pitching van Cordemans en Tom Stuifbergen en twee homeruns van Ademar Rifaela won Oranje het duel tussen de twee tot dan toe nog ongeslagen teams met liefst 13-4. Tijdens het OKT in Parma, iets meer dan een week later, waren de rollen echter omgedraaid. Een pijnlijke 8-1 nederlaag kostte Oranje uiteindelijk deelname aan de Olympische Spelen.

In 2021 kreeg het tijdens de EK Finale de kans om zich daarvoor te revancheren. Het werd een wedstrijd die lang spannend bleef, want in de zevende inning stond het Koninkrijksteam nog met 4-1 achter. Roger Bernadina bracht zijn team terug in de wedstrijd met zijn hele verre 3-run homerun. Sharlon Schoop sloeg even later nog drie runs binnen en Dashenko Ricardo sloeg een two-run homerun om de spanning helemaal weg te nemen. Oranje won met 9-4 en werd voor de 24ste keer Europees Kampioen.

Het zesde en laatste onderlinge duel was de oefeninterland in Praag van vorige week, die door het Koninkrijksteam relatief simpel werd gewonnen. De nare nasmaak van de nederlaag van 2019 is daarmee overigens zeker nog niet volledig weggewerkt. Vanavond om 18.30 uur zal het team opnieuw gebrand zijn om van Israël te winnen en de jacht op de 25ste Europese titel in leven te houden.

Op dit EK hebben de Israëli’s nog niet de vorm laten zien, die we in voorgaande EK’s van ze kennen. Zwitserland werd nog met 14-1 verslagen, maar vervolgens werd met 2-0 verloren van Duitsland en werd het tegen België met 11-8 nog erg spannend. Tussen de ‘Tournament Leaders’ vinden we op dit moment geen Israëli’s terug. Wel zitten er weer een paar bekende namen tussen. Oud-Major Leaguer Ty Kelly speelt zijn derde EK en slaat .375, maar Ryan Lavarnway, eveneens voormalig Major Leaguer, slaat nog 0 uit 10. Benjamin Rosengard (.385) en Ben Wanger (.500) lijken de slagmensen in vorm.

Wanger kenden we voornamelijk als pitcher die het Oranje in de finale van 2021 nog erg moeilijk maakte, maar als pitcher heeft hij in zijn enige outing nog geen nul kunnen maken en kreeg hij al vier runs tegen van de Belgen. Justin Altintoff was tot nog toe de beste werper voor Israël, maar hij gooide op maandagavond 4.2 innings en lijkt op voorhand niet inzetbaar tegen Oranje. Wie er wel start is nog niet bekend.

De wedstrijd van vanavond zie je live op AD.nl/honkbal. Een voordelig abonnement, dat maandelijks opzegbaar is, sluit je af via deze link. En let op: als je al een abonnement hebt bij een andere aan DPG Media aangesloten krant of platform dan kun je de wedstrijden ook al live zien.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2023