SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem en Neptunus naar Holland Series Softbal; Twee speelsters gehuldigd

Olympia Haarlem en Neptunus ontmoeten elkaar in de best-of-five Holland Series. Op de foto staan de twee ploegen tegenover elkaar eerder dit seizoen in juli. Foto: Robert Bos.

Olympia Haarlem en Neptunus naar Holland Series Softbal; Twee speelsters gehuldigd

Titelverdediger Olympia Haarlem staat ook dit jaar weer in de Holland Series. In de eindstrijd neemt de ploeg het dit keer op tegen Neptunus, dat zich afgelopen zondag voor het eerst voor de finalereeks plaatste. En dat in het tweede seizoen dat de Rotterdamse ploeg in de hoogste afdeling uitkomt. De twee ploegen domineerden al het hele seizoen en waren de voornaamste kandidaten voor de best-of-five Holland Series, die op zaterdag 7 oktober begint. Een paar weken geleden kreeg het tweetal echter ineens concurrentie van Sparks Haarlem, dat via een lange winning streak de top-twee dicht naderde. Sparks Haarlem heeft nog zes wedstrijden (vier inhalers) op de agenda staan en kan in theorie nog gelijk eindigen met of Olympia Haarlem, of Neptunus. Echter, het onderling resultaat is in het voordeel van de twee koplopers. Neptunus heeft vijf van de zes onderlinge wedstrijden tegen Sparks in winst omgezet. Olympia en Sparks kwamen onderling driemaal tot winst, maar de Team Quality Balance is in het voordeel van de regerend landskampioen. Komend weekeinde (zondag) halen Olympia en Neptunus in Haarlem hun laatste onderlinge dubbel in met als inzet de eerste plaats. Onderling is de stand momenteel 2-2.

Afgelopen weekeinde zorgde de regen weer voor veel overlast. Zo werden op zaterdag drie double-headers afgelast. Die werden aanvankelijk allemaal opnieuw vastgesteld voor aanstaande zondag (1 oktober), maar inmiddels is duidelijk dat Amsterdam Pirates en Sparks Haarlem pas NA het komende weekeinde (dinsdag/donderdag) gaan inhalen. De enige dubbel die afgelopen zaterdag wel werd gespeeld vond plaats in Enschede, waar Tex Town Tigers de punten met Roef! deelde. TTT won het eerste duel (4-3), Roef! het tweede (8-1). Op zondag reisde Neptunus naar Enschede en haalde daar succesvol in (3-0, 20-3), waardoor de plek in de Holland Series veilig werd gesteld. Voor aanvang van deze dubbel werden twee Bondsonderscheidingtekens uitgereikt, want Annemiek Jansen (Tex Town Tigers) en Laura Wissink (Neptunus) hebben de ‘magische’ grens bereikt van 400 competitiewedstrijden in de hoogste afdeling. Onze Gezellen deelde zondag met Amsterdam Pirates. Beide teams wonnen via de mercy-rule, OG met 9-1, Pirates met 11-1.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 38-62, Neptunus 38-62, Roef! 40-52, Sparks Haarlem 36-50, Tex Town Tigers 40-36, Onze Gezellen 38-22, Amsterdam Pirates 36-14, UVV 38-6.

reglement

Net als tegen het einde van vorig seizoen was het niet helemaal duidelijk of er bij een gelijke stand in de Hoofdklasse een beslissingswedstrijd zou volgen of niet voor de splitsing (en dus plaatsing) naar de Holland Series. Echter, in het Reglement van Wedstrijden staat bij Artikel 6.14.g.2. het volgende te lezen (waarbij onder play-offs ook Holland Series wordt verstaan):
Als bij het splitsen van één of meerdere poules, waaronder ook wordt verstaan plaatsing voor vervolgcompetities en play-offs, twee teams een gelijke positie in de eindrangschikking innemen, wordt (indien noodzakelijk en/of wenselijk voor het verdere verloop van de competitie, dit ter beoordeling door de afdeling Competitiezaken) de definitieve eindrangschikking bepaald op basis van (in volgorde):
i. Het onderling resultaat in wedstrijdpunten van de gespeelde wedstrijden in de poule tussen beide teams.
ii. Indien het onderling resultaat niet tot een definitieve rangschikking leidt, is de Team Quality Balance bepalend. Het team met de hoogste (positieve) Team Quality Balance (TQB) wordt als hoogst genoteerd team aangemerkt.

Op basis hiervan kan dus worden geconcludeerd dat zowel Olympia Haarlem als Neptunus zich hebben geplaatst voor de Holland Series, zoals in de inleiding omschreven. De best-of-five begint op zaterdag 7 oktober met een double-header op het complex van de ploeg die de reguliere competitie als winnaar afsluit. Een week later, op zaterdag 14 oktober, volgt de derde en indien nodig vierde wedstrijd op het veld van de nummer twee. Is er een vijfde wedstrijd nodig, dan wordt die op zondag 15 oktober gespeeld bij de competitiewinnaar.

going the distance

Tex Town Tigers en Roef! speelden twee aantrekkelijke wedstrijden op zaterdag. Ook in Enschede was er even een onderbreking vanwege de regen, maar uiteindelijk konden beide wedstrijden worden gespeeld. In het eerste duel leek Roef! op de winst af te stevenen, want halverwege de zesde inning stond de ploeg met 2-0 voor. TTT kwam langszij en won uiteindelijk in de achtste inning.

Een fout op een klap van Onaisha Franka en een honkslag van Anna Westberry bezorgden Roef! een snelle 2-0 voorsprong in de eerste inning op Lindsey Meadows, maar die stond in het verdere verloop van het duel niet veel meer toe. In de zesde inning werd ze gesteund met twee punten, die allebei werden gescoord na een fout. In de achtste inning hernam Roef! de leiding via een wilde worp, maar TTT antwoordde met twee punten. Lindsey Meadows onderstreepte andermaal haar waarde voor de Enschedese ploeg, want met een opofferingsslag bracht ze de stand zelf weer in balans. Even later volgde Shaneequa Kock met een walk-off-sacrifice-squeeze-bunt-fielder’s-choice. Een mond vol, maar het bezorgde de thuisploeg wel de overwinning.

Lindsey Meadows-Oosterveld werd de winnende werpster, want zij ging ’the distance’ in deze extra-inning wedstrijd. In de eerste slagbeurt stond de rechtshander twee punten en twee honkslagen toe. In het restant van de wedstrijd stond Meadows, die 140 pitches gooide, nog slechts één honkslag toe. Het was voor het eerst sinds 6 mei 2017 dat Lindsey Meadows een 8-inning wedstrijd compleet gooide. Ruim zes jaar geleden, op het bekende softbalveld op Sportpark ‘De Elta’ in Santpoort-Zuid, was Meadows ook de winnende werpster, want TTT won toen in acht innings met 3-2 bij Terrasvogels. Twee speelsters die er toen bij waren maakten ook nu deel uit van de TTT-verdediging. Annemiek Jansen speelde in 2017 in het linksveld en was nu de midveldster. Myrthe Smid was in beide wedstrijden de korte stop. Nog een feitje? Ben Goorts was in beide wedstrijden de official scorer.

Lindsey Meadows gooide haar eerste complete 8-inning wedstrijd in ruim zes jaar. Foto: Tex Town Tigers Facebook.

homeruns

In de tweede ontmoeting opende Roef! wederom de score in de eerste slagbeurt. Dit keer wist de ploeg de voorsprong wel vast te houden en nam meer afstand via een 4-run rally in de vijfde inning.

Een honkslag van Briana Marcelino stelde Jessica Goldyn in staat het eerste punt te scoren. TTT kreeg daarna een paar loopsters in scoringspositie, maar werd van scoren afgehouden. Roef! sloeg vervolgenss toe met vier punten in de vijfde inning op klappen van Nicky Uytendaal (velderskeus), Briana Marcelino (honkslag), Isa Los (tweehonkslag) en Emma de Brouwer (opofferingsslag). TTT wist in de zesde inning iets terug te doen via back-to-back doubles van Dinet Oosting en Lindsey Meadows, maar daar bleef het bij. Hier stonden in de zevende inning weer drie Roef!-punten tegenover en dat gebeurde op een voor softbal wel heel zeldzame wijze, namelijk via drie homeruns in dezelfde slagbeurt! Onaisha Franka opende met een lead-off inside-the-park-homerun. Met één uit volgden back-to-back-homeruns van Briana Marcelino en Isa Los.

huldiging

Op zondag kwam Tex Town Tigers opnieuw in actie, maar nu in twee inhaalwedstrijden en dit keer kwam Neptunus op bezoek. Maar voor aanvang van de double-header was er eerst een huldiging. Annemiek Jansen (Tex Town Tigers) en Laura Wissink (Neptunus) hebben er inmiddels 400 competitiewedstrijden in de Softbal Hoofdklasse opzitten en ontvingen voor deze prestatie uit handen van KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp het Bondsonderscheidingsteken. Een paar weken geleden mocht de ‘acting’ Bondspraeses de speld ook uitreiken aan Olympia Haarlem-speelsters Brenda Beers en Cindy van der Zanden, die sindsdien eveneens tot de ‘400 Club’ behoren. Naast dit kwartet zijn er momenteel nog vijf actieve Bondsridders: Karin Adriaansz-Tuk (Onze Gezellen), Dinet Oosting, Lindsey Meadows (beiden Tex Town Tigers), Jessie van Aalst (Olympia Haarlem) en Anouk van den Heuvel (Neptunus).

Annemiek Jansen en Laura Wisssink debuteerden beiden in 2012 in de Hoofdklasse als speelster van Tex Town Tigers. Sinds dat jaar waren de twee teamgenoot tot en met 2019, waaronder ook een seizoen in de Overgangsklasse (2014), nadat TTT was gedegradeerd. In 2020 en 2021 speelde Laura Wisssink vervolgens in de hoogste afdeling voor Quick Amersfoort. Annemiek Jansen bleef voor Tex Town Tigers spelen en doet dat nog altijd. Vorig jaar speelden de twee opnieuw samen in de Enschedese ploeg, maar dit seizoen komt Laura Wissink voor het eerst uit voor Neptunus. Ook speelden ze enige seizoenen samen in het Jong Oranje/Talent Team Holland, toen die ploeg in de Hoofdklasse uitkwam. De twee spelen ook samen in de nationale softbalploeg.

Laura Wissink en Annemiek Jansen ontvingen het Bondsonderscheidingsteken uit handen van KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp voor het spelen van 400 competitiewedstrijden. Foto: Kitty’s Fotografie.

puntrijk

Zoals gezegd kwam Neptunus op zondag tweemaal tot winst. Maar het waren wel twee opmerkelijke uitslagen. In het openingsduel stond Neptunus slechts met 1-0 voor na vijf innings en won uiteindelijk met 3-0. In de tweede wedstrijd haalde Neptunus met 20-3 uit. Voor Neptunus betekende de dubbele overwinning dat de ploeg zich plaatste voor de Holland Series, waarin het titelverdediger Olympia Haarlem zal treffen.

Eva Voortman zette Neptunus in de derde inning van het eerste duel met een tweehonkslag op voorsprong. In de zesde inning nam Neptunus meer afstand en voegde twee runs toe dankzij een tweehonkslag van Judith Buschman en een honkslag van Damishah Charles. Als pitcher schakelde Eva Voortman negen slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee hits toe in de 5 1/3 inning dat ze in de cirkel stond.

In de tweede wedstrijd scoorde Neptunus eenmaal in de eerste inning. Daarna volgden zeven punten in de tweede inning en nog eens een 12-run rally in de derde slagbeurt. De ploeg liet zestien honkslagen op de scorekaarten noteren, waaronder vier van Damishah Charles (4-uit-4), die ook viermaal scoorde en vier punten binnensloeg. Daisy Muñoz sloeg eveneens vier punten binnen, terwijl Eva Voortman en Laura Wissink beiden driemaal de thuisplaat passeerden. Muñoz en Wissink homerden. Met een 20-0 achterstand wist Tex Town Tigers wel de shutout ongedaan te maken door driemaal te scoren in de tweede helft van de derde inning. Ook dit keer was Eva Voortman de winnende werpster, zodat ze haar ‘won-loss-record’ opvoerde naar 24-2. De twintig door Neptunus gescoorde punten zijn het hoogste aantal in één wedstrijd sinds 18 juli 2021 toen Roef! tot een 25-0 shutout-winst kwam bij Hoofddorp Pioniers. Nog overeenkomsten? Zeker, want twee jaar geleden speelde Onaisha Franka voor Roef! en sloeg toen 3-uit-4.

mercy-rule

Onze Gezellen en Amsterdam Pirates boekten op zondag beide een mercy-rule winst in een inhaaldubbel in Haarlem. In het eerste duel was OG met 9-1 in zes innings te sterk voor Pirates. In de tweede ontmoeting waren de rollen omgedraaid en won Pirates met 11-1 in vijf innings.

In de opener scoorde OG eenmaal in de eerste inning en kwam tot een 4-run rally in de tweede slagbeurt. Pirates wist alleen in de vierde inning tot scoren te komen. OG bereikte het benodigde puntenverschil om het duel voortijdig te kunnen afsluiten in de zesde inning, dankzij een walk-off, 2-run homerun van Shyah Hale. De Nieuw-Zeelandse international sloeg 4-uit-4 en miste alleen de tweehonkslag om for-the-cycle te slaan.

In de tweede wedstrijd keek Pirates ook tegen een snelle 1-0 achterstand. Maar nu antwoordde de Amsterdamse ploeg met een 7-run rally in de tweede inning. Dit keer was het Kamryn Coleman die 4-uit-4 sloeg. De Amerikaanse scoorde tweemaal voor Pirates en sloeg ook twee punten binnen. Uchenna Jong Loy sloeg een homerun voor de Amsterdamse ploeg voor wie Jeske Meewisse (3-uit-3) vier punten binnensloeg.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse