Feest bij de spelers van Oranje na de prolongatie van de titel.

EK 2023

Halve finale: Is Spanje de sterkste tegenstander op dit toernooi?

Wedstrijden tegen Spanje waren de laatste jaren altijd spannend, zoals deze EK Finale in 2016. Foto: © Theo van Ballegooijen

Halve finale: Is Spanje de sterkste tegenstander op dit toernooi?

In de halve finale van het EK staat Team Kingdom of the Netherlands vandaag tegenover Spanje. Het is de derde keer op rij dat het Koninkrijksteam Spanje treft in de halve finale van het EK. In 2016 was het in Hoofddorp zelfs de matchup in de finale van het EK. De Spanjaarden zijn dus een geduchte tegenstander.

We kunnen deze voorbeschouwing openen met een opvallende en zeer positieve statistiek: Oranje won alle voorgaande 39 onderlinge wedstrijden tegen Spanje. Toch toont Spanje, altijd met de hulp van een aantal in Cuba, Venezuela en de Dominicaanse Republiek geboren spelers, inmiddels al jaren bij de Europese top te worden en in de laatste ontmoetingen werd het telkens spannend. De Spanjaarden werden overigens al 1x Europees Kampioen (in 1955), pakten twee keer zilver (1954 en 2016) en al 15x brons.

Sinds het begin van deze eeuw zijn ze weer bezig aan een opmars en in 2016 bereikten zij voor de derde keer in hun historie de finale van het EK. Het was in die finale al ontzettend spannend. Het Koninkrijksteam won dankzij een walk-off single van Yurendell de Caster in de tiende inning met 3-2.

Twee jaar later was het in Hoofddorp, tijdens de Super 6, opnieuw spannend. In een knotsgekke wedstrijd, die vanwege de regen werd verdeeld over twee dagen, trok Oranje met 12-10 aan het langste eind. Opnieuw was de Caster belangrijk, deze keer met een homerun die uiteindelijk voor de winnende punten zorgde.

In 2019 werd er in de halve finale van het EK weinig gescoord. Aan de Nederlandse zijde domineerden Diegomar Markwell en Tom de Blok, terwijl de Spaanse starter Lowuin Sacramento acht innings lang geen punt toestond. Met twee uit in de negende inning stelde Calten Daal met een honkslag Kalian Sams in staat om het enige punt van de wedstrijd te scoren en omdat closer Sulbaran de deur op slot gooide, plaatste het Koninkrijksteam zich met een 1-0 zege voor de finale.

Ook de halve finale van het EK van 2021 was een spannende wedstrijd. Lang leek er geen vuiltje aan de lucht. Een 3-run homerun van Dashenko Ricardo, goede pitching van Shairon Martis en RBI hits van John Polonius en Sharlon Schoop zorgden voor een 9-3 voorsprong. De Spanjaarden zetten echter een goede comeback in en hadden met twee uit in de negende inning zelfs het gelijkmakende punt in scoringspositie. Gelukkig maakte John Polonius met deze lastige play een einde aan de wedstrijd:

3-2. 12-10. 1-0. 9-8. De laatste vier duels waren telkens enorm spannend en de Spanjaarden zijn tijdens dit toernooi tot nu toe hot. Zweden werd in de kwartfinale met 18-3 gedeclasseerd en in de groepsfase wonnen zij al met 9-0 van het gastland Tsjechië. Vooral de slagploeg is tot nu toe indrukwekkend. Zij sloegen al veertien (!) homeruns, waarvan catcher/DH Omar Hernandez er vier sloeg. We moeten daarbij wel aantekenen dat zij in de groepsfase speelden in Ostrava, waar het hek in het rechtsveld wel erg dichtbij staat.

Toch zijn de Spanjaarden een niet te onderschatten tegenstander en moet het Koninkrijksteam vanavond aan de bak! De wedstrijd, die om 18.30 uur begint, vindt plaats in Blansko. Het stadion in Brno, waar de uitzendingen beter waren, wordt om die tijd namelijk bespeeld door de Tsjechen. De live stream zie je exclusief op AD.nl/honkbal met commentaar van Ronald van Dam en oud-international Stijn van der Meer. Een voordelig en maandelijks opzegbaar abonnement sluit je af via deze link.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2023