EK 2023

Spanje te sterk voor Koninkrijksteam in zinderende halve finale

Foto: Louie Jay Sienders

Spanje te sterk voor Koninkrijksteam in zinderende halve finale

In een zinderend spannende halve finale heeft Spanje het Koninkrijksteam met 7-6 verslagen. Twee runs in de negende inning maakten een einde aan de reeks van vier Europese Kampioenschappen op rij. Oranje rest nu de strijd om het brons tegen Duitsland op zondagmiddag om 12.00 uur.

Net als in de kwartfinale kwam het Koninkrijksteam vanavond goed uit de startblokken. Tom de Blok gooide een sterke eerste inning en in de gelijkmakende slagbeurt kwam Roger Bernadina als openingsslagman met vier wijd op het honk. Ray-Patrick Didder kwam hier gelijk overheen met een tweehonkslag over het hoofd van de linksvelder en daarop kon Bernadina, nog altijd zeer snel, het eerste punt van de wedstrijd scoren.

Didi Gregorius bracht Didder met een harde honkslag door het midden naar het derde honk en Juremi Profar leek met een klap naar het linksveld de wedstrijd al heel vroeg open te breken, maar de Spaanse linksvelder maakte een geweldige diving catch, waardoor een potentiële two-run double uiteindelijk ‘slechts’ een sacrifice fly.

In de tweede inning opende Delano Selassa met een tweehonkslag. Met één uit sloeg Roger Bernadina een bloop single in het midveld, nét buiten bereik van de duikende tweede honkman. Jiandido Tromp, die via vier wijd op het honk kwam, moest wachten met rennen tot de bal viel en werd bijna uitgegooid op het tweede honk. Maar omdat de bal langs het tweede honk gegooid werd, was hij safe en kon Selassa zelfs de 3-0 scoren.

Juremi Profar maakte er met een solo homerun in de derde inning al weer 4-0 van:

De Spanjaarden deden in de vierde inning iets terug. De Blok, tot dan toe uitstekend, raakte in die inning even zijn command kwijt. Een vrije loop en een RBI double van Wander Encarnacion brachten Spanje iets dichterbij. De Blok herstelde zich goed en kwam met een strikeout uit de inning om vervolgens de vijfde inning met negen pitches en twee strikeouts door te komen.

Fernando Baez, die in de tweede inning in relief op de heuvel kwam voor Spanje, hield de slagploeg van het Koninkrijksteam aanvankelijk in toom, maar met twee uit in de vijfde inning sloeg Sicnarf Loopstok, met Didi Gregorius (walk) op het honk, de bal heel, heel ver over het hek en het scorebord in het linksveld voor een two-run homerun.

De Blok keerde terug voor de zesde inning, maar moest zich na drie pitches in deze inning met een blessure laten vervangen. De ernst van de blessure is onduidelijk, maar hij verliet de heuvel in line voor de win. Op het werpen van reliever Franklin van Gurp kwam Spanje direct dichterbij. Een double van Gabriel Lino, net buiten bereik van de duikende rechtsvelder Didder, stelde twee Spaanse honklopers in staat om te scoren.

In de achtste inning werd van Gurp vervangen door Kevin Kelly, die werd verwelkomd met twee honkslagen en vervolgens een wilde worp ontkurkte. De wilde worp bleek een dure, want de volgende slagman sloeg een grondbal, die perfect was geweest voor een dubbelspel. Gregorius kon nu alleen de nul op één maken. Het vierde Spaanse punt scoorde en dankzij sac fly van Encarnacion.

In de gelijkmakende achtste slagbeurt leek Sicnarf Loopstok met een solo homerun een insurance run te scoren, maar de linksvelder maakte een geweldige homerun catch en hield de spanning in de wedstrijd. Het gaf de Spanjaarden in de negende inning zelfs de kans om langszij te komen en dat lukte.

Closer Wendell Floranus was met twee uit meerdere keren één slagbal verwijderd van de save en de overwinning. Tot twee keer toe lukte het niet om bij een steelpoging de derde nul op het tweede honk te maken en op een infield single van Jesus Ustariz werd het gelijk. Derde honkman Profar deed nog een uiterste poging om de nul op één te maken, maar die poging mislukte en de loper van het derde honk snelde naar thuis. De aangooi van Selassa werd daar niet goed verwerkt, waardoor de go-ahead run scoorde.

In de gelijkmakende negende inning kreeg pinch-hitter Shervyen Newton nog vier wijd, maar het gelijkmakende punt werd niet meer gescoord. Spanje won met 7-6 en het Koninkrijksteam mist voor de eerste keer in de geschiedenis van het EK Honkbal de finale.

Oranje rest nu op zondagmiddag om 12.00 uur de strijd om het brons.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2023