EK 2023

Troostfinale EK: Koninkrijksteam neemt het op tegen Duitsers voor eerste bronzen medaille ooit

Foto: Louie Jay Sienders

Troostfinale EK: Koninkrijksteam neemt het op tegen Duitsers voor eerste bronzen medaille ooit

Het zijn voor sporters die voor een gouden medaille (en niets anders) afreizen naar een toernooi vaak niet de fijnste wedstrijden, maar Team Kingdom of the Netherlands speelt op zondag om 12.00 uur de troostfinale van het EK in Tsjechië tegen Duitsland.

Na de deceptie tegen de Spanjaarden, tegen wie in de halve finale een 6-1 voorsprong werd weggegeven, is de sfeer op zaterdag uiteraard even een stuk minder. De doelstelling voor het EK was duidelijk: de vijfde titel op rij en de 25ste uit de historie moest binnengesleept worden. Goud en niets minder.

Wat ging er dan mis in de halve finale? De wedstrijd verliep volledig volgens plan: Tom de Blok domineerde en het Koninkrijksteam nam een vroege voorsprong. Een frisse bullpen zou de laatste drie innings kunnen gooien, maar toen raakte de Blok geblesseerd. Van Gurp kwam al in de zesde inning en gaf prompt twee runs op. Na een goede zevende inning kregen vervolgens Kelly en Floranus de bal en ook zij gaven elk twee runs op. De winning formula bleek uiteindelijk niet te werken.

Natuurlijk moeten ook de sterke Spanjaarden (met grotendeels roots in Cuba, Venezuela en de Dominicaanse Republiek) hun complimenten krijgen voor het goede spel. Relievers Fernando Baez en Rhiner Cruz bijvoorbeeld, maar wat te denken van de linksvelder Daniel Jimenez, die een mogelijk nog grotere rally van Oranje in de eerste inning stopte met een geweldige diving catch en in de achtste inning met een homerun catch voorkwam dat Sicnarf Loopstok de wedstrijd besliste.

In de negende inning ging vervolgens simpelweg te veel fout. Meerdere kansen om de derde en laatste nul van de wedstrijd te maken en de finaleplaats binnen te slepen, werden niet verzilverd. Dat kun je je tegen zo’n sterk Spanje, dat de laatste jaren steeds dichter tegen de Europese top aan zit, gewoon niet veroorloven.

En dat betekent dat het Koninkrijksteam voor het eerst in de geschiedenis van het EK Honkbal niet op de eerste of tweede plaats eindigt van een EK waaraan het deelneemt. In plaats daaarvan neemt Oranje het op zondag op tegen Duitsland in de strijd om het brons. Pakt het Koninkrijksteam de eerste bronzen medaille ooit op een EK?

Duitsland bereikte de kwartfinale door in de groepsfase ongeslagen te blijven tegen Zwitserland, Israël en België. In die kwartfinale wonnen zij in extra innings van Frankrijk via een walk-off single op DSS/Kinheim reliever Robyn Clara. Op vrijdagavond was het zeer Amerikaans getinte Groot-Brittannië een maatje te groot, maar de Duitsers kunnen tot nu toe spreken van een geslaagd EK. Zij kunnen bij winst al hun achtste bronzen medaille halen en dat is, buiten één tweede plaats achter Nederland in 1957, ook hun beste resultaat op een EK.

Net als tegen Spanje (tot vrijdagavond) heeft Oranje alle onderlinge duels tegen de Duitsers tot nu toe gewonnen. 19 tegen Duitsland en 11 tegen het voormalige West-Duitsland. Om die reeks in stand te houden, moet morgen de slagploeg – met vier slagmensen die boven .385 slaan – in toom gehouden worden door starter Shairon Martis.

Wie er voor de Duitsers start is nog niet bekend. De mogelijkheid bestaat dat Oranje in deze wedstrijd Twins werper Simon Gross tegenkomt. Het laatste onderlinge duel tussen deze twee teams was overigens de oefeninterland in Praag vorige week, die door Oranje dankzij grand slams van Roger Bernadina en Shervyen Newton met 14-1 gewonnen werd.

De troostfinale van het EK in Brno bekijk je morgen om 12.00 uur live via AD.nl/honkbal.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2023