EK 2023

Brons voor Koninkrijksteam op EK Honkbal

Foto: Grega Valancic

Brons voor Koninkrijksteam op EK Honkbal

Dankzij een walk-off two-run homerun van Dashenko Ricardo heeft Team Kingdom of the Netherlands op het EK Honkbal in Tsjechië de bronze medaille gewonnen.

Of het de tijdstip was, of het feit dat beide teams de teleurstelling van het mislopen van de finale nog niet helemaal verwerkt hadden, is niet duidelijk. In elk geval hadden beide teams even tijd nodig om in de wedstrijd te komen. Starting pitcher Shairon Martis begon met drie perfect innings en het Koninkrijksteam kwam niet verder dan singles van Juremi Profar en Dashenko Ricardo.

In de vierde inning kreeg Duitsland de eerste honkloper in de schoot geworpen door een veldfout. Na een vrije loop werd er vervolgens een mooi 6-4-3 dubbelspel gedraaid, maar de eerste Duitse honkslag van de wedstrijd, van de knuppel van Simon Baumer, zorgde voor een verrassende 1-0 voorsprong voor Duitsland.

Pas in de zesde inning deed het Koninkrijksteam iets terug. Juremi Profar en Dashenko Ricardo sloegen solo homeruns en tussen deze homeruns in sloeg Sicnarf Loopstok een tweehonkslag. Na een foute aangooi scoorde hij op een wilde worp het tweede Oranje punt.

Een inning later bracht Shawn Larry de Duitsers met een solo homerun naar het rechtsveld terug tot 3-2. Na zeven sterke innings werd Martis vervangen door Franklin van Gurp. De side armer uit St. Maarten kreeg een lead-off double tegen, maar gooide daarna twee strikeouts. Na een four-pitch walk met een wilde worp werd hij met twee uit en lopers op het tweede en derde honk vervangen door closer Wendell Floranus.

Met een hoge bal naar het linksveld, die werd gevangen door Jiandido Tromp, schakelde Floranus Simon Baumer uit en kwam hij zonder schade uit de inning. In de gelijkmakende slagbeurt kreeg het Koninkrijksteam met twee uit via twee vrije lopen en een infield single van Delano Selassa de honken vol. Het lukte de ervaren Roger Bernadina niet om deze kans op insurance runs te verzilveren. Zijn grondbal werd door de tweede honkman goed verwerkt en zo bleef het 3-2.

Voor de tweede wedstrijd op rij lukte het Floranus vervolgens niet om de overwinning over de eindstreep te trekken. Een lead-off double van Shawn Larry werd even later via een sac fly verzilverd voor de gelijkmaker. Omdat het Koninkrijksteam ondanks hits met twee uit van Profar en Loopstok niet scoorde in de gelijkmakende negende slagbeurt, moest de beslissing vallen in de tie-break.

Daarin scoorden de Duitsers op reliever Kevin Kelly één run, maar dankzij de two-run walk-off homerun van Dashenko Ricardo won het Koninkrijksteam in na verlenging met 5-4 en pakte het de eerste bronzen medaille in de historie van het EK Honkbal.

Zo sloot Oranje een teleurstellend toernooi toch af met een positieve noot. In de finale staan vanavond om 18.30 uur Groot-Brittannië en Spanje tegenover elkaar.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2023