SB Hoofdklasse

Holland Series Softbal opent bij Neptunus; Doek valt voor UVV; Nieuw homerun-record

Suka Van Gurp (Sparks Haarlem) sloeg in de dubbel tegen Tex Town Tigers drie homeruns en realiseerde een nieuwe seizoenrecord met elf stuks. Foto: Fred Versluis.

Holland Series Softbal opent bij Neptunus; Doek valt voor UVV; Nieuw homerun-record

Het was een bijzondere laatste volledige speelronde in de reguliere competitie van de Softbal Hoofdklasse. Een volle ronde ook, want naast de vier reguliere double-headers op zaterdag stonden er voor zondag twee inhaal-dubbels op de agenda. Het werd een speelronde, waarin de laatste beslissingen vielen, zowel aan de bovenkant als de onderkant van de ranglijst. En waarin een nieuw homerun-record werd gevestigd, club-records werden gebroken of geëvenaard en opnieuw een Bondsonderscheidingsteken werd uitgereikt.

Titelverdediger Olympia Haarlem stond op zaterdag tweemaal met lege handen bij Roef! (6-5, 4-2), terwijl Neptunus tweemaal tot winst kwam tegen Onze Gezellen (7-0, 7-0). Zodoende werd de inhaal-dubbel tussen de twee koplopers op zondag beslissend voor de eerste plaats. Het werd een wel heel opmerkelijke dag in Haarlem, want beide teams boekten een mercy-rule overwinning met een verschil van tien punten. Olympia opende met een 13-0 winst, maar Neptunus won de tweede wedstrijd met 17-7, waardoor de ploeg definitief bezit nam van de eerste plaats. Een week geleden was al definitief duidelijk dat de twee ploegen aan de finalereeks zouden deelnemen op basis van het onderling resultaat tegen Sparks Haarlem, dat theoretisch nog op gelijke hoogte kon eindigen met één van de twee teams. Door de puntendeling op zondag werd een beslissingswedstrijd tussen Olympia en Neptunus om de eerste plaats voorkomen. Die plek levert namelijk het thuisvoordeel op in de best-of-five Holland Series, die aanstaande zaterdag begint met een double-header in Rotterdam. Dan wordt het een drukke dag op het complex van Neptunus. Om 13:00 uur beginnen de honkballers aan de best-of-seven finalereeks tegen Amsterdam Pirates en vanaf 15:00 uur komen de softbalsters in actie. Door zich met zowel het honkbal- als het softbalteam te plaatsen voor de Holland Series, realiseerde Neptunus een zeldzame prestatie. De enige andere keer dat een vereniging deelnam aan beide Holland Series was in 1997 toen HCAW in zowel honkbal als softbal de eindstrijd bereikte.

Op zaterdag in Vleuten deelden hekkensluiter UVV en het bezoekende Amsterdam Pirates de punten. UVV opende met een 5-0 overwinning, waarna Pirates het tweede duel met 3-0 in winst omzette. Daarmee viel het doek voor UVV, dat na een eenjarig verblijf weer uit de hoogste softbal-afdeling degradeerde. Met de winst stelde Pirates handhaving in de Hoofdklasse veilig. Had UVV ook de tweede wedstrijd gewonnen, dan zou er eventueel nog een gelijke stand met Pirates mogelijk zijn geweest en had een beslissingswedstrijd moeten bepalen wie de degradant zou worden. De plek van UVV wordt volgend seizoen in de Hoofdklasse ingenomen door Euro Stars, dat kampioen is geworden in de Eerste Klasse. De eerste plek werd zeker voor Euro Stars, doordat Red Lions (de enige overgebleven concurrent) vorige week in een inhaalduel tegen het tweede team van Sparks Haarlem met 2-1 aan het kortste einde trok.

De hoofdmacht van Sparks Haarlem was op zaterdag in Enschede tweemaal te sterk voor Tex Town Tigers (13-2, 6-4). Suka Van Gurp kwam in de dubbel tot een uitzonderlijke prestatie. De international sloeg in totaal drie homeruns, waarmee ze haar totaal opvoerde naar elf en daarmee realiseerde ze een nieuw seizoen-record in de Hoofdklasse. Onze Gezellen haalde op zondag succesvol in tegen UVV (11-0, 5-3). Aanvankelijk was er nog een derde inhaal-dubbel gepland tussen Amsterdam Pirates en Sparks Haarlem, maar die wordt de komende dagen gesplitst gespeeld op dinsdag- en donderdagavond. Tussendoor halen deze ploegen woensdagavond in Haarlem nog een eerder afgelast duel in. Roef! kwam op zaterdag niet alleen tweemaal tot winst tegen regerend kampioen Olympia Haarlem, het was ook de middag waarop speelster Isa Los werd gehuldigd. Voor het bereiken van 400 competitiewedstrijden in de hoogste afdeling ontving ze uit handen van KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp het Bondsonderscheidingteken.

Stand Hoofdklasse: Neptunus 42-68, Olympia Haarlem 42-64, Sparks Haarlem 39-56, Roef! 42-56, Tex Town Tigers 42-36, Onze Gezellen 42-26, Amsterdam Pirates 39-16, UVV 42-8.

outhit

Het waren zaterdag cruciale wedstrijden voor Olympia Haarlem en Neptunus. Beide teams waren al zeker van deelname aan de Holland Series, maar de eerste plaats vormde het afgelopen weekeinde de inzet, omdat die het thuisvoordeel opleverde in de finalereeks. Olympia Haarlem had het wederom lastig met Roef!, terwijl Neptunus twee mercy-rule overwinningen boekte tegen Onze Gezellen.

In het openingsduel in Moergestel outhitte Olympia Roef! met 10-4 en stond halverwege de zevende inning met 5-1 voor, maar trok desondanks toch aan het kortste einde. Oorzaak? Een 4-run rally van de thuisploeg in de zevende inning en een walk-off in de achtste slagbeurt. Een fout en een RBI-single van Franka van Dijk (3-uit-4) leverden de eerste twee Olympia-punten op. Nadat Roef! eenmaal had gescoord nam Olympia verder afstand door te scoren in de vijfde (foute aangooi) en zesde inning (puntscorende honkslagen Cindy van der Zanden en Franka van Dijk). De ommekeer kwam in de zevende slagbeurt van Roef!, dat tot dat moment slechts één honkslag had laten noteren. Met een loopster op het eerste honk sloeg Briana Marcelino een homerun. Met één uit resulteerde een fout na een honkslag van Bente Zwanenburg voor het volgende punt, waarna een stootslag-honkslag van Lisa de Vries de stand in evenwicht bracht en een verlenging afdwong. Nadat Olympia drie loopsters had achtergelaten in de achtste inning scoorde tie-break loopster Jessica Goldyn even later het winnende punt voor Roef! toen er een foute aangooi volgde op een gestolen honk.

In de tweede wedstrijd was het Roef! dat snel de leiding nam en niet meer uit handen gaf. Met een 2-1 voorsprong drukte Roef! in de vijfde inning door op klappen van Nicky Uytendaal (opofferingsslag) en de jubilerende Isa Los (honkslag). Ook dit keer sloeg Olympia, bij wie Mariëlle Vleugels haar rentree als pitcher maakte, meer honkslagen (6-5) dan Roef!, maar winnende werpster Marjolein Merkx bleef keurig overeind. De rechtshander schakelde zeven slagvrouwen met drie slag uit, maar stond slechts twee punten toe en werd voor de zeventiende keer dit seizoen winnende werpster. Dat is het hoogste aantal voor een Roef!-pitcher in de Hoofdklasse sinds 2018. Toen was het Marjolein Merkx die er 18 won. Maar met haar 1.12 ERA, 131 2/3 gegooide innings en 174 strikeouts vestigde de international wel teamrecords.

Marjolein Merkx zorgde voor drie nieuwe team-records bij Roef! (ERA, innings, strikeouts). Foto: Rein Merkx.

huldiging

In Moergestel werd zaterdag ook het groepje actieve Bondsridders uitgebreid met Isa Los. Met het recentelijk spelen van haar 400e competitiewedstrijd in de Hoofdklasse voegde de speelster van Roef! zich bij de 400-Club. Uit handen van KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp kreeg ze daarvoor het Bondsonderscheidingsteken opgespeld. Onlangs werden ook Brenda Beers, Cindy van der Zanden (beiden Olympia Haarlem), Annemiek Jansen (Tex Town Tigers) en Laura Wissink (Neptunus) voor deze prestatie gehuldigd. De andere actieve Bondsridders dit seizoen waren Karin Adriaansz-Tuk (Onze Gezellen), Dinet Oosting, Lindsey Meadows (beiden Tex Town Tigers), Jessie van Aalst (Olympia Haarlem) en Anouk van den Heuvel (Neptunus).

Isa Los debuteerde in 2012 in de Hoofdklasse als speelster van Tex Town Tigers, de vereniging voor wie ze tot en met 2016 speelde. Sinds 2017 komt de outfieldster uit voor Roef! met wie ze in 2019 landskampioen werd. Isa Los speelde ook een aantal seizoenen met het Talent Team Holland in de Hoofdklasse.

Isa Los kreeg het Bondsonderscheidingsteken opgespeld door KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp voor het spelen van 400 Hoofdklasse-wedstrijden. Foto: Roef! Facebook

one-hitters

Neptunus kwam tweemaal tot een mercy-rule winst tegen Onze Gezellen. In de opener overheerste Eva Voortman, want de linkshander kwam tot negen strikeouts, stond slechts één honkslag toe en was voor de 25e keer dit seizoen winnende werpster. De enige OG-hit werd door Babs de Jonge geslagen in de vierde inning. Neptunus nam een snelle voorsprong met twee punten in de eerste inning via klappen van Daisy Muñoz (honkslag) en Esmee Tout (tweehonkslag). Muñoz voegde later nog een 2-run single toe.

In de tweede wedstrijd was het Eve Harvey die een one-hitter gooide. Dit keer was het Puk de Groot die voor de enige OG-hit tekende. Dat deed ze in de vierde inning via een stootslag-honkslag, waarmee een einde aan een Perfect Game kwam. Toch stond Neptunus in de vierde inning slechts met 1-0 voor, maar toen kwam er een 6-run rally op zeven honkslagen, waaronder een 2-run single van Damishah Charles.

puntrijk

In de belangrijke en beslissende dubbel tussen Neptunus en Olympia Haarlem werden op zondag liefst 37 punten genoteerd. Dat resulteerde in twee opmerkelijke uitslagen, want beide teams kwamen tot een mercy-rule winst met een verschil van tien punten. Met de Holland Series tussen deze twee teams in het vooruitzicht zijn dit bijzondere uitslagen. Maar dit soort uitslagen zijn niet te verwachten in de finalereeks, omdat het dan een heel andere situatie is.

Op zondag haalde Olympia in het eerste duel met 13-0 uit. Dat deed de thuisploeg onder meer met twaalf honkslagen, waaronder twee van Brenda Beers, Franka van Dijk, Lisa Hop en Amy Felix. Amy Udink sloeg een 2-run homerun, haar eerste in de Hoofdklasse sinds 2020 toen ze voor Roef! uitkwam. Lisa Hop sloeg drie punten binnen en was ook de winnende werpster. In het 4-inning-duel stond de rechtshander slechts twee honkslagen toe. Olympia scoorde vijfmaal in zowel de eerste als de derde inning.

honkslagen-record

Veel punten (en veel wissels) ook in de tweede wedstrijd, die een bijzonder scoreverloop had. Neptunus opende de score met runs in de eerste en tweede inning en stond halverwege de vijfde inning met 7-1 voor. Zo’n twintig minuten later stond er echter een 7-7 stand op het scorebord, want Olympia kwam toen tot een rally van zes punten. Neptunus antwoordde met een 10-run rally in de zesde inning! Met een nipte 2-1 voorsprong nam Neptunus meer afstand in de vierde inning dankzij een baseclearing, 3-run double van Damishah Charles. In de vijfde inning volgde een 2-run single van Judith Buschman. In de tweede helft van de vijfde slagbeurt scoorde Olympia zes punten. Daaronder twee op een tweehonkslag van Michelle van der Meer, die met haar klap de stand in evenwicht bracht. In de productieve zesde Neptunus-slagbeurt werd vijfmaal een tweehonkslag genoteerd, waaronder drie back-to-back-to-back-RBI-doubles van Minke Blok, Anouk van den Heuvel en Tammie Lijbers, maar ook de tweede 3-run double van Damishah Charles.

Neptunus kwam tot veertien honkslagen, waaronder drie van Damishah Charles, die met haar klappen zes punten binnensloeg. Olympia liet tien honkslagen noteren, waaronder drie van Michelle van der Meer. Onder de Haarlemse honkslagen was er ook één van Cindy van der Zanden, haar 65e van dit seizoen. Daarmee evenaarde de international het clubrecord, dat in 2013 was gerealiseerd door Merel Oosterveld. De laatste keer dat een speelster 60 (of meer) honkslagen sloeg, was in 2021. Toen was het Wies Ligtvoet (Roef!), die de competitie afsloot met zestig hits.

Cindy van der Zanden evenaarde met 65 honkslagen het team-record van Olympia Haarlem. Foto: Fred Versluis.

homerun-record

Sparks Haarlem was zaterdag succesvol bij Tex Town Tigers en zag Suka Van Gurp een nieuw homerun-record realiseren. In het eerste duel had Sparks genoeg aan zes innings om met 13-2 te winnen. Sparks opende score in de eerste slagbeurt via een homerun van Suka Van Gurp, TTT kwam langszij dankzij een tweehonkslag van Lindsey Meadows. De Haarlemse ploeg doorbrak een 1-1 stand met drie punten in de tweede inning. In de vierde inning voerde Sparks de voorsprong op naar 6-1 toen Suka Van Gurp (3-uit-3) de bal voor de tweede keer over de omheining sloeg. Haar tiende van het seizoen en een evenaring van het Hoofdklasse-record. In de zesde inning drukte Sparks definitief door met een 7-run rally met als hoogtepunten een 3-run double van Isa Smit en een 2-run double van Maxime van Dalen (3-uit-3).

In de tweede wedstrijd opende Sparks Haarlem de score met vier punten in de eerste helft van de eerste inning. Die kwamen tot stand via een 2-run single van Maxime van Dalen en een 2-run homerun van Riangela Flanegin. TTT antwoordde met twee runs in de eigen eerste slagbeurt na een honkslag van Shaneequa Kock. Sparks nam meer afstand in de tweede inning. Met rookie Senna Grootings (tweehonkslag) op het tweede honk en één uit sloeg Suka Van Gurp (4-uit-4) de bal weer diep het linksveld in. Dat werd haar derde homerun van de dag en haar elfde in het seizoen. Goed voor een nieuw seizoenrecord. Het oude record stond sinds 2013 op naam van Karin Tuk, die toen als speelster van Sparks Haarlem de bal tienmaal over de omheining sloeg. TTT wist hier nog twee punten tegenover te stellen dankzij Dinet Oosting (3-uit-3). Die scoorde in derde inning na een doorgeschoten bal en sloeg een punt binnen met een honkslag in de vierde slagbeurt.

degradatie

UVV had nog een kleine kans op handhaving, maar moest dan wel op zaterdag tweemaal winnen van Amsterdam Pirates en op zondag tweemaal van Onze Gezellen. Daarnaast moest Pirates ook de resterende drie inhaalwedstrijden tegen Sparks Haarlem verliezend afsluiten. Alleen in die situatie zouden Pirates en UVV gelijk eindigen en was een beslissingswedstrijd gevolgd.

UVV begon zaterdag met een 5-0 shutout-winst tegen Pirates, dat op slechts vier honkslagen werd gehouden door pitcher Lauren Heijnsdijk. UVV nam de leiding in de derde inning via een fout en volgde met een 4-run rally in de vijfde slagbeurt. Daarin waren er hoofdrollen voor Lisa Hoeverts (RBI-double), Renée Scholte (RBI bunt-single) en Laura Arp (2-run double).

In de tweede wedstrijd was het Pirates dat tot een shutout-winst kwam en met 3-0 won. Angelica Bomba zorgde met een tweehonkslag voor het eerste punt in de eerste inning. De Amsterdamse ploeg verdubbelde de voorsprong in de vierde inning toen Uchenna Jong Loy een lead-off homerun sloeg. Een insurance run werd in de zesde inning gescoord via een opofferingsstootslag van Iris Hooijer. Door deze nederlaag viel het doek voor UVV, dat vorig seizoen promoveerde en dit jaar voor het eerst sinds 2014 weer in de hoogste afdeling speelde. Maar het verblijf duurde maar één seizoen. Euro Stars, dat een jaar geleden UVV nog voor zich zag eindigen, pakte vorige week de titel in de Eerste Klasse. Euro Stars speelde in 2010 voor het laatst in de Hoofdklasse.

dubbele winst

Onze Gezellen sloot het seizoen op zondag af met een dubbele overwinning tegen het op zaterdag gedegradeerde UVV. OG stond ook enige tijd ‘in de kelder’ van de ranglijst, maar nam uiteindelijk meer afstand om de Hoofdklasse-plek veilig te stellen. In het eerste duel op zondag kwam OG tot een 11-0 shutout in vier innings op dertien honkslagen, waaronder twee van Shyah Hale, Puk de Groot, Cheska Ham en Masha Meloni. Twee pitchers stonden maar twee hits toe aan UVV.

In de tweede ontmoeting keek OG in Vleuten aanvankelijk tegen een 2-1 achterstand aan. Shyah Hale opende de wedstrijd met een lead-off homerun in de eerste inning, maar UVV kwam gelijk langszij dankzij een RBI-double van Laura Arp. Een slagbeurt later nam UVV de leiding toen Nienke Trapman scoorde in een gestolen-honk-velderskeus-situatie. OG hernam de leiding door driemaal te scoren in de derde inning. Karin Adriaansz-Tuk sloeg toen een 2-run double en scoorde zelf op een honkslag van Cheska Ham. Nadat UVV de achterstand had teruggebracht naar 4-3 in de vierde inning scoorde OG het beslissende punt in de zevende inning. Toen was het all-time homerun-leader Karin Adriaansz-Tuk, die in haar laatste slagbeurt van het seizoen 2023 een lead-off homerun sloeg. Haar zevende van het seizoen en de 71e in haar imposante loopbaan.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse