HB Hoofdklasse

De Lucky Day Holland Series en de Softbal Holland Series beginnen zaterdag in Rotterdam

De Lucky Day Holland Series en de Softbal Holland Series beginnen zaterdag in Rotterdam

Het is in de historie van het Nederlandse honkbal en softbal zelden eerder voorgekomen dat de honkballers en softbalsters van dezelfde vereniging zich plaatsten voor de Holland Series in beide topcompetities. Het is zowel de honkballers als de softbalsters van Neptunus dit jaar gelukt. En zo is er een unieke situatie ontstaan waarin zowel de Lucky Day Holland Series als de Softbal Holland Series op zaterdag in Rotterdam beginnen.

In de Lucky Day Holland Series, de strijd om het kampioenschap van de Lucky Day Honkbal Hoofdklasse, staat Curaçao Neptunus, dankzij een sweep tegen Twins Oosterhout in de play-offs, tegenover Amsterdam Pirates. De Amsterdammers versloegen in de play-offs titelverdediger HCAW.

Het is uiteraard niet voor het eerst dat Pirates en Neptunus tegenover elkaar staan in de Holland Series. Sterker nog, het gebeurde zeven keer in de laatste tien jaar en daarvoor ook nog in 1990 en 2010. Jarenlang was dit het affiche van de Holland Series, waarvan iedereen vooraf verwachtte dat zij tegenover elkaar zouden staan in deze titelstrijd. Dit jaar was dat niet zo. HCAW was als titelverdediger favoriet in de play-offs serie tegen Amsterdam.

Bij Pirates vertrokken voor aanvang van dit seizoen veel belangrijke spelers, waaronder bijvoorbeeld ook Shairon Martis, Tom de Blok en Mike Groen (nota bene naar Neptunus). Onder leiding van nieuwe hoofdcoach Mervin Gario werd er gebouwd aan een nieuw team met naast bekende gezichten als Roelie Henrique en Kenny Berkenbosch, ook nieuwkomers als Alex Madera, Oliver van der Wijst en Jason Jakobus.

Het nieuwe team verraste al in de Europa Cup met een derde plaats en stoomde in de competitie door naar de Holland Series en in de onderlinge wedstrijden met Neptunus hebben zij ook een verrassend goed record. Ook bij Curaçao Neptunus staat een nieuwe coach aan het roer. De Amerikaanse oud-speler Gregory Muller nam het stokje over van Raily Legito en leidde zijn ploeg als debuterend coach naar de eerste plaats in de competitie.

Als het gaat om nationale titels is Neptunus natuurlijk de recordkampioen; de Rotterdammers zijn al sinds 2020 op jacht naar hun 20ste kampioenschap. De Amsterdammers staan op 5 titels. Van de voorgaande onderlinge edities won Neptunus er 5 (2010, 2014 en 2016-2018), Amsterdam 3 (1990, 2019 en 2021) en bleef er één editie onbeslist. In 2020 stond Amsterdam met 2-0 voor in de best-of-seven toen vanwege corona en de bijbehorende maatregelen de strijd om het kampioenschap gestaakt moest worden.

De Lucky Day Holland Series beginnen op zaterdag 7 oktober met Game 1 in Neptunus. De wedstrijd begint om 13.00 uur, omdat later op de dag op het softbalveld in Rotterdam ook Games 1 en 2 van de Holland Series uit de Softbal Hoofdklasse gespeeld worden. Daarin staat Neptunus tegenover titelverdediger Olympia Haarlem.

De Haarlemmers zijn de laatste jaren het beste team van Nederland. Zij wonnen dit jaar weer de Europa Cup en pakten vier van de laatste vijf landskampioenschappen. Voor de softbaltak van Neptunus is het de eerste keer dat zij in de Holland Series staan en dat gebeurde eigenlijk sneller dan verwacht, want Neptunus debuteerde pas in 2022 in de Softbal Hoofdklasse. Dit jaar eindigden zij in het reguliere seizoen zelfs als nummer één met 34 overwinningen in 42 wedstrijden.

In de Holland Series nemen dit jaar met Olympia en Neptunus een aantal van het lands beste softbalsters het tegen elkaar op met aan de ene kant internationals als Britt Vonk, Jessie van Aalst en Brenda Beers en aan de andere kant Eva Voortman, Laura Wissink en Damishah Charles.

Het programma in beide Holland Series:

Lucky Day Holland SeriesThuisUit
Game 17 okt 13.00 uurCuraçao NeptunusAmsterdam Pirates
Game 28 okt 14.00 uurAmsterdam PiratesCuraçao Neptunus
Game 312 okt 19.30 uurCuraçao NeptunusAmsterdam Pirates
Game 414 okt 14.00 uurAmsterdam PiratesCuraçao Neptunus
Game 5*15 okt 14.00 uurCuraçao NeptunusAmsterdam Pirates
Game 6*21 okt 14.00 uurAmsterdam PiratesCuraçao Neptunus
Game 7*22 okt 14.00 uurCuraçao NeptunusAmsterdam Pirates
*indien noodzakelijk

Holland Series SoftbalThuisUit
Game 17 oktober 15.00 uurNeptunusOlympia Haarlem
Game 27 oktober 17.10 uurNeptunusOlympia Haarlem
Game 314 oktober 13.00 uurOlympia HaarlemNeptunus
Game 4*14 oktober 15.10 uurOlympia HaarlemNeptunus
Game 5*15 oktober 16.00 uurNeptunus
*indien noodzakelijk

De Holland Series beleef je uiteraard het beste in levende lijve op de tribune. Kaarten voor de Lucky Day Holland Series koop je voor de thuiswedstrijden van Neptunus hier en voor de thuiswedstrijden van Pirates hier.

Natuurlijk is er voor de thuisblijvers nog de live stream van de Lucky Day Holland Series met Engelstalig commentaar (voor de kijkers op Curaçao, Aruba en in andere landen) van Jasper Roos en David Fresnik. Deze stream bekijk je gratis (alleen even een account aanmaken als je die nog niet hebt) op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse