SB Hoofdklasse

Memorabele softbal-inhalers tussen Sparks en Pirates

Sparks Haarlem en Amsterdam Pirates wonnen beide een inhaalduel. Op de foto uit een eerdere wedstrijd links Suka Van Gurp, die haar twaalfde homerun sloeg, en rechts Isabelle Markies, die vier honkslagen sloeg. Foto: Fred Versluis.

Memorabele softbal-inhalers tussen Sparks en Pirates

In de Softbal Dames Hoofdklasse hebben Sparks Haarlem en Amsterdam Pirates de afgelopen dagen twee van hun drie geplande inhaalwedstrijden kunnen spelen. De derde (of eigenlijk de eerste) ontmoeting in Amsterdam werd dinsdagavond wederom afgelast vanwege een onbespeelbaar veld na regen. De twee hierna wel gespeelde wedstrijden werden memorabele (en lange) onderonsjes in Haarlem en Amsterdam met een historisch tintje, want er was een opmerkelijke rookie en een bijzondere overwinning. Pirates won woensdagavond in Haarlem met 9-1, Sparks won donderdagavond in Amsterdam met 19-8. Beide wedstrijden eindigden voortijdig vanwege het puntenverschil, maar namen wel de nodige tijd in beslag. In Haarlem duurde het 2:13 uur om zes innings te spelen, de avond erna stonden de teams 2:16 uur op het veld voor vijf innings. Met de winst op donderdagavond legde Sparks beslag op de derde plaats. Op zaterdag gaat in Rotterdam de best-of-five Holland Series van start. Neptunus ontvangt dan titelverdediger Olympia Haarlem. Aanvang 15:00 uur. De kampioensreeks wordt op zaterdag 14 oktober vervolgd in Haarlem.

Stand Hoofdklasse: Neptunus 42-68, Olympia Haarlem 42-64, Sparks Haarlem 41-58, Roef! 42-56, Tex Town Tigers 42-36, Onze Gezellen 42-26, Amsterdam Pirates 41-18, UVV 42-8.

Hoe zat het ook weer?

Anderhalve week geleden, op zaterdag 23 september, verregende in Amsterdam de double-header tussen Amsterdam Pirates en Sparks Haarlem. Nieuwe datum? Zondag 1 oktober. Nee, toch niet, want de wedstrijden werden kort daarna als ‘split double-header’ vastgesteld voor afgelopen week op dinsdag- en donderdagavond 3 en 5 oktober. Ondertussen was er nog geen nieuwe datum voor de op donderdagavond 21 september afgelaste ontmoeting tussen beide teams in Haarlem. Dat duel stond oorspronkelijk op de agenda als eerste wedstrijd van een double-header op zaterdag 29 juli, maar die werd toen verplaatst vanwege een tekort aan umpires. Nieuwe data? Donderdag 21 en 28 september. Het eerste duel werd opnieuw een prooi van de regen. De verregende tweede wedstrijd werd op de 28e wel succesvol ingehaald en door Sparks met 5-0 gewonnen. Een paar dagen geleden kreeg ook het verregende duel van de 21e een nieuwe datum, namelijk woensdag 4 oktober, dus tussen de inmiddels aangekondigde gesplitste double-header in Amsterdam. Afgelopen dinsdag 3 oktober (de wedstrijd die dus afkomstig was van zondag 1 oktober en daarvoor weer van zaterdag 23 september) verregende het eerste inhaalduel in Amsterdam. Komt daar nu weer een nieuwe datum voor? Dat was bij het schrijven van dit artikel nog niet bekend, maar het lijkt er op dat deze wedstrijd niet meer wordt ingehaald. Is het allemaal nog een beetje te volgen? Op woensdag en donderdag kwamen beide teams dan toch in actie en dat werden memorabele ontmoetingen.

historisch

Op woensdagavond draaide Amsterdam Pirates een snelle 1-0 achterstand om in een 4-1 overwinning en keek vanaf dat moment niet meer achterom. De hoofdstedelijke ploeg voegde een punt toe in de vierde inning plus nog eens een 4-run rally in de zesde slagbeurt en hield Sparks na de eerste inning verder puntloos. In het duel, dat via het puntenverschil voortijdig kon worden afgesloten, kwam Pirates tot twaalf honkslagen op vier pitchers. Sparks werd op slechts vier hits gehouden door Kamryn Coleman, die het hele duel gooide voor Pirates en zeven slagvrouwen met drie slag uitschakelde.

Sparks opende de score in de eerste inning dankzij een tweehonkslag van Maxime van Dalen. Daar bleef het bij voor de thuisploeg. Pirates antwoordde met een 4-run rally in de tweede slagbeurt. Jeske Meewisse bracht de stand in balans met een RBI-double. Na een infield-hit van Isabelle Markies volgde een 2-run double van Iris Hooijer, die even later zelf scoorde na vier wijd met volle honken voor Lizzie Clarijs. Dat leidde tot de eerste werpsterswissel aan de kant van Sparks Haarlem. Pirates liet drie loopsters achter, maar had een beslissende voorsprong genomen. Sienna Boelens, die de pitching bij Sparks had overgenomen en in de Hoofdklasse debuteerde, kreeg twee loopsters in de derde inning. Maar ze volgde met twee strikeouts en de loopsters bleven uiteindelijk achter op het tweede en derde honk. Een inning later leverde een honkslag van Lizzie Clarijs wel een extra Pirates-punt op.

In de vijfde inning verscheen er een nieuwe pitcher in de cirkel voor Sparks Haarlem. Dat was Marleen van der Horst, die net als haar voorgangster debuteerde in zowel de hoofdmacht van Sparks als in de Hoofdklasse. Het werd een bijzonder en tevens historisch debuut voor de pitcher, die dit seizoen uitkwam in het vijfde team van de Haarlemse vereniging. Met haar 50 jaar werd Marleen van der Horst namelijk de oudste debutant ooit in de hoogste softbal-afdeling (voor zover kan worden nagegaan). Haar eerste inning verliep probleemloos. Nadat de eerste twee slagvrouwen waren uitgevangen, sloeg Resa ter Heegde een honkslag, waarna een line drive de inning afsloot.

Hoofdklasse-debutant Marleen van der Horst met Sparks-coaches Norman Ames, Peter van Dalen en Patrick Howell. Foto: Norman Ames.

De zesde inning had een ander verloop, want dit keer moest Van der Horst vier punten en zes honkslagen toestaan, waaronder een puntscorende honkslag van Isabelle Markies en een 2-run double van Iris Hooijer, die totaal vier punten sloeg. Hierna werd Mathilde Hoogland de vierde pitcher voor Sparks. Ook zij kwam dit seizoen voor het eerst in actie voor het eerste team, maar maakte vorig jaar al haar debuut. Tamar Biervliet debuteerde eveneens in het team van Sparks. Zij opende de derde inning met een lead-off single in haar eerste Hoofdklasse-slagbeurt en bleef achter op het tweede honk. Overigens had Pirates in Amy Prins en Vlin Rietema ook twee debutanten.

Pirates-pitcher Kamryn Coleman kwam niet echt in de problemen. In de vijfde inning kreeg ze drie honkloopsters, maar een vangbal en een strikeout volgden. In de zesde inning schakelde ze drie slagvrouwen op rij uit om het duel af te sluiten. Pirates verliet het veld met een overtuigende 9-1 overwinning. Ook dat was historisch. Sinds Pirates in 2020 weer terugkeerde in de Hoofdklasse had de ploeg alle 18 voorgaande onderling gespeelde wedstrijden tegen Sparks Haarlem tot voor woensdagavond met een nederlaag afgesloten. Maar de historie gaat nog verder terug, want voor Pirates was het de eerste overwinning tegen Sparks sinds 27 augustus 2002. Op die dag, 21 jaar geleden, won Pirates met 2-1 in acht innings in de Play-Offs.

puntrijk

Donderdagavond werden er in Amsterdam liefst 27 punten gescoord in het volgende inhaalduel tussen Pirates en Sparks Haarlem. Het was de tweede keer dit seizoen dat er 27 punten in één wedstrijd werden gescoord. De eerste keer was op 3 juni en ook toen was Pirates daar bij betrokken. In een thuisduel tegen Onze Gezellen won Pirates die wedstrijd met 17-10.

Sparks opende donderdagavond op het Loek Loevendie Ballpark met een 9-run rally in de eerste helft van de eerste inning, die 24 minuten duurde. Een slagbeurt met negen honkslagen, waaronder vijf tweehonkslagen en de twaalfde homerun dit seizoen van Suka Van Gurp. Afgelopen weekeinde brak de international het seizoen-record homeruns, dat sinds 2013 op tien stond. Een ‘run-ahead rule’ wedstrijd was dus al vanaf het begin in de maak. Maar in de derde inning was de stand door Pirates teruggebracht naar 12-4. Sparks antwoordde weer met drie punten om tot een verschil van tien punten te komen. Ook dat werd ongedaan gemaakt, want Pirates reageerde met vier runs. In de vijfde slagbeurt was het Sparks dat viermaal tot scoren kwam. Dit keer kon Pirates het mercy-rule verschil niet meer ongedaan maken. Maar toen was de wedstrijd al ruim twee uur aan de gang.

Sparks Haarlem liet door de official scorers 20 honkslagen noteren, waaronder drie van Suka Van Gurp, Maxime van Dalen, Riangela Flanegin en Tenley Boersma. Alle startende speelsters van Sparks Haarlem sloegen minimaal één honkslag en scoorden minimaal één punt. Vijf speelsters sloegen drie punten binnen. Aan de kant van Pirates sloegen zeven starters minimaal één honkslag.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse