SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem & Neptunus in balans op eerste dag Holland Series Softbal

Brenda Beers maakt contact voor titelverdediger Olympia Haarlem, dat de punten deelde met Neptunus op Dag 1 van de Holland Series. Foto: Jan Kruijdenberg.

Olympia Haarlem & Neptunus in balans op eerste dag Holland Series Softbal

Titelverdediger Olympia Haarlem opende de Holland Series Softbal op zaterdag met een 5-0 overwinning. In de tweede ontmoeting van de drukbezochte double-header in Rotterdam kwam ook tegenstander Neptunus tot een shutout-zege en won met 10-0. De best-of-five finalereeks wordt op zaterdag 14 oktober voortgezet met een double-header in Haarlem. Is een vijfde wedstrijd nodig, dan volgt die een dag later in Rotterdam.

Voor Olympia Haarlem is de Holland Series inmiddels bekend terrein. Het is de zesde keer op rij sinds 2017 dat de ploeg in de eindstrijd staat en de zevende keer sinds 2015. Er was geen Holland Series in het coronajaar 2020. In de voorgaande twee edities pakte Olympia Haarlem de titel. Vorig jaar tegen Tex Town Tigers, een jaar eerder tegen Sparks Haarlem.

eerste

Voor Neptunus is het de allereerste keer dat aan de Holland Series wordt deelgenomen. En dat zorgde uiteraard voor wat ‘eersten’, zoals de eerste honkslag, het eerste punt, enz. Maar Neptunus is ook de eerste Rotterdamse softbalploeg die zich plaatste voor de Holland Series, waarvan de eerste editie in 1982 werd gespeeld. Wat deelname aan het postseason betreft is Neptunus de derde ploeg uit de Rotterdamse regio na Schiedam in 1991 en Euro Stars (Capelle a/d IJssel) in 2009. Het was tevens de eerste keer dat de Holland Series Honkbal en Softbal allebei op hetzelfde complex van start ging. Twee uur voordat het play ball klonk voor de eerste wedstrijd van de softbalsters begonnen Curaçao Neptunus en Amsterdam Pirates aan hun eerste wedstrijd in de best-of-seven Lucky Day Holland Series Honkbal. Pirates won het openingsduel met 6-1. In 1997 kwam HCAW met zowel het honkbal- als het softbalteam in de Holland Series uit. Maar alleen de Bussumse honkballers openden toen op eigen veld tegen Hoofddorp Pioniers. De HCAW-softbalsters begonnen hun reeks destijds bij Terrasvogels in Santpoort-Zuid.

Een week geleden eindigde Neptunus op de eerste plaats in de reguliere competitie na een puntendeling tijdens een inhaal-dubbel bij Olympia Haarlem. Nu stonden de twee ploegen wederom tegenover elkaar. Zoals gezegd begon de 37e editie van de Holland Series tussen Olympia Haarlem en Neptunus in Rotterdam met een dubbele shutout. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2017 toen de Holland Series een best-of-three was. Olympia Haarlem won toen met 5-0 en 2-0 van Sparks Haarlem.

rally (I)

In beide wedstrijden zorgden de aanval en de pitching voor de winst. In de eerste wedstrijd gooide Lisa Hop een complete wedstrijd voor Olympia Haarlem, schakelde zes slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts vijf honkslagen toe in haar shutout-winst. De rechtshander werd gesteund met negen honkslagen, waaronder drie van Britt Vonk (single, double, triple), die ook tweemaal scoorde. Olympia zette de toon met een 3-run rally met twee uit in de derde inning op Neptunus-starter Eva Voortman. In de reguliere competitie was de linkshander 25 keer winnende werpster (tweemaal verlies), maar in dit duel moest ze zes honkslagen en vier punten incasseren in de vijf innings dat ze in de cirkel stond. In de competitie kreeg Voortman in slechts één wedstrijd meer honkslagen tegen. Dat waren er zeven (in zeven innings) op 2 september tegen Sparks Haarlem. De Olympia-rally begon met honkslagen van Amy Felix en Britt Vonk. Nadat de eerste was uitgeschakeld en met twee uit, produceerde Cindy van der Zanden een puntscorende honkslag en kreeg Jessie van Aalst vier wijd. De twee internationals scoorden even later, want Franka van Dijk volgde met een 2-run double. Britt Vonk scoorde het vierde punt in de vijfde inning. De international opende met een tweehonkslag en scoorde toen er een foute aangooi volgde nadat ze het derde honk stal. In de zesde inning zorgde Machteld Rector met een honkslag voor het vijfde punt.

Neptunus kreeg een scoringskans in de eerste inning, maar liet toen loopsters achter op het tweede en derde honk. Nadat een loopster strandde op het tweede honk in de vijfde slagbeurt, kreeg de thuisploeg een grotere scoringkans in de zevende inning. Met één uit kreeg Neptunus de honken vol via Tammie Lijbers (honkslag), Judith Buschman (vier wijd) en Willemijn de Jong (geraakt werpster). Hierna sloeg volgende slagvrouw Damishah Charles een pop-fly richting tweede honk, wat resulteerde in een binnenhoog. Echter, de bal werd niet gevangen, maar dat betekende natuurlijk wel dat de slagvrouw automatisch uit was. In deze situatie probeerde pinch-runner Kirsten Fischer (zij liep voor Lijbers) te scoren, maar werd vervolgens op de thuisplaat uitgeschakeld. Einde wedstrijd.

Jessie van Aalst (9, midden) en Cindy van der Zanden (25, rechts) worden verwelkomd door Lisa Hop (4, links) na te hebben gescoord voor Olympia Haarlem. Foto: Jan Kruijdenberg.

rally (II)

De tweede wedstrijd had een heel ander gezicht. Nu was het Neptunus dat productief was met tien honkslagen. Sloeg Britt Vonk in het openingsduel drie hits voor Olympia, dit keer was het Laura Wissink die er namens Neptunus drie liet noteren. Vorig jaar waren Vonk en Wissink nog teamgenoot van elkaar en speelden ze met Tex Town Tigers in de Holland Series tegen Olympia Haarlem. Ook in de tweede wedstrijd was er een rally. Of eigenlijk twee, want met een 1-0 voorsprong kwam Neptunus vijfmaal tot scoren in de tweede inning en volgde met een 4-run rally in de derde slagbeurt. Vanwege het verschil van tien punten kon het duel al na 3 1/2 inning worden afgesloten.

De eerste rally begon met vier wijd voor Anouk van den Heuvel, die voor het eerst sinds 2014 weer in een Holland Series speelde. In dat jaar nam ze voor de derde keer met Terrasvogels deel aan de finalereeks. Op het eerste honk werd Keedy Florentina ingezet als pinch-runner. Met twee uit bouwde Neptunus de rally op, want Florentina scoorde het eerste punt na een honkslag van Willemijn de Jong. Een 2-run triple van Eva Voortman, RBI-double van Laura Wissink en een fout voerden de stand op. Ook de rally in de derde inning begon met een lead-off walk voor Anouk van den Heuvel, die dit keer niet werd vervangen. Met één uit raakten de honken vol na honkslagen van Judith Buschman en Willemijn de Jong. De rally werd vervolgens in beweging gezet door Damishah Charles (opofferingsslag), Laura Wissink (2-run single) en Minke Blok (vier wijd met volle honken).

Olympia Haarlem, bij wie Mariëlle Vleugels de pitching in de tweede inning overnam van Jessie van Aalst, werd in deze wedstrijd op vijf honkslagen gehouden. Daaronder een driehonkslag van Brenda Beers in de derde inning. Maar dit keer kwam Eva Voortman als pitcher niet in de problemen. Ze gooide vijfmaal drie slag en stond geen punten toe aan Olympia, dat twee loopsters achterliet op het derde honk. De 10-0 overwinning is de grootste shutout-winst sinds Sparks Haarlem in 2013 met 11-0 won in Game 2 tegen Terrasvogels, dat toen overigens wel winnaar werd van de Holland Series en dus landskampioen.

Eva Voortman was de winnende werpster voor Neptunus in Game 2. Foto: Jan Kruijdenberg.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse