SB Hoofdklasse

Holland Series Softbal nog niet beslist na twee thrillers; Game 5 op zondag

Olympia Haarlem en Neptunus hielden de Holland Series opnieuw in balans. Op de foto haalt Amy Udink uit voor Olympia Haarlem. Foto: DFotografie.

Holland Series Softbal nog niet beslist na twee thrillers; Game 5 op zondag

Net zoals op de eerste speeldag van de Holland Series Softbal een week geleden, kwamen regerend landskampioen Olympia Haarlem en Neptunus op zaterdag opnieuw allebei tot winst. Het was een lange dag op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem, maar de vele toeschouwers werden getrakteerd op twee aantrekkelijke wedstrijden vol spektakel, fraaie acties, schitterende vangballen en rake klappen. De twee finalisten onderstreepten wederom aan elkaar gewaagd te zijn en hadden beide een verlenging nodig om tot winst te komen. In het eerste duel, dat 2:37 uur duurde, won Neptunus met 3-1 in acht innings, in de tweede ontmoeting (speeltijd 2:39 uur) draaide Olympia Haarlem in de achtste inning een 7-5 achterstand om in een 8-7 overwinning! Een week geleden waren er twee shutouts. Olympia opende toen met een 5-0 overwinning, Neptunus volgde met een 10-0 zege. Dat betekent dat de 37e Holland Series na vier wedstrijden volledig in balans is, 2-2. Op zondag wordt de beslissende vijfde wedstrijd gespeeld in Rotterdam, aanvang 16:00 uur.

Voor aanvang van de tweede wedstrijd van de double-header op zaterdag in Haarlem reikte KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp de prijzen uit aan de beste speelsters van de afgelopen competitie.

tie-break

Het openingsduel kende verschillende scoringskansen voor beide teams. Maar de twee ploegen lieten ook veel loopsters op de honken achter, Olympia 13, Neptunus 14.

Olympia Haarlem kwam als eerste tot scoren. In de tweede inning opende Yindi Beekveldt met een tweehonkslag en scoorde met één uit op een tweehonkslag van Amy Felix. Neptunus, dat in de eerste inning drie loopsters had achtergelaten, kwam langszij in de derde slagbeurt. Eva Voortman begon toen met vier wijd, schoof op na een grounder en scoorde de gelijkmaker nadat er een fout werd gemaakt op een klap van Daisy Muñoz. Even leek het daar bij te blijven, want een hevige hagel/regenbui leek het veld onbespeelbaar te maken. In de tweede inning was er al een korte onderbreking van twee minuten geweest, maar dit keer duurde het bijna drie kwartier voordat er weer kon worden gespeeld. Daar zag het niet naar uit, maar door prima werk van Olympia’s groundscrew, in samenwerking met speelsters van beide teams, kon alsnog verder worden gespeeld. Was dat niet het geval geweest dan zou de ontmoeting de status van ‘opgeschort’ hebben gekregen en was er vanaf dat moment komend weekeinde verder gespeeld. Zo ver kwam het niet, want uiteindelijk konden beide wedstrijden worden gespeeld.

Speelsters van beide teams werken hard aan het veld tijdens de rain-delay. Foto: DFotografie.

Maar in de reguliere innings werd niet meer gescoord. Wel kreeg Olympia Haarlem in de tweede helft van de zevende inning een kans het duel te beslissen, want de thuisploeg had met één uit de honken vol. Maar de drie loopsters bleven achter, zodat een verlenging volgde.

Neptunus was succesvol in de eerste helft van de achtste inning en scoorde tweemaal. Met tie-break loopster en pinch-runner Kirsten Fischer op het tweede honk schakelde pitcher Lisa Hop twee slagvrouwen met drie slag uit. Maar daarna kreeg Neptunus de honken vol na vier wijd voor Willemijn de Jong en Damishah Charles. Eva Voortman volgde met een 2-run single. Even later, met Lisa Hop als tie-break loopster voor Olympia Haarlem, werd Yindi Beekveldt voor de tweede keer geraakt door een worp. Maar hierna schakelde winnende werpster Eva Voortman de volgende drie slagvrouwen uit.

Damishah Charles maakt contact voor Neptunus. Foto: DFotografie.

walk-off

De tweede ontmoeting werd een regelrechte thriller, die uiteindelijk ook in een extra inning werd beslist. Olympia outhitte Neptunus met 12-5, maar stond op achterstand. In de achtste inning werd een 7-5 achterstand omgedraaid in een walk-off win.

Neptunus ging voortvarend van start met twee punten in de eerste inning op starter Jessie van Aalst. Eva Voortman (velderskeus/gestolen honk) scoorde na een honkslag van Laura Wissink, die even later de thuisplaat passeerde na een fout. Olympia reageerde onmiddellijk met twee eigen punten op Eva Voortman, die ook in dit duel de starter was voor Neptunus. Britt Vonk sloeg een lead-off homerun en Brenda Beers (tweehonkslag) scoorde op een opofferingsslag van Cindy van der Zanden, wat overigens een schitterende diving catch was van rechtsveldster Esmee Toet. De eerste inning zette de toon voor het restant van de wedstrijd.

Olympia scoorde ook tweemaal in de derde inning, dankzij een RBI-double van Cindy van der Zanden en een daarna volgende puntscorende honkslag van Jessie van Aalst. Dat leidde tot een werpsterswissel, want Eve Harvey nam het over van Eva Voortman.

In de vijfde inning kwam Neptunus driemaal tot scoren. Na een RBI-double van Laura Wissink volgde ook aan Olympia-zijde een werpsterswissel en verving Lisa Hop Jessie van Aalst in de cirkel. Daisy Muñoz leverde vervolgens een 2-run single af en die zette Neptunus op een 5-4 voorsprong. Olympia bracht de stand weer in balans met één uit in de zevende inning. Amy Felix opende met een honkslag, werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Britt Vonk en scoorde op een honkslag van Brenda Beers.

Opnieuw volgde een verlenging, waarin Neptunus een beslissende voorsprong leek te nemen. Met één uit zorgden Judith Buschman en Willemijn de Jong met honkslagen voor een 7-5 voorsprong. Met die voorsprong keerde Eva Voortman bij Neptunus terug als pitcher, maar Olympia had nog een productief slot in petto op de linkshander, scoorde driemaal en dwong een vijfde en beslissende wedstrijd af. Eerst scoorde tie-break loopster Cindy van der Zanden nadat er een fout werd gemaakt op een klap van Jessie van Aalst, die kort daarna opschoof na een wilde worp. Met twee uit (en dus één uit verwijderd van de winst en de titel) kreeg Yindi Beekveldt vier wijd. Maar de vierde wijdbal was eveneens wild, zodat Van Aalst het derde honk kon bereiken. Even later scoorde ze de gelijkmaker op een infield-hit van Amy Udink. Met loopsters op het eerste en tweede honk maakte Amy Felix opnieuw goed contact en sloeg een walk-off single. Beekveldt scoorde en Olympia won met 8-7. De Holland Series was wederom in balans.
The scene is set for Game 5!

Amy Felix scoort voor Olympia Haarlem. Foto: DFotografie.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse