Roger Bernadina tijdens de wedstrijd van Leones de Leon tegen Gigantes de Rivas in de Winter League van Nicaragua

Honkbal

Honkballers uit Hoofdklasse en Koninkrijksteam naar Winter League in DR en Nicaragua

Honkballers uit Hoofdklasse en Koninkrijksteam naar Winter League in DR en Nicaragua

In de meeste Europese competities wordt er – als we het vóór- en naseizoen meetellen – honkbal gespeeld tussen maart en oktober. Als het in de herfst extreem slecht weer is, dan kan het nog een stukje in de maand november uitlopen, maar dan is het echt klaar. 
Ziten de topspelers dan vijf maanden duimen te draaien? Nee hoor, integendeel! In verschillende landen van midden- en zuid Amerika worden jaarlijks wintercompetities georganiseerd.  Professionals houden daar hun wedstrijdritme in stand. Bovendien is de overgang naar het nieuwe seizoen dan een stuk minder heftig. Het verkleint de kans op blessures.

In dit artikel staan we stil bij de Winter Leagues waarin de meeste leden van ons Koninkrijksteam actief zijn. Nicaragua en de Dominicaanse Republiek. 

Drie spelers van Curaçao Neptunus naar Nicaragua 

Vanuit de hoofdklasse gaan drie spelers van Curaçao Neptunus en leden van het Koninkrijksteam richting Nicaragua: Rogear Bernadina, Kevin Kelly en Shairon Martis. 
Bernadina en Martis spelen daar voor Leones de Léon.  Kelly voor regerend kampioen Indios del Bóer,

Leones speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio Héroes y Mártires de Septiembre in Léon in het centraal westelijke deel van Nicaragua. Het team zegt er alles aan te willen doen om de titel in de Winter League – vorig jaar gewonnen door Indios del Bóer – te willen heroveren. Daarom is – o.a. in Cuba, Mexico en Nederland – een groot aantal talentvolle spelers op tijdelijke basis vastgelegd.  Indios del Bóer is in Nicaragua de grootste concurrent van Leones. Zij spelen hun wedstrijden in Managua. Anders dan bij Curacao Neptunus zal hij daar niet beurtelings als starter en in relief worden ingezet, maar louter in relief. Hij is – volgens coach José Fuentes ‘aangetrokken om de kwaliteit van de bullpen een kwaliteitsimpuls te geven’.

Rogear Bernadina is in Nicaragua onder de hand een veteraan – hij begint aan zijn derde seizoen in Léon. Martis is debutant. Voor Kelly geldt hetzelfde. Ook hij begint aan zijn eerste Nicaraguaanse avontuur.

Honkbalfans die hun favorieten willen volgen kunnen gebruik maken van de eigen YouTube kanalen waar beide clubs over beschikken. Wel rekening houden met het tijdsverschil; de wedstrijden beginnen over het algemeen na middernacht. 

Spelers van het Koninkrijksteam in de Dominicaanse Republiek 

Net als in Nicaragua, is honkbal in de Dominicaanse Republiek sport #1. Daar komt nog bij dat er heel veel toptalent uit de Dominicaanse Republiek op het allerhoogste niveau in de Verenigde Staten speelt. Serieuze volgers van het honkbal in dit deel van de wereld hebben allemaal wel eens gehoord van grote namen als Pedro Martinez, David Ortiz of Luis Severino. 

Ademar Rifaela (l) en Franklin van Gurp

Honkbal wordt het hele jaar door gespeeld; de Winter League van de Dominicaanse Republiek is een plek waar je ook veel MLB-spelers tegenkomt. 

Twee leden van het Koninkrijksteam maken er dit seizoen hun debuut: Ademar Rifaela – die vorig seizoen met Indios del Bóer de Winter League van Nicaragua won – en Franklin van Gurp. Beiden spelen voor Toros del Este. Van Gurp zal – afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de United League – zijn plekje mogelijk versneld inleveren om door te reizen naar de Karachi Monarchs, zijn nieuwe werkgever.

Fans die de wedstrijden in de Dominicaanse Republiek willen volgen doen dat het beste via Jonron TV – dar worden veel honkbalwedstrijden uit midden- en zuid Amerika uitgezonden. Het is wel belangrijk om voor dat je jezelf registreert eerst controleert of de hardware waarop je de wedstrijden wilt bekijken hiervoor geschikt is.  Dat schijnt namelijk wel eens te verschillen.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal