Andrelton Simmons werd voor de zesde keer bekroond met een Wilson Defensive Player of the Year Award.

Honkbal

Andrelton Simmons officieel met MLB pensioen


Foto: © Freek Bouw

Andrelton Simmons officieel met MLB pensioen

Hij speelde in 2023 al niet meer op het hoogste niveau, maar inmiddels heeft de Curaçaose korte stop Andrelton Simmons zijn officiële MLB-pensioen aangekondigd. Simmons speelde 11 seizoenen op het allerhoogste niveau voor onder meer de Atlanta Braves en de Los Angeles Angels en stond bekend als één van beste verdedigende spelers aller tijden in Major League Baseball.

Simmons verliet Curaçao op jonge leeftijd en speelde een aantal seizoenen voor Western Oklahoma State College, waarna hij in de tweede ronde van de MLB Draft van 2010 werd geselecteerd door de Atlanta Braves. Twee jaar later maakte hij al zijn Major League-debuut voor de Braves, voor wie hij uitgroeide tot een vaste waarde en onmisbare speler.

‘Simba’, zoals zijn bijnaam luidde, speelde vier seizoenen voor de Braves en won er twee Gold Gloves in 2013 en 2014 en had hem ook in 2015 verdiend, maar toen viel de keuze op San Francisco Giant Brandon Crawford. In de winter van 2015-2016 werd Simmons door de Braves in een trade naar de Los Angeles Angels gestuurd. De Braves hadden pitching nodig en ontvingen de talentvolle Sean Newcomb in ruil voor Simmons.

De trade pakte slecht uit voor de Braves, want waar Newcomb tegenviel, kende Simmons een aantal van zijn beste seizoenen voor de Angels. Simmons won nog twee Gold Glove Awards in de American League (2017 en 2018) en eindigde in 2017 als achtste in de MVP verkiezing. Hardnekkige blessures aan onder meer zijn enkel speelden hem in de daaropvolgende jaren parten.

Als free agent sloot hij in 2021 aan bij de Minnesota Twins, waar hij verdedigend nog steeds goed speelde, maar aanvallend niet verder kwam dan een slaggemiddelde van .223. Een jaar later kreeg hij nog een kans bij de Chicago Cubs, maar ook daar haalde hij niet meer zijn niveau van weleer.

Na elf seizoenen op het hoogste niveau sluit Simmons zijn loopbaan af met een slashline van .263/.312/.366, 70 homeruns, 444 RBI, 72 gestolen honken en een bWAR van 37.3. Simmons is bovendien All-Time Leader in DRS (Defensive Runs Saved) met 201. Dat is er 1 meer dan derde honkman en toekomstig (misschien al in 2024) Hall of Famer Adrian Beltre en 17 meer dan nummer drie Yadier Molina, de beste verdedigende catcher aller tijden.

Simmons verschijnt over vijf jaar op de Hall of Fame-ballot en zal met zijn geweldige defense ongetwijfeld een aantal stemmen krijgen. De kans dat hij de Hall of Fame ook haalt, lijkt klein. Daarvoor heeft zijn loopbaan waarschijnlijk niet lang genoeg geduurd.

Voor het Koninkrijksteam speelde Simmons alleen tijdens de World Baseball Classics van 2013, 2017 en 2023. Als korte stop was hij vooral in 2013 en 2017 met een aantal belangrijke acties en homeruns van grote waarde op weg naar de halve finale plaatsen van die jaren.

Inmiddels komt Simmons uit op Curaçao en is de kans aanwezig dat hij met de Curaçaose afvaardiging deelneemt aan de Serie del Caribe in Miami van volgend jaar in februari.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal