Honkbal

Tren del Norte (Kevin Kelly) als laatste naar de play-offs als eerste naar de finale Nicaragua

Tren del Norte (Kevin Kelly) als laatste naar de play-offs als eerste naar de finale Nicaragua

Het team dat zich als laatste wist te plaatsen voor de play-offs, is als eerste doorgedrongen tot de finaleronde om het honkbalkampioenschap van Nicaragua.

Het werd op het einde van de wedstrijd nog even spannend, maar 4-6 was uiteindelijk voldoende. Hierdoor heeft Tren ook de eerste keuze in de (korte) periode waarin voor een tweede maal versterkingen kunnen worden aangetrokken.

Het kampioenschap wordt beslist in een zogenoemde ‘best of 7’. Het team dat als eerste vier wedstrijden wint, is kampioen.

Maar wie wordt straks de tegenstander?

Daar is na de wedstrijden van vrijdag niets met zekerheid over te zeggen. Het ligt voor de hand dat Gigantes de Rivas voor de vierde opeenvolgende maal de finaleserie gaat halen. Maar dan moet er wel van Tigres de Chinandega worden gewonnen. Lukt dat niet, en Leones de Léon wint vanavond haar laatste wedstrijd uit de tweede ronde (tegen Tren del Norte), dan ontstaat er een gelijke stand en spelen Gigantes de Rivas en Leones de Léon op zondag een beslissingswedstrijd.
Kortom: het blijft spannend tot op het allerlaatste moment.

De wedstrijden van zaterdag

Aanvankelijk leek Leones de Léon voor een verrassing te gaan zorgen. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat Tren del Norte zijn belangrijkste spelers rust gaf om zo maximaal voorbereid te zijn op de start van de finaleserie, die woensdag 10 januari 1.00 uur NL-tijd in Esteli van start gaat.
Tot en met de 6de slagbeurt keek Tren tegen een achterstand aan. Toen werden de bordjes echter verhangen. Tren zorgde in de 7de inning voor de 8-7 voorsprong door Junior Ortega. Deze score kwam niet meer in gevaar. Op de heuvel kwam de winst op naam van Christian Quintin – een reliever uit de Dominicaanse republiek. In twee volledige innings kwam hij tot de volgende cijfers: 2K – 1BB – 3H. In de laatste slagbeurt van Leones werd zijn rol overgenomen door Felix Paulino, die de save verdiende.

Deze nederlaag en het feit dat Gigantes de Rivas met ruim verschil Tigres de Chinandega klopte, maakt dat Leones is uitgeschakeld voor de finaleserie. Wel kunnen zij zich gaan opmaken voor de troostfinale om de derde en vierde plaats tegen Tigres de Chinandega. Gigantes de Rivas kan zich voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan opmaken voor de finale.

Voor een tweede maal versterkingen voor beide teams

Later vandaag wordt duidelijk welke versterkingen beide teams nog mogen aantrekken. Beide teams mogen twee spelers selecteren.
Via de overkoepelende LBPN zijn de keuzes zojuist bekend gemaakt. Tren del Norte kiest voor Yoannar Négrin (een starting pitcher) en Euclides Leyer (een reliever). Gigantes de Rivas heeft gekozen voor Jezus Linarez (een allround pitcher) en Benjamin Alegria (een utility infielder)

Hoe hebben de spelers van het Koninkrijksteam dit seizoen gefuncioneerd?

Voor Kevin Kelly was het zijn eerste ervaring met het niveau van de Winter League van Nicaragua. Na een moeizame start bij zijn eerste team (Indios del Bóer), waren zijn outings tegen Leones de Léon van topniveau.
Bij zijn nieuwe team – hij speelt nu voor Tren del Norte – is er eveneens sprake van wisselend succes. Bijna perfecte reliefbeurten worden afgewisseld met minder succesvolle beurten als starter. Dat lag niet aan zijn eigen prestaties, maar was meer een gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden (veldfouten, te laat vervangen en dergelijke).

Routinier Roger Bernadina draaide het seizoen als buitenvelder voor Leones de Léon. Aanvallend was het een tandje minder dan andere jaren. In verdedigend opzicht was het gewoon still going strong.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal