Honkbal

Jeugdinternationals en Little League helden tekenen profcontract

Ryjeteri Merite (Foto: WBSC)

Jeugdinternationals en Little League helden tekenen profcontract

De International Free Agent Signing Period 2024 in Major League Baseball is weer van start gegaan en dat betekent dat er veel bekendmakingen kwamen van jonge en talentvolle honkballers die een handtekening onder hun eerste profcontract bij een MLB organisatie. Ook dit jaar tekent weer een groot aantal talentvolle spelers uit Aruba en Curaçao een profcontract.

Onder de nieuwe profs uit het Koninkrijk zit een aantal bekende namen. Zo hebben speelden Ryjeteri Merite (Curaçao, Cincinnati Reds) en Nathan Arends (Aruba, Oakland Athletics) afgelopen jaar in Team Kingdom of the Netherlands U18 dat zo knap de Super Round haalde tijdens het WK U18 in Taiwan.

Andere bekende namen zijn die van Jaitwoine Kelly, wiens broer Antwone in 2023 tijdens de World Baseball Classic debuteerde voor het Koninkrijksteam. Antwone is prof in de organisatie van de Pittsburgh Pirates, maar zijn broertje Jaitwoine tekent vanaf Aruba een contract bij de Arizona Diamondbacks.

De naam Profar is uiteraard ook bekend bij de volger van honkbal in het Koninkrijk. Na Jurickson en Juremi heeft nu ook de jongste broer Jurdrick Profar een profcontract getekend, niet zoals zijn broers bij de Texas Rangers, maar bij de Chicago White Sox.

Jurdrick Profar maakte in 2019 onderdeel uit van het Curaçaose Little League team dat het internationale toernooi van de Little League World Series won. Zijn teamgenoten uit dat team, Clay Winklaar en Curley Martha, hebben een profcontract getekend bij respectievelijk de San Diego Padres en de Texas Rangers. Martha komt uit het talentopleidingsprogramma van oud-international Yurendell de Caster, terwijl de meeste spelers die vanaf Curaçao getekend hebben ook gespeeld in de RBI League van directeur Ben Thijssen, die het opleidingsprogramma op het eiland leidt.

Op Aruba komen de talenten uit de Aruban Baseball Academy, waar oud-international Randolph Oduber verantwoordelijk is voor de opleiding. Vanuit Aruba tekenden naast Arends en Kelly ook Juan David Brown (Reds), Yoxander Benitez (Giants) en Richangelo Richardson (Reds). Voor de insiders doet de naam Brown op Aruba ook een belletje rinkelen. Dat is de achternaam van de moeder van Xander Bogaerts en Juan David is het neefje van Xander.

De Reds waren zeer actief in het Caribische deel van het Koninkrijk deze winter, want naast Merite, Brown en Richardson werden ook nog Curaçaoënaars Peson Revierre, Nayerich Waterfort en Shendrion Martinus binnengehaald. Deshandro Tromp tekende bij de Pittsburgh Pirates en Givian Sirvania bij de Boston Red Sox.

Vanuit Nederland heeft in deze signing period nog geen speler een profcontract getekend. Een andere opvallende naam die we hier nog wel even moeten noemen, is die van één van de meest begeerde free agents in de class van 2024: de Dominicaanse Leodalis de Vries (roepnaam Leo). Met zo’n naam moet er toch Nederlands bloed door zijn aderen stromen. De Vries tekende een contract bij de San Diego Padres van Xander Bogaerts.

Update: Op dinsdag 16 januari heeft ook Nathanael Cijntje, een Curaçaos talent, een profcontract getekend. Hij gaat spelen in de organisatie van de Philadelphia Phillies.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal