Honkbal

Andruw weer iets dichterbij Hall of Fame, Beltre, Helton en Mauer verkozen

Foto: Louie Jay Sienders

Andruw weer iets dichterbij Hall of Fame, Beltre, Helton en Mauer verkozen

Gisterenavond werd in Cooperstown, New York de uitslag van de stemming voor de Hall of Fame bekendgemaakt. Terwijl Andruw Jones weer iets dichterbij uitverkiezing kwam, werden drie spelers door de schrijvers van de BBWAA (Baseball Writers Association of America) Cooperstown ingestemd: Adrian Beltre, Todd Helton en Joe Mauer.

De voormalige derde honkman van de Dodgers, Mariners, Red Sox en Rangers Adrian Beltre ontving de meeste stemmen van alle oud-spelers op de ballot. Hij kreeg van ruim 95% van de schrijvers een stem (75% of meer en je bent een Hall of Famer) en wordt deze zomer samen met Jim Leyland, de succesvolle oud-manager van de Pittsburgh Pirates, Florida Marlins, Colorado Rockies en Detroit Tigers, toegelaten tot de Hall of Fame. Leyland werd door een comité van oud-spelers en huidige Hall of Famers al in 2023 de Hall of Fame ingestemd.

Adrian Beltre stond te boek als de beste (schone) derde honkman van zijn generatie. Hij sloeg in zijn 21-jarige loopbaan .286 met 477 homeruns en ruim 1700 RBI en koppelde dat aan goede defense, waardoor hij zijn loopbaan eindigde met een WAR van 93.5. Daarmee staat hij momenteel op de veertigste plaats aller tijden. Voeg daarbij 4 All-Star Game selecties, 5 Gold Gloves en vier Silver Sluggers en je hebt een Hall of Famer.

Naast Beltre kregen ook Todd Helton (79.7%) en Joe Mauer (76.1%) genoeg stemmen om toegelaten te worden tot de Hall of Fame. Helton was een slugger voor de Colorado Rockies, die zijn loopbaan eindigde met een slaggemiddelde van .316 en 369 homeruns. Mauer was de beste catcher van zijn loopbaan, die namens de Twins de AL MVP werd in 2009, drie keer de batting title won in de American League, 6x All-Star was, 5 Silver Slugger Awards won en 3 Gold Gloves.

De telefoontjes die de spelers op de avond van de bekendmaking krijgen vanuit Cooperstown leveren altijd mooie beelden op. Zo ook bij Todd Helton dit jaar:

Andruw Jones stond dit jaar voor de zevende keer op het ballot en zag zijn steun van 58.1% in 2023 iets groeien naar 61.6% in 2024. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar zou niet de eerste speler zijn die ieder jaar gestaag stijgt en het uiteindelijk haalt. Het verloop van zijn stemmen door de jaren heen: 5.3% in 2017, 7.3% in 2018, 7.5% in 2019, 19.1% in 2020, 33.9% in 2021, 41.1% in 2022, 58.1% in 2023 naar 61.6%.

Rolen maakte vorig jaar de sprong van 63% naar 76% en Todd Helton schoot van 52% in 2022 naar 72.2% in 2023. 2025 zou zomaar eens het jaar van Andruw Jones kunnen worden. Dan neemt hij zeer waarschijnlijk ook Billy Wagner (73.8% in 2023) mee naar Cooperstown. Van de ballot verdwijnt dit jaar naast de drie nieuwe Hall of Famers ook Gary Sheffield, die in zijn tiende en laatste jaar net niet genoeg stemmen kreeg om toegelaten te worden tot de Hall of Fame.

In 2025 staat daar de komst van nieuwkomers Ichiro Suzuki, C.C. Sabathia, Felix Hernandez en Dustin Pedroia tegenover. De concurrentie is opnieuw groot, maar de weg naar de Hall of Fame ligt open. Het goede nieuws is dat er slechts acht spelers ooit 60% of meer van de stemmen kregen en de Hall of Fame niet haalden. Drie daarvan waren Roger Clemens, Barry Bonds en Gary Sheffield. De vijf anderen werden later door een ander comité de Hall of Fame ingestemd.

Meer over Jones’ Hall of Fame case lees je hier.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal