Honkbal

Sidney de Jong: “Team Europe gaat voor de winst”

Foto: WBSC Europe

Sidney de Jong: “Team Europe gaat voor de winst”

Dit is een vertaling van een interview met de Jong op WBSC.org door Riccardo Schiroli. Team Europe neemt het volgende maand in Japan op tegen Samurai Japan in twee wedstrijden in Osaka. Het Koninkrijk der Nederlanden wordt vertegenwoordigd door een twee coaches en zeven spelers van Team Kingdom of the Netherlands.

De voormalige catcher van Team Kingdom of the Netherlands Sidney de Jong deed in 2015 al mee aan de eerste editie van de Global Baseball games als speler. Hij gaat voor deze editie als coach naar Japan: “Ik weet zeker dat de chemie in de technische staf goed zal zijn. We zullen het team optimaal voorbereiden voor de wedstrijden.”

De Jong bewaart goede herinneringen aan de editie van 2015: “We hebben toen een hele leuke serie gespeeld. We hadden zelfs beide wedstrijden kunnen winnen en hebben het heel erg goed gedaan. In korte tijd kwamen we als team en staf dicht bij elkaar en speelden wij goed tegen een zeer sterk Japan.”

De voormalig topcatcher heeft zelf een imposante internationale loopbaan achter de rug. Hij speelde voor de College of Southern Idaho in Amerika voordat hij in de Hoofdklasse uitgroeide tot een All-Star catcher voor Kinheim, HCAW en Amsterdam Pirates.

“We had a great series. We could have won both games. We did an awesome job. We came together as a team, and as a coaching staff, we battled against a solid Japanese team.”

Born in 1979, De Jong has been a superstar catcher. He developed at the College of Southern Idaho in the United States and became a perennial .300 hitter and an All-Star catcher and DH in the Dutch Hoofdklasse for Kinheim, HCAW and Amsterdam Pirates.

Tussen 2001 en 2011 speelde hij voor het Koninkrijksteam exact 200 interlands en was hij een belangrijk onderdeel van de internationale opmars die het team in die jaren maakte. Hij speelde op de Olympische Spelen van 2004 en 2008, de World Baseball Classic van 2006 en 2009 en pakte met Oranje goud op het WK van 2011 en de EK’s van 2001, 2003, 2005 en 2007 en zilver op de Intercontinental Cups van 2006 en 2010.

Tegenwoordig is de Jong de bondscoach van het Koninkrijksteam U23. Tijdens de Global Baseball Games fungeert hij als bench coach van manager Marco Mazzieri als Team Europe op 6 en 7 maart in Osaka speelt tegen Samurai Japan.

“Ik ken Marco sinds 2015. Natuurlijk heb ik ook tegen hem gespeeld toen hij de bondscoach van Italië was. Hij weet erg veel van het spelletje en heeft een mooie technische staf samengesteld. Ik weet zeker dat de chemie binnen de staf goed zal zijn. We gaan het team perfect klaarstomen voor de wedstrijden. Als ik naar mijn rol als bench coach kijk, denk ik dat ik Marco kan ondersteunen met de juiste informatie en dat wij succesvol samen kunnen werken.”

Dat veel spelers nog volop in voorbereiding zijn op hun seizoen hoeft volgens de Jong geen probleem te zijn. “We zijn al een tijdje in contact met de spelers om te bespreken hoever zij zijn in hun voorbereiding en stemmen met coaches rondom Europa af hoe zij klaargestoomd kunnen worden. Marco [Mazzieri] is het proces gestart en wij mochten als coaches allemaal input geven in wie we wilden selecteren. Met deze spelers denken wij een kans te hebben om van Japan te winnen.”

“Wel is het duidelijk dat je tegen Japan nooit vriendschappelijke wedstrijden speelt. Zij komen om te winnen en ik kan mij goed vinden in die mentaliteit. Elke wedstrijd die je speelt, speel je om te winnen!”

Wat vind je van de kwaliteit van het Europese honkbal zo vlak voor de start van het seizoen 2024?

“Je merkt dat sommige landen sterker en sterker worden. De Tsjechen worden steeds beter en in Duitsland zijn ze goed bezig. Helaas zie je dat Italië de laatste jaren wat achteruit gaat. Toen ik speelde, ging de finale altijd tussen ons en de Italianen. Tegenwoordig heb je Spanje en Groot-Brittannië.. Het nivelleert een beetje en daardoor worden de battles op het veld interessanter.”

Honkbal in Europa heeft altijd bijdrages ontvangen van spelers die in Amerika opgeleid zijn. Denk je dat de grootste Europese talenten de kans hebben om zich te ontwikkelen op het hoogste niveau?

“Dat denk ik wel. De standaard ligt wat hoger dan hij in het verleden lag. De spelers waar jij het over hebt, kwamen vanuit Amerika en hebben het niveau omhoog getild. Maar als ik naar Nederland kijk, gaan er elk jaar weer nieuwe spelers naar Amerikaanse colleges. Datzelfde gebeurd bij de Spanjaarden, de Italianen en in andere Europese landen. Als deze spelers op dat niveau spelen en kunnen rijpen, nemen zij na een paar jaar weer een hoop kennis en ervaring mee terug naar Europa. Dat gaat deze spelers zelf, maar ook het Europese honkbal in het algemeen en de nationale talentenprogramma’s helpen sterker te worden.”

Zie jij de volgende Sidney de Jong al op de Nederlandse velden rondlopen?

“Er lopen zeker een paar grote talenten, die – als zij zich blijven ontwikkelen zoals ik dat verwacht – absoluut zullen slagen.”

“We’ve got a couple of guys that will succeed,if they keep developing the way I preview.”

Zoals bijvoorbeeld Keegan Pieternella, die op 16-jarige leeftijd al scouts imponeerde tijdens het WK U18 afgelopan jaar?

“Keegan is een jong talent met veel tools, maar er zijn er nog meer. Die namen ga je de komende jaren voorbij horen komen. En dat zijn niet alleen jongens uit Nederland, maar ook in andere Europese landen. Er gebeuren goede dingen in Europa.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal