Road to Softball World Cup

Bondscoach Ferenc Jongejan wordt technisch manager Fastpitch Softbal

Foto: Grega Valancic

Bondscoach Ferenc Jongejan wordt technisch manager Fastpitch Softbal

Het wereldkampioenschap van deze zomer wordt de laatste klus van Ferenc Jongejan als bondscoach van Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch. Jongejan wordt de nieuwe technisch manager softbal bij de afdeling NTTO van de KNBSB (Nationale Teams en Talentontwikkeling).

Jongejan, een voormalig profhonkballer in de organisatie van de Chicago Cubs, werd in 2019 aangesteld als bondscoach. Hij was op dat moment al pitching coach van het team en had al jaren ervaring als hoofdcoach bij UVV (Honkbal) en Terrasvogels (Softbal). Zijn doel destijds: plaatsing voor het WK van 2021.

Dat WK ging vanwege het coronavirus niet door, maar Jongejan gebruikte deze periode om te bouwen aan een team dat weer terug kon keren aan de mondiale top. In 2022 pakte het Koninkrijksteam brons op de Canada Cup en werd het Europees Kampioen in Barcelona en een jaar later plaatsten zij zich in Valencia voor de eindfase van het WK van dit jaar.

Het WK wordt gespeeld in Italië van 15-21 juli en het Koninkrijksteam neemt het in Groep B op tegen Japan, Puerto Rico en Australië. Als het lukt om bij de top-2 in deze groep te eindigen, wordt de halve finale bereikt en is daarmee in elk geval de beste prestatie ooit op een WK, de vierde plaats in 2016,  geëvenaard.

Het zou voor het team en voor Jongejan een mooi einde zijn van een succesvolle periode als bondscoach, waarin hij een verjonging doorvoerde en werkte aan een cultuurverandering. Na het WK is het tijd voor een nieuwe uitdaging: “Met enorm veel plezier heb ik de afgelopen jaren met een fijne staf op een mooi programma mogen voortbouwen.

Op mijn manier heb ik geprobeerd om van een groep bijzonder getalenteerde speelsters een goed team te vormen, waarmee we mooie resultaten hebben behaald.

Nu is het voor mij tijd om op een andere manier het NTTO programma te ondersteunen. En wil ik deze groep, samen met de volgende bondscoach, een nieuwe impuls geven richting ons gezamenlijk doel van de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.”, aldus de bondscoach.

Na het WK wordt Jongejan als technisch manager verantwoordelijk voor het topsportprogramma voor de A-selectie, maar ook de talentontwikkeling van de volledige softballijn met daarin onder meer de nationale teams in de leeftijdscategorieën U22, U18 en U15 en natuurlijk de talenten van het Talent TeamNL Center.

Tijdens het EK in eigen land in september staat er dus een nieuwe bondscoach voor de groep. Hoe de technische staf er dan uitziet, wordt in een later stadium bekend.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup