Honkbal

Terug in de tijd: De no-hitter van de ‘Dutch Psycho’

Terug in de tijd: De no-hitter van de ‘Dutch Psycho’

Het komt niet vaak voor dat er een no-hitter wordt gegooid als er wedstrijden op Europees of mondiaal niveau worden gespeeld door Team Kingdom of the Netherlands. Vandaag blikken we terug op één van deze historische prestaties: de no-hitter van Eelco Jansen tijdens het EK in Nederland in 2003.

Lang was Han Urbanus de enige werper van het Koninkrijksteam die een no-hitter in een officiële interland achter zijn naam had staan. Hij bleek onbespeelbaar voor de Belgische slagploeg op 7 augustus 1949 en deed het twee jaar later nog eens dunnetjes over. In de decennia die hierop volgden, zagen we nog wel een aantal combined no-hitters, maar pas 54 jaar later was het Eelco Jansen, bijgenaamd de ‘Dutch Psycho’, die na Urbanus de tweede pitcher werd die het in zijn eentje deed.

Opvallend genoeg volgde heel snel daarna ook Patrick de Lange met een no-hitter tijdens het OKT tegen Frankrijk een ruime week later. De bekendste no-hitter werd gegooid door Shairon Martis, die tegen Panama op de World Baseball Classic van 2006 als debutant geen enkele honkslag tegen kreeg.

Mike Bolsenbroek was in 2014 de eerste en tot nu toe enige Nederlandse werper in de historie van het interlandhonkbal die in zijn eentje een perfect game gooide. Dat was op het EK van 2014 tegen Griekenland in een wedstrijd die vanwege de mercy rule (11-0) uiteindelijk slechts zeven innings duurde.

Vandaag lichten wij de no-hitter van Eelco Jansen uit van het EK van 2003, waarin Oranje gedurende het hele toernooi slechts drie runs tegen zou krijgen. Die drie runs kwamen in de eerste start van Jansen, tegen de Kroaten. De ‘Dutch Psycho’ revancheerde zich in zijn volgende start, tegen Zweden, voor de wat rommelige voorgaande wedstrijd. In een wedstrijd waarin de slagploeg de Zweedse pitcher volledig overrompelde, stond Jansen slechts twee honklopers toe via geraakt werper.

Jansen gooide zeven keer drie slag en eindigde de wedstrijd ook in stijl met een strikeout en een oerkreet, zoals het een echte ‘Psycho’ betaamt. De wedstrijd werd met 21-0 gewonnen en bezorgde Oranje op die dag een finaleplaats van het EK dat later gewonnen zou worden. Overigens: altijd goed om bij dit soort prestaties ook even de catcher te benoemen. Dat waren er nu twee: Chairon Isenia en Maikel Benner.

Het was overigens al de derde no-hitter in de loopbaan van Jansen, die in de Nederlandse Hoofdklasse ook al twee no-hitters achter zijn naam had staan. Één namens Kinheim in 1997 tegen ADO en één in 2001 namens Neptunus, wederom tegen ADO.

De mooie beelden van de laatste inning van zijn no-hitter op het EK van 2003 zie je nu op Honkbalsoftbal.tv! Het volledige overzicht van alle no-hitters in Oranje zie je onderaan deze pagina.

No-Hitters Koninkrijksteam
YearPitcher(s)Event
1949Han UrbanusInterland
1951Han UrbanusInterland
1964Rob Hoffmann, Herman Beidschat (*)EK
1983Jan Hijzelendoorn, Haitze de VriesEK
1983Eric de Vries, Ed Kruijs,
Jim Sieval, Ed Tromp
EK
2003Eelco JansenEK
2003Patrick de LangeOKT
2006Shairon MartisWBC
2010Rob Cordemans, Dave DraijerEK
2014Mike Bolsenbroek (*)EK
(*) – Perfect Game (Bron: Marco Stoovelaar – archivaris KNBSB)

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal