SB Hoofdklasse

Titelverdediger Neptunus wint tweemaal op Opening Day Hoofdklasse Softbal

Annemiek Jansen maakt een diving catch voor Tex Town Tigers tegen Olympia Haarlem op een klap van Brenda Beers (rechts). Loopster Sanne van der Putten kan niet op tijd terugkeren. Foto: Screenshot SDTV/Marco Stoovelaar

Titelverdediger Neptunus wint tweemaal op Opening Day Hoofdklasse Softbal

Het seizoen in de Hoofdklasse Softbal is op zaterdag onder zonnige weersomstandigheden (gemiddelde temperatuur bijna 18 graden) van start gegaan. Op Opening Day van het 73e seizoen waren er vier ruime overwinningen, maar ook vier ‘close games’ en toch ook een paar verrassende resultaten. En er waren wederom veel punten te zien op deze eerste speeldag, 81 om precies te zijn. Daarmee werd het de vierde Opening Day in de laatste vijf jaar dat de acht ploegen samen 80 of meer punten scoorden. In 2020 en vorig jaar werden er 88 punten op de kaarten en in het play-by-play systeem genoteerd door de official scorers. In 2021 waren er 83. Het seizoen dat daar buiten valt is 2022, want toen waren er slechts 36 punten te zien in zes wedstrijden (twee waren er afgelast). Ook het aantal honkslagen komt overeen met het totaal van Opening Day 2023. Een jaar geleden kwamen er 115 hits in de boeken, dit keer 109.

Wat voor bijzonderheden waren er nog meer op Opening Day 2024? Er waren vier mercy-rule overwinningen (één meer dan vorig seizoen) en twee shutouts (één minder dan vorig jaar), maar opmerkelijk genoeg waren er dit keer geen homeruns. Vorig seizoen waren er nog negen homeruns (twee grand slams) te zien op de eerste competitiedag. Maar we hadden wel een opmerkelijke extra-basehit prestatie van Isa Los (Roef!) en een spectaculaire diving catch double play van Annemiek Jansen (Tex Town Tigers), die daarmee voor het defensieve hoogtepunt zorgde.

In de voorgaande weken bereidden de ploegen zich allemaal op hun eigen manier voor op het nieuwe seizoen. De ene ploeg speelde meer oefenwedstrijden dan de andere, er was soms een toernooi-deelname in Italië en natuurlijk waren er de bekende voorbereidende toernooien in eigen land, die allemaal een andere winnaar opleverden. Het (indoor) Pre-Season Tournament van Roef! werd gewonnen door Euro Stars. Twee weken geleden was het Roef! dat winnaar werd van het J.C.J. Mastenbroek Toernooi van Tex Town Tigers in Enschede en vorige week eindigde Olympia Haarlem op de eerste plek van het eigen Jan de Wit Toernooi.

Neptunus, dat vorig jaar op eigen veld voor het eerst de kampioenstitel veroverde, opende het seizoen tegen Euro Stars, dat vorig jaar promoveerde. Voor eigen publiek in Capelle aan den IJssel maakte Euro Stars haar rentree in de hoogste afdeling, waarin de ploeg in 2010 voor het laatst uitkwam. Euro Stars moest in deze eerste Rijnmond-derby wel tweemaal de meerdere erkennen in Neptunus, want de titelverdediger kwam beide keren tot een mercy-rule overwinning (10-1, 11-4). En Neptunus was niet eens op volle sterkte, want de ploeg moet het momenteel doen zonder internationals Eva Voortman (enkel) en Damishah Charles (arm), die beiden tijdens het Mastenbroek Toernooi een blessure opliepen, waardoor ze toch wel enige tijd niet in actie kunnen komen. Bovendien heeft nog een aantal speelsters wat pijntjes, maar die waren wel gewoon inzetbaar.

Olympia Haarlem, dat vorig jaar tegenover Neptunus stond in de Holland Series, opende met een verrassende 5-2 nederlaag bij Tex Town Tigers. In het tweede duel won Olympia Haarlem overtuigend met 12-0.

In de Haarlemse confrontatie tussen Sparks Haarlem en Onze Gezellen was er ook een puntendeling. Op het Noordersportpark opende Sparks Haarlem met een ruime 13-0 shutout-winst en zodoende begon Peter van Dalen zijn tiende seizoen als hoofdcoach van de ploeg dus goed. Maar in het tweede duel waren de rollen omgedraaid en was er winst voor Onze Gezellen, dat dit seizoen weer onder leiding staat van Edwin Pieneman (hij was ook coach in 2021-2022). OG doorbrak toen een 3-3 stand in de vijfde inning en won met 4-3. Voor Onze Gezellen is het pas de tweede overwinning tegen Sparks Haarlem in twintig wedstrijden sinds de ploeg in 2021 in de hoofdklasse terugkeerde na het samengaan met Terrasvogels. De eerste winst werd geboekt op 6 augustus 2022 (5-4).

In Moergestel kwam Roef! tot twee kleine overwinningen tegen het bezoekende Amsterdam Pirates. Roef! won met 5-2 in het eerste duel en kwam in de tweede ontmoeting tweemaal terug na een achterstand. De ploeg won uiteindelijk met 5-4 op een walk-off, 2-run double van Isa Los.

Stand: Neptunus 2-4, Roef! 2-4, Olympia Haarlem 2-2, Onze Gezellen 2-2, Sparks Haarlem 2-2, Tex Town Tigers 2-2, Amsterdam Pirates 2-0, Euro Stars 2-0.

Neptunus vs. Euro Stars

De regerend landskampioen ging in het openingsduel gelijk voortvarend van start met een 4-run rally in de eerste slagbeurt. Neptunus kreeg de honken snel vol. Quilen Dirksz sloeg een lead-off single en werd zodoende de eerste speelster die dit seizoen een honkslag sloeg. For-the-record, ze was daarmee net wat eerder dan Desiree Adriaansz (Onze Gezellen), die twee minuten later een driehonkslag sloeg, wat dan wel weer de eerste extra-basehit was. Met Dirksz op het tweede honk (illegal pitch) en één uit kreeg powerhitter Laura Wissink opzettelijk vier wijd en raakten de honken vol na een ‘gewone’ vrije loop voor Ilse van de Wouw. Vier wijd voor Lizzy Kwakernaak, een 2-run double van Kelly Hoenen en een honkslag van Judith Buschman zorgden vervolgens voor een snelle 4-0 voorsprong. Neptunus voegde een punt toe in de derde en vijfde inning. Hierna volgde opnieuw een 4-run rally met twee uit in de zesde slagbeurt met als hoogtepunt een 2-run double van Kirsten Fischer.

Euro Stars scoorde het enige punt in de zesde inning. Met één uit scoorde hoofdklasse-debutant (en pinch-hitter) Lorena Kock (vier wijd) toen na een tweehonkslag van de eveneens debuterende Elena Prins, die daarmee haar eerste big league hit op haar naam kreeg.

In de tweede ontmoeting kwam Euro Stars viermaal tot scoren, hoewel de ploeg maar vijf honkslagen sloeg. Maar daar stonden ook weer vier Neptuniaanse fouten tegenover. Uiteindelijk deden zowel deze tegenpunten als de fouten Neptunus geen pijn, want op het moment dat Euro Stars voor het eerst tot scoren kwam had de ploeg al een 10-0 voorsprong opgebouwd.

De beslissing viel in de derde inning toen Neptunus op acht honkslagen tot een 7-run rally kwam, waarmee 3-0 voorsprong werd opgevoerd naar 10-0. Het was een memorabele rally, want vijf van de acht honkslagen waren extra-basehits, waaronder liefst drie driehonkslagen en dat is zeldzaam. Met twee loopsters op de honken was er eerst een 2-run double van Lizzy Kwakernaak, die na afloop van vorig seizoen de Riet Vermaat Trofee won. Met één uit was er een puntscorende honkslag van Judith Buschman, waarna Kirsten Fischer met de eerste RBI-triple volgde. Met twee uit sloegen Quilen Dirksz en de onlangs toegevoegde Amerikaanse Madison Huskey back-to-back RBI-triples. Na een werpsterswissel sloot Laura Wissink (3-uit-3) de rally af met een puntscorende tweehonkslag.

Tex Town Tigers vs. Olympia Haarlem

Tex Town Tigers trok het openingsduel al vroeg naar zich toe door tweemaal te scoren in de eerste inning en een punt toe te voegen in de volgende slagbeurt. In de eerste inning werd lead-off hitter Katharina Szalay geraakt door een worp. Met één uit kreeg Lindsey Meadows vier wijd, waarna de Canadese Jennifer Bucci een honkslag sloeg in haar eerste hoofdklasse-slagbeurt. Met de honken nu allemaal bezet volgde Shaneequa Kock met een RBI-single en met twee uit kon worden gescoord na een wilde worp. In de tweede inning werd het derde punt gescoord in een double-steal situatie.

Het meest spectaculaire hoogtepunt van deze eerste competitiedag volgde in de eerste helft van de derde inning (zie foto boven dit artikel). Sanne van der Putten begon voor Olympia met vier wijd. Hierna dreunde Brenda Beers een line drive het rechts/midveld in voor een ogenschijnlijke honkslag. Maar de sprintende midveldster Annemiek Jansen maakte een diving catch, kon snel weer opstaan en wist de bal daarna op tijd bij eerste honkvrouw Jennifer Bucci te krijgen voor een schitterend dubbelspel! Daarmee maakte de international misschien wel een game-saving catch. Had Jansen geen vangbal gemaakt, dan was de bal doorgerold richting hek, had Van der Putten gescoord en was de snelle Beers vrijwel zeker op het derde honk terecht gekomen met een driehonkslag, wat mogelijk de ommekeer in de wedstrijd had kunnen zijn. Maar met haar spectaculaire vangbal beschermde Annemiek Jansen de voorsprong. TTT verhoogde de stand naar 4-0 via een wilde worp in de vierde inning, maar er bleven toen ook drie loopsters achter.

Olympia Haarlem pakte twee punten terug in de vijfde inning dankzij honkslagen van internationals Cindy van der Zanden en Jessie van Aalst. Hierna nam hun Oranje-teamgenoot Lindsey Meadows de TTT-pitching over en gooide de deur in het slot voor Olympia. In de eigen vijfde slagbeurt voegde de thuisploeg nog een insurance run toe op een honkslag van Shak-Yen Salas.

In de tweede wedstrijd deelde Olympia Haarlem gelijk in de eerste inning een beslissende dreun uit via een 10-punten rally. Openingsslagvrouw Brenda Beers werd geraakt door de eerste worp van Lisa Brink, waarna Cindy van der Zanden volgde met een RBI-double en Jessie van Aalst met een RBI-triple. De toon was gezet, maar toch werden de volgende twee slagvrouwen uitgeschakeld. Met twee uit kwam Olympia nog eens acht keer tot scoren op zeven honkslagen, waaronder een 2-run double van Machteld Rector en een RBI-triple van Brenda Beers. Een vrije loop met volle honken en een wilde worp leverden twee extra punten op in de tweede inning. TTT wist slechts twee hits te slaan op Anna Zoulová.

Sparks Haarlem vs Onze Gezellen

Sparks Haarlem had een productieve eerste slagbeurt in het openingsduel tegen Onze Gezellen, scoorde zesmaal en legde daarmee de basis voor een ruime shutout-winst. Er waren vijf honkslagen in de rally, waaronder drie tweehonkslagen. Met Nina Oomes (fout) op het honk sloegen Suka Van Gurp en Maxime van Dalen back-to-back RBI-doubles. Even later sloeg Kelsy Pieneman de derde puntscorende tweehonkslag in deze inning.

In de tweede inning werden vier punten toegevoegd met twee uit. Overigens leek de slagbeurt aanvankelijk anders te verlopen. De honken raakten snel vol (Maxime van Dalen sloeg haar tweede tweehonkslag), maar een 1-2-3 dubbelspel volgde. Na een vrije loop kreeg Sparks wederom drie honken in bezit. Ismay Poot sloeg vervolgens een 2-run single. Na een werpsterswissel konden opnieuw twee loopsters tot scoren komen na een honkslag van Kelsy Pieneman, die drie RBI’s had tegen de ploeg van haar vader. Oh, for-the-record, moeder Karin Pieneman was één van de twee official scorers bij deze wedstrijden. In de derde inning voegde Sparks nog eens drie runs toe. Onze Gezellen kwam in de eerste inning dicht bij een punt toen Desiree Adriaansz met één uit een driehonkslag sloeg op de Amerikaanse pitcher Cassady Knudsen, maar ze strandde op het derde honk. Ze bleef de enige OG-loopster die in scoringspositie kwam.

In de tweede wedstrijd was het Onze Gezellen dat de score opende met een 3-run rally in de tweede inning. Driemaal was er een velderskeus-situatie, waarbij de Sparks-verdediging een voorste loopster probeerde uit te schakelen, maar slechts eenmaal had dat ook daadwerkelijk succes. Op de eerste velderskeus-klap (stootslag) van Michelle van der Meer werd het openingspunt gescoord. Zij kwam vervolgens in scoringspositie na een honkslag van Annick Jansen en scoorde toen ook de Nieuw-Zeelandse international Shyah Hale een honkslag sloeg. Hale, die ook vorig seizoen voor OG uitwam, is een nichtje van de legendarische softballer Donny Hale, die in 2000, 2004 en 2013 met Nieuw-Zeeland wereldkampioen werd en sinds vorig jaar bondscoach is van de nationale vrouwenploeg. Een wilde worp zorgde even later voor het derde punt.

Sparks Haarlem kwam langszij via twee punten in de derde inning en eentje in de vierde slagbeurt. In de derde inning werd tweemaal gescoord op een tweehonkslag van Maxime van Dalen, maar de ploeg liet ook drie loopsters achter. Een inning later zorgde Nina Oomes met een honkslag voor de gelijkmaker. Onze Gezellen hernam de leiding gelijk weer in de vierde inning dankzij een honkslag van Mascha Meloni. En daar bleef het bij.

Roef! vs. Amsterdam Pirates

Net zoals Neptunus, Tex Town Tigers en Sparks Haarlem besliste ook Roef! het eerste duel gelijk in de eerste inning. De Moergestelse ploeg kwam viermaal tot scoren en hoewel daar nog slechts één punt aan werd toegevoegd bleek ook hier dat de eerste klap een daalder waard was. De slagbeurt begon met een lead-off triple van Isa Los en die scoorde even later na een fout op een opofferingsstootslag van Nicky Uytendaal. Charlotte Drijvers (honkslag) en Bente Zwanenburg (geraakt werpster) zorgden
even later voor volle honken. Hierna produceerden Onaisha Franka (2-run) en Eva Versloot (1-run) een honkslag en stond het al snel 4-0. Pas in de vijfde inning wist Roef! weer te scoren na een tweehonkslag van Eva Versloot.

Pirates werd zes innings puntloos gehouden door starter Daniek van de Wiel (4 innings) en Kim Emmen. Maar in de zevende inning brak de hoofdstedelijke ploeg de shutout. Tamar Biervliet opende met vier wijd en Angelica Bomba bereikte het honk na een fout. Met één uit scoorden beiden na een honkslag van Jeske Meewisse. Anna Maria Westberry nam de pitching hierna over voor Roef! en stond niets meer toe.

In de tweede wedstrijd leek het er op dat ook Pirates de basis voor de winst ging leggen in de eerste inning. De ploeg kwam driemaal tot scoren, maar dat bleek niet genoeg. Ditmaal was de Amsterdamse slagploeg wel succesvol op Westberry, die nu de starter was en vier opeenvolgende hits moest incasseren. De honken raakten vol na honkslagen van Tamar Biervliet, Angelica Bomba en Lizzie Clarijs. Hierna haalde Jeske Meewisse wederom uit en sloeg een baseclearing, 3-run double!

Pirates wist de voorsprong lang vast te houden, want de Venezolaanse rechtshander Mary Luz Torres Matute kwam niet in de problemen. Maar in de vijfde inning kwam Roef! toch langszij en dat gebeurde op net zo’n spectaculaire klap. Kate Geldof begon met vier wijd, een fout werd gemaakt op een klap van Onaisha Franka en met twee uit werd Anna Maria Westbery geraakt door een worp. Isa Los volgde met een baseclearing, 3-run triple!

Even leken de ploegen af te stevenen op een verlenging, maar die kwam er uiteindelijk niet. Met dank aan wederom Meewisse en Los. Met twee uit in de eerste helft van de zevende inning en Lizzie Clarijs (vier wijd) op het eerste honk hernam Pirates de leiding na een tweehonkslag van Jeske Meewisse.

Roef! antwoordde onmiddellijk in de tweede helft van de zevende inning. Met één uit sloegen Eva Versloot en Lisa Van Raemdonck een honkslag. Isa Los volgde met een walk-off, 2-run double! En zo realiseerde Isa Los een unieke prestatie door de double-header voor Roef! te beginnen en af te sluiten met een extra-basehit. In het eerste duel opende ze de eerste inning met een lead-off triple. En de tweede wedstrijd sloot ze dus af met een walk-off double.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse