Honkbal

Kenley Jansen: van catcher naar All-Time Top 5 in saves

Photo by Rob Tringali/MLB Photos via Getty Images

Kenley Jansen: van catcher naar All-Time Top 5 in saves

Kenley Jansen staat vooral bekend als closer, een werper die in de laatste inning in de wedstrijd wordt gebracht als er een kleine voorsprong moet worden vastgehouden. Maar zo is zijn internationale carrière niet begonnen. Gestart als catcher, brak hij internationaal door tijdens de World Baseball Classic van 2009, waar hij met Team Kingdom of the Netherlands opviel door onder meer tegen de Dominicaanse Republiek en Team USA met overmacht lopers van de honken te gooien.

“Iemand met zo’n enorme gooiarm moet niet achter de plaat, die moet pitcher worden.”

Naar de bulpen van de Los Angeles Dodgers

En zo geschiedde. Het ging vervolgens heel snel: Op 24 juli 2010 maakte hij zijn debuut in de Major League in een wedstrijd van de Los Angeles Dodgers tegen de New York Mets.
Hij gooide één inning in relief, een inning waarin niet werd gescoord. In 2010 was hij in totaal 27 innings actief met een ERA van 0.67. Ook verdiende hij zijn eerste overwinning en boekte hij zijn eerste vier saves.

In 2021 – het jaar waarin de Los Angeles Dodgers de World Series wonnen – was hij de 12de reliever uit de geschiedenis van de Major League die de magische mijlpaal van 1.000 strikeouts haalde.

Pitchen voor het Koninkrijksteam

(Foto: Phrake Photography)

Hij was actief voor het Koninkrijksteam toen Oranje in 2017 tot verrassing van velen kans zag om de halve finale van de World Baseball Classic te halen.
In de wedstrijd tegen grootmacht Puerto Rico was Jansen actief in de 9de inning. Daarin kwam Puerto Rico – door zijn toedoen – niet tot scoren. Het Koninkrijksteam verloor de wedstrijd in de 11de inning helaas alsnog.

Zijn favoriete worp

Jansen vertrouwt als closer vooral op de cut-fastball (cutter). Vroeger ook de favoriete pitch van die andere legendarische closer: Mariano Rivera van de New York Yankees. De Curaçaoënaar gebruikt deze worp in méér dan 90% van de wedstrijdsituaties.

Wat daarnaast opvalt, is zijn gemiddeld aantal keren 3-slag per 9 innings. Al in het seizoen 2012 haalde hij 14,6 strikeouts per 9 innings.
Dat is het op één na hoogste gemiddelde ooit voor pitchers die minimaal 140 innings in één seizoen hadden gegooid.

Boston Red Sox

Na een intermezzo bij de Atlanta Braves, maakt Jansen sinds het seizoen 2023 deel uit van de bullpen van de Boston Red Sox.

Na de wedstrijden van dit weekend heeft hij het enorme aantal van 424 saves bereikt. Zijn laatste slachtoffer was Mike Trout van de Los Angeles Angels. Met dit aantal staat hij inmiddels dus op een gedeelde vijfde plek in de All-Time lijst van closers uit de Major League.

Volgens de sportredactie van The Boston Globe wil Jansen doorgaan totdat hij 500 saves op zijn naam heeft staan. Dat lijkt hem wel ‘een mooi aantal’.
Het zou hem de derde plaats op de ranglijst opleveren, achter Mariano Rivera (652) en Trevor Hofman (601). Als hij gezond blijft, zou hij dit aantal eind 2025 mogelijk al kunnen halen.

Alle highlights van Kenley Jansen en de andere spelers uit het Koninkrijk in Major League Baseball bekijk je dagelijks op Honkbalsoftbal.tv!

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal