SB Hoofdklasse

Roef! ongeslagen koploper na 2e ronde in Softbal Hoofdklasse

Cassady Knudsen was de winnende werpster voor Sparks Haarlem in het eerste duel tegen Olympia Haarlem. Foto: Robert Bos.

Roef! ongeslagen koploper na 2e ronde in Softbal Hoofdklasse

Een week na de zonnige opening van het nieuwe seizoen kreeg iedereen in de Softbal Hoofdklasse nu te maken met een koude en regenachtige tweede speelronde. Tussen de buien door (er waren verschillende rain-delays) lukte het om toch te spelen op deze herfstachtige zaterdag. Uiteindelijk werd er maar één van de acht geplande wedstrijden geschrapt.

Roef! won zaterdag tweemaal (5-1, 5-3) bij titelverdediger Neptunus en is zodoende de enige ongeslagen ploeg en dus koploper. Duidelijk is dat de Neptunus-ploeg momenteel kwetsbaar is vanwege wat blessures. Tex Town Tigers nam bezit van de tweede plek na een dubbele winst (2-0, 10-7) bij Amsterdam Pirates. Olympia Haarlem en Sparks Haarlem deelden de punten. In het eerste duel viel de beslissing pas in de negende inning en won Sparks met 10-8. In de tweede ontmoeting kwam Olympia in de zesde slagbeurt tot een verschil van zeven punten en won met 13-6. Onze Gezellen bouwde eveneens een ruime voorsprong op om de eerste wedstrijd tegen Euro Stars via de run-ahead-rule te kunnen afsluiten. Het werd 9-1 na 4 1/2 inning, waarna de tweede confrontatie vanwege een onbespeelbaar veld werd afgelast. Na een homerunloze Opening Day konden er dit keer drie homeruns in de boeken worden opgenomen.

Stand: Roef! 4-8, Tex Town Tigers 4-6, Onze Gezellen 3-4, Olympia Haarlem 4-4, Sparks Haarlem 4-4, Neptunus 4-4, Euro Stars 3-0, Amsterdam Pirates 4-0.

Neptunus vs. Roef!

Spanning genoeg in de eerste wedstrijd. Roef! scoorde eenmaal in de openings-slagbeurt en dat bleef vijf innings lang het enige punt. Vanaf de zesde inning sloeg Roef! toe en trok het duel definitief naar zich toe.

Het eerste punt kwam al snel tot stand. Isa Los opende met een tweehonkslag, schoof met één uit op naar het derde honk na een honkslag van Nicky Uytendaal en scoorde op een honkslag van Kailyn Campbell. De Amerikaanse infielder, die afgelopen week arriveerde, sloeg daarmee een honkslag in haar eerste Hoofdklasse-slagbeurt. In de voorbije jaren bouwde Kailyn Campbell al internationale ervaring op. Zo speelde ze in 2018-2021 in de Oostenrijkse competitie voor Wiener Neustadt Crazy Chicklets, waar ze één van de beste slagvrouwen was. In 2022 en 2023 kwam ze in Italië uit voor Bertazzoni Collecchio. Daarnaast nam ze in 2022 deel aan het toernooi om de European Cup Winners Cup (B-Poule) als één van de zogenoemde pick-up players in het team van Les Pharaons d’Evry-Courcouronnes. Eén van haar teamgenoten in deze Franse ploeg was toen pitcher Marjolein Merkx (eveneens pick-up), met wie ze nu ook weer bij Roef! samenspeelt. Met een slaggemiddelde van .722 was Campbell de beste slagvrouw van het toernooi.

Roef! nam verder afstand via een 3-run rally in de zesde inning. Kailyn Campbell opende met een driehonkslag en scoorde na een honkslag van Charlotte Drijvers. Met één uit en na vier wijd voor Kate Geldof verhoogde Eva Versloot de stand naar 4-0 met een 2-run double. In de volgende inning zorgde Charlotte Drijvers met een honkslag voor het vijfde punt.

Neptunus werd aanvallend onder de duim gehouden door pitchers Anna Westberry (5 innings) en Daniek van de Wiel (2). Zij stonden samen maar vier honkslagen toe. Neptunus wist alleen in de zevende inning tot scoren te komen na een honkslag van Lizzy Kwakernaak met twee uit.

In de tweede wedstrijd verspeelde Neptunus een 2-0 voorsprong en draaide Roef! het duel vanaf de vierde inning in eigen voordeel om. De thuisploeg scoorde tweemaal in de derde inning. Mirthe Weis opende met vier wijd, werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Quilen Dirksz en scoorde toen de Amerikaanse Madison Huskey hierna een homerun sloeg. Hoewel de regerend landskampioen in de volgende twee innings wel in scoringspositie kwam, bleef het bij deze twee punten. Pas in de zevende inning werd weer gescoord, maar toen had Roef! de leiding inmiddels overgenomen.

Roef!, bij wie hoofdcoach Jeroen Swers ’traditioneel’ weer vele wissels toepaste, sloeg in de vierde inning toe met drie punten. Met Nicky Uytendaal (tweehonkslag) en Charlotte Drijvers (honkslag) op het tweede en derde honk en twee uit sloeg Kate Geldof een puntscorende honkslag. Na vier wijd voor Onaisha Franka, zette Eva Versloot Roef! op voorsprong met een 2-run single. In de zesde inning was Eva Versloot wederom productief met twee uit, want ook dit keer sloeg ze een 2-run single. Zodoende speelde zij in deze double-header met zes binnengeslagen punten een aanvallende hoofdrol.

Neptunus kwam in de zevende inning nog eenmaal tot scoren na een opofferingsslag van Laura Wissink, die na zes innings catcher te zijn geweest in de zevende inning als pitcher fungeerde (en geen punten toestond). Pitching is niet nieuw voor de international, die in 2021 voor het laatst gooide in twee wedstrijden toen ze uitkwam voor Quick Amersfoort. Maar het onderstreept bij Neptunus wel het gemis van pitcher (en slagvrouw) Eva Voortman en infielder Damishah Charles, die beiden zijn geblesseerd. De laatste stond in het tweede duel wel in de startende line-up op de tiende plek als flex-player. Maar zij kwam niet in actie, want tijdens de umpire-meeting voor aanvang ging Neptunus van tien speelsters terug naar negen. Op het moment dat Wissink ging gooien keerde men weer terug tien, maar toen werd Charles als flex-player vervangen door Maouriënne Semeleer, die de catching overnam.

Amsterdam Pirates vs. Tex Town Tigers

De eerste wedstrijd op het softbalveld op het Amsterdamse Loek Loevendie Ballpark was een pitchingduel tussen Mary Luz Torres Matute en Hannah Held. De Venezolaanse Torres stond namens Pirates maar drie honkslagen toe, de Duitse Held domineerde als TTT-starter met negen strikeouts en stond slechts twee hits toe.

Tex Town Tigers, dat dit seizoen voor het eerst speelt onder leiding van playing coaches Dinet Oosting en Lindsey Meadows-Oosterveld, scoorde beide punten in het eerste duel in de derde inning. Beide waren, vanwege een fout, onverdiend en werden gescoord met twee uit. Met Tess Remmers (vier wijd) op het tweede honk en twee uit resulteerde een klap van Katharina Szalay in een foute aangooi en het eerste punt. Even later scoorde Szalay na een honkslag van Annemiek Jansen, die een week geleden een verdedigende hoofdrol had gespeeld met haar line-drive-diving-catch-turned-into-double-play.

Pirates liet in zes innings drie loopsters (twee in scoringspositie) achter, maar zette Tex Town Tigers in de zevende inning toch nog even onder druk. Met één uit kregen Rhowan Stuart en Kimberly Jones beiden vier wijd. Lindsey Meadows nam hierna de pitching over en zag beide loopsters opschuiven via een double-steal. Maar verder liet de ervaren international het niet komen. Een strikeout en een vangbal volgden en dat leverde Meadows een save op.

Het scoreverloop in Game 2 was onvoorspelbaar. Zo kwamen beide teams tot een rally van vijf punten en werd het duel pas in de zevende inning definitief beslist. Pirates opende de score in de eerste inning via een homerun van Uchenna Jong Loy, die daarmee tekende voor de eerste vierhonker in het Hoofdklasse-seizoen 2024. Tex Town Tigers kwam langszij in de tweede inning dankzij een honkslag van Katharina Szalay, maar liet ook drie loopsters achter.

In de vierde inning doorbak TTT de 1-1 stand met een rally van vijf punten. Met Tess Remmers (vier wijd), Hannah Held (honkslag) en Shak-Yen Salas (infield-hit) op de honken en één uit nam de Enschedese ploeg de leiding na een honkslag van Katharina Szalay. Twee pitches later veegde Annemiek Jansen de honken schoon met een 3-run triple en scoorde daarna zelf na een honkslag van Lindsey Meadows.

Pirates pakte een punt terug in de eigen vierde slagbeurt, maar daar stonden weer twee TTT-punten tegenover in de zesde inning na een tweehonkslag van Lindsey Meadows en een honkslag van Jennifer Bucci.

Met een 8-2 stand halverwege de zesde inning leek TTT een comfortabele voorsprong te hebben. Maar Pirates dacht daar duidelijk anders over en kwam in de tweede helft van de zesde inning ook tot een rally van vijf punten. En die waren ook nog eens onverdiend, want de eerste twee slagvrouwen bereikten het honk na een fout, waarna de volgende speelster werd uitgeschakeld. Op papier waren er dan al drie uit geweest, maar nu ging de slagbeurt verder. Vier wijd voor Iris Hooijer zette de honken vol en een vrije loop voor Mika Stolk leverde een punt op. Daar bleef het ook even bij, want er volgde een onderbreking vanwege de regen. Na de hervatting ging Pirates door met scoren. Eerst was er vier wijd voor Winke Verdick, waarna Lindsey Meadows als pitcher terugkeerde bij TTT (ze was ook de starter). Zij werd begroet met een 2-run single van Angelica Bomba. Met twee uit volgde nog een tweehonkslag van Lizzie Clarijs, die de achterstand terugbracht naar 8-7. Het was duidelijk weer een nieuwe wedstrijd geworden!

Maar TTT besliste het duel daarna in de zevende inning met het scoren van twee insurance runs. Met één uit en na een nieuwe rain-delay was het Lindsey Meadows die daar zelf voor zorgde met een 2-run single. Als pitcher sloot ze het duel daarna af met een one-two-three-inning. Na een save in Game 1, was Meadows dit keer de winnende werpster en droeg ze aanvallend bij met een 3-uit-4 (één double) optreden, één gescoord punt en vier RBI’s.

Olympia Haarlem vs. Sparks Haarlem

Hoe onvoorspelbaar een wedstrijd kan zijn werd opnieuw bevestigd in het eerste duel op het Nol Houtkamp Sportpark. Met een 4-0 voorsprong na zes innings leek Olympia Haarlem op de winst af te stevenen. Maar in de eerst helft van de zevende inning kwam Sparks Haarlem ineens tot een rally van acht punten! Genoeg voor de winst? Dacht het niet, want Olympia reageerde met vier punten om de stand in balans te brengen en een verlenging af te dwingen. Daarin scoorde Sparks uiteindelijk de beslissende punten in de negende inning.

Olympia opende de score met één uit in de eerste slagbeurt in een double-steal situatie, waarbij Brenda Beers eerder de thuiplaat passeerde voordat Jessie van Aalst in een rundown werd uitgeschakeld. Een tweehonkslag van Machteld Rector verdubbelde de stand een inning later. De volgende verdubbeling vond plaats in de vijfde inning, dankzij een tweehonkslag van Britt Vonk en een honkslag van Cindy van der Zanden. En zo stond er dus een 4-0 voorsprong op het scorebord. Dat was ook de inning waarin bij Sparks Anna-Bè Bartels de pitching na de klap van Britt Vonk overnam van de Amerikaanse Cassady Knudsen.

Op het moment dat de zevende inning begon, was het duel al enige tijd onderbroken geweest vanwege regen (begin zesde inning) en had Sparks Haarlem slechts driemaal het honk bereikt. Maar in de zevende inning kreeg Sparks snel twee loopsters en kwam tot scoren na een 2-run double van Isa Smit en RBI-single van Ismay Poot. Met de stand nu op 4-3 volgden twee strikeouts. Maar daarna ging de rally verder dankzij een RBI-double van Nina Oomes, die daarmee de stand in evenwicht bracht. Na een vrije loop volgde Maxime van Dalen met een 2-run double. Hierna kreeg Sparks alle honken in bezit via een opzettelijke vrije loop en vier wijd, waarna Isa Smit uithaalde voor een 2-run double. En zo was de stand ineens 8-4.

Maar Olympia Haarlem had een productief antwoord. Cassady Knudsen keerde bij Sparks terug in de cirkel, maar zag de thuisploeg langszij komen. Met twee loopsters op de honken en één uit werd gescoord na een honkslag van Jessie van Aalst. Een fout zorgde vervolgens voor volle honken. Hierna werd gescoord op een grounder van Amy Felix, waarna de thuisploeg de stand weer in balans bracht na een 2-run double van Eliška Stejskalová. En dus volgde een verlenging.

Nadat Olympia in de achtste inning drie loopsters had achtergelaten, kwam Sparks in de negende slagbeurt tweemaal tot scoren op een honkslag van Famke Gildemacher. Olympia kreeg vervolgens nog twee loopsters, maar kon de achterstand niet meer ongedaan maken. Wederom kreeg Olympia drie honken bezet, maar dit keer stond Cassady Knudsen geen punten meer toe en sloot het duel af met een strikeout.

Even leek het er op dat het vanwege de regen bij één wedstrijd zou blijven, maar uiteindelijk kon ook Game 2 worden gespeeld. In dit tweede duel was het Olympia Haarlem dat een puntrijke rally had met een achterstand en het duel zelfs voortijdig kon afsluiten, omdat in de zesde inning een verschil van zeven punten werd bereikt.

Sparks opende met twee punten in de eerste inning via een honkslag van Maxime van Dalen en een opofferingsslag van Famke Gildemacher. Olympia antwoordde met twee runs, dankzij een driehonkslag van Eliška Stejskalová en een sac-fly van Jessie van Aalst.

Sparks hernam de leiding via drie runs in de tweede inning op honkslagen van Tenley Boersma, Riangela Flanegin en Famke Gildemacher. Dit keer stonden er zeven Olympia-punten tegenover. Met één uit sloeg Brenda Beers (3-uit-4, vier gescoorde punten) een 2-run homerun. De thuisploeg kreeg vervolgens de honken vol, waarna werd gescoord na vier wijd voor Lorraine Kieft. Na een werpsterswissel nam Olympia de leiding over via een 2-run single van Franka van Dijk en voegde even later twee punten toe op een honkslag van Amy Udink.

Sparks kon daar in de derde inning één punt tegenover zetten, maar Olympia nam onmiddellijk meer afstand door nog eens driemaal te scoren in de eigen derde slagbeurt. Hierdoor kwam de stand op 12-6. Voor Sparks Haarlem bleef het hierbij. Olympia wist het duel in de zesde inning voortijdig af te sluiten met één uit. Dat gebeurde dankzij een walk-off double van Cindy van der Zanden.

Onze Gezellen vs. Euro Stars

Onze Gezellen keek aanvankelijk tegen Euro Stars tegen een 1-0 achterstand aan, maar die werd met een 5-run rally in de derde inning ongedaan gemaakt. De thuisploeg voegde een inning later vier punten toe en sloot het duel na 4 1/2 inning af. Voor Euro Stars betekende het de derde mercy-rule nederlaag op rij.

Euro Stars opende de score in de tweede inning. Met Nyasha Dunlop (vier wijd) en Willemijn Vissers (honkslag) op de honken en één uit kwamen de honken vol na een infield-hit van Liz van der Hoeven. Even later kon Dunlop scoren na een fout. Maar hierna eindigde de kans om meer punten te scoren na een uit op de thuisplaat en een rundown tussen het tweede en derde honk.

Onze Gezellen draaide het duel om via een 5-run rally in de derde inning. Met Qui-Lin Coeriel (infield-hit) en Shyah Hale (tweehonkslag) op de honken en één uit werd eerst de gelijkmaker gescoord na een honkslag van Desiree Adriaansz. Een opofferingsslag van Caressa Schoor zette de thuisploeg op voorsprong. Met twee uit werd gescoord na een fout, waarna nog twee runs volgden na honkslagen van Chimène Netten en Michelle van der Meer.

OG voegde vier punten toe in de derde inning via een driehonkslag van de Nieuw-Zeelandse Shyah Hale, infield-hit van Desiree Adriaansz, driehonkslag van Caressa Schoor en een wilde worp.

Na te hebben gescoord in de tweede inning kwam Euro Stars in de volgende twee innings (waaronder een lange rain-delay) niet meer in scoringspositie op OG-starter Dani van Deursen. Esmee Toet gooide daarna de vijfde inning. Zij kreeg een honkloopster na een fout, maar zette een comeback-grounder hierna om in een dubbelspel. Een grounder maakte vervolgens een einde aan de wedstrijd.

Inmiddels was duidelijk geworden dat het speelveld niet veel meer kon hebben na de gestaag neervallende regen. De tweede wedstrijd moest dan ook worden afgelast. Een inhaaldatum is nog niet bekend.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse