Road to Softball World Cup

Homeruns helpen Koninkrijksteam aan zege tegen Tsjechië

Foto: Grega Valancic

Homeruns helpen Koninkrijksteam aan zege tegen Tsjechië

In Praag werd op maandagavond de eerste van vier interlands gespeeld tussen Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softbal en Tsjechië. In voorbereiding op het WK waren het vandaag drie homeruns die Oranje de zege schonken.

Het Koninkrijksteam liet er vanaf het eerste moment geen twijfel over bestaan waarom zij Europa vertegenwoordigen op het WK en de Tsjechen niet. De tweede pitch van de wedstrijd werd door openingsslagvrouw Britt Vonk, die op het derde honk speelde, over het hek in het midveld gedeponeerd voor een solo homerun en een hele vroege 1-0 voorsprong. Niet veel later, nog in dezelfde eerste slagbeurt, was het Maxime van Dalen die met een vrijwel identieke homerun de voorsprong verdubbelde.

De Tsjechen deden op het werpen van starter Lisa Hop in de derde inning iets terug. Michaela Peckova sloeg een lead-off single en scoorde, na een doorgeschoten bal en een wilde worp, op de RBI groundout van Magdalena Kavanova, de oud-speelster van Sparks Haarlem.

In de vierde inning verscheen er een debutante op de pitcher plaat: Dani van Deursen van Onze Gezellen kwam vanavond voor het eerst uit voor het Koninkrijksteam. De geboren Amerikaanse, die voorheen onder haar meisjesnaam Bonnet uitkwam voor Terrasvogels, is getrouwd met voormalig Hoofdklasse honkballer Mark van Deursen en inmiddels in bezit van een Nederlands paspoort.

Van Deursen begon haar debuut sterk met een strikeout. Na een knappe tweehonkslag van Stejskalova kwam van Deursen met een popup en nog een strikeout zonder problemen uit haar eerste inning. Direct daarna liep het Koninkrijksteam uit naar een 4-1 voorsprong dankzij een homerun van Suka van Gurp, die daarmee Brenda Beers (double) meenam over de thuisplaat.

Tsjechische slordigheden in het veld stelden Oranje een inning later in staat om de voorsprong nog verder uit te breiden. De zesde slagbeurt begon met een harde honkslag van Cindy van der Zanden, die doorschoof naar het tweede honk op de sac bunt van Lizzie Clarijs. Annemiek Jansen sloeg de bal hierna hard en diep het midveld in en hoewel de center fielder onder de bal kwam, wist zij die uiteindelijk niet te vangen. Jansen bereikte het eerste honk en Van der Zanden scoorde. Na een gestolen honk van Jansen volgde er een grondbal van Brenda Beers, die door de tweede honkvrouw over het eerste honk gegooid werd. Jansen scoorde hierop het zesde Nederlandse punt.

Een lead-off single in de gelijkmakende zesde slagbeurt betekende het einde van het debuut van Van Deursen, die uiteindelijk 2+ innings zou gooien en één earned run tegen kreeg, nadat haar vervangster Marjolein Merkx een RBI double tegen kreeg van Eliska Stejskalova (haar tweede double van de dag). Merkx gooide in deze inning twee keer drie slag en kwam daar zonder verdere kleerscheuren uit.

In de zevende inning kwam geen van beide teams tot scoren en zo won het Koninkrijksteam met 6-2 de eerste wedstrijd uit deze serie. Een goed begin, waarbij Oranje zes runs scoorde op negen honkslagen. Van der Zanden, Van Dalen en Van Gurp sloegen elk twee honkslagen en de pitching was uitstekend.

Op dinsdag volgt de tweede wedstrijd uit de serie van vier. Ook die wedstrijd zie je om 17.00 uur live op Honkbalsoftbal.tv, net als de twee wedstrijden op woensdag (14.00 uur en 17.00 uur).

Box Score

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup