SB Hoofdklasse

Vorstelijke overwinningen Olympia Haarlem, Roef!, Neptunus in Softbal Hoofdklasse

Speelsters van Onze Gezellen en Neptunus werken hard (en succesvol) om het veld bespeelbaar te maken op wat een bijzondere dag werd in Haarlem. Foto: Marco Stoovelaar.

Vorstelijke overwinningen Olympia Haarlem, Roef!, Neptunus in Softbal Hoofdklasse

Drie ploegen pakten de volle winst op Koningsdag in de Softbal Hoofdklasse. Eén double-header werd afgelast. Koploper Roef! bleef ongeslagen via tweemaal winst bij Tex Town Tigers (6-3, 12-1), Olympia Haarlem boekte twee ruime mercy-rule overwinningen bij Euro Stars (13-3, 12-1) en regerend landskampioen Neptunus bleef Onze Gezellen tweemaal de baas (5-2, 8-2) op wat een bijzondere (en lange) Koningsdag werd in Haarlem. Een dag met een lange rain-delay, een dubbele NL Alert, maar ook een grand slam homerun van een Hoofdklasse-debutant. Voor de Oranje-internationals volgt nu even een korte competitie-onderbreking. Na op zaterdag te hebben gespeeld, vertrokken de speelsters van de nationale ploeg op zondag naar Praag, waar op maandag, dinsdag en woensdag viermaal tegen Tsjechië wordt gespeeld. Komende zaterdag komen ze weer in actie voor hun respectievelijke clubteam. Wel staat op donderdagavond 2 mei het inhaalduel tussen Onze Gezellen en Euro Stars op het programma in Haarlem.

Stand: Roef! 6-12, Neptunus 6-8, Olympia Haarlem 6-8, Tex Town Tigers 6-6, Sparks Haarlem 4-4, Onze Gezellen 5-4, Amsterdam Pirates 4-0, Euro Stars 5-0.

Sparks Haarlem en Amsterdam Pirates zouden zaterdagmiddag aanvankelijk in de Spaarnestad om 13:00 uur van start gaan met hun eerste duel, maar verschoven de aanvangstijd in de aanloop naar Koningsdag naar 11:00 uur. En juist kort voor dat tijdstip viel er een korte, maar hevige regenbui. Het veld op het Noordersportpark werd onbespeelbaar, double-header afgelast. Diezelfde regenbui zette ook het veld onder water ‘om de hoek’ bij Onze Gezellen op het Van der Aart Sportpark. Ook daar leek spelen (aanvang 13:00 uur) op het eerste gezicht niet mogelijk te zijn, maar speelsters en coaches van zowel OG als Neptunus werkten samen keihard om het veld bespeelbaar te maken. Dat karwei moest echter noodgedwongen onderbroken worden, want ineens was er een vreemd luchtje merkbaar. De oorzaak werd al snel duidelijk na een NL Alert dat werd verspreid vanwege een grote brand met veel rookontwikkeling op het niet ver van het complex gelegen industrieterrein. In afwachting van de verdere ontwikkelingen bleef iedereen binnen in het clubgebouw van Onze Gezellen. Doordat niet duidelijk was hoe lang de overlast door de brand zou gaan duren is zelfs even overwogen alles en iedereen te verplaatsen naar Rotterdam om de double-header daar te spelen op het kunstgrasveld van Neptunus. Maar dat bleek uiteindelijk geen optie. Na de opheffing van het alert werd dan ook verder gewerkt aan het speelveld, zodat er gewoon in Haarlem kon worden gespeeld. Tijd voor verdere afspraken tussen coaches en officials en een voorlopige nieuwe aanvangstijd werd vastgesteld. De ploegen hervatten de voorbereiding, het veld lag er inmiddels heel acceptabel bij en er zou dus toch worden gespeeld. Maar kort daarna volgde een nieuw NL Alert van dezelfde brand en dus keerde iedereen uit voorzorg toch weer terug naar de OG-kantine. Nu was het veld in orde, maar leek het alert niet alleen voor verdere vertraging te gaan zorgen, maar mogelijk zelfs afgelasting, want inmiddels was wel door coaches en officials besloten dat er niet gespeeld zou gaan worden zolang het alert actief zou zijn. De gezondheid en veiligheid van speelsters, coaches, begeleiding, officials en toeschouwers ging immers voor. Maar na enige tijd werd het alert gelukkig weer ingetrokken, trok de stank snel weg en kon er toch nog worden gespeeld. De eerste bal in de eerste wedstrijd werd uiteindelijk gegooid om 14:58 uur, de laatste uit in het tweede duel werd genoteerd om 19:07 uur. En dat was maar goed ook, want een paar minuten later begon het weer (licht) te regenen. Kortom, het was een bijzondere Koningsdag in Haarlem.

OG-speelster Karin Adriaansz-Tuk is optimistisch dat het veld weer speelklaar kan worden gemaakt. Foto: Marco Stoovelaar.

Onze Gezellen vs. Neptunus

Hoewel Neptunus in de eerste ontmoeting de meeste scoringskansen kreeg waren de ploegen toch aan elkaar gewaagd. Pitchers Caressa Schoor (Onze Gezellen) en Lizzy Kwakernaak (Neptunus) hielden het duel dan ook vier innings keurig in balans. Neptunus scoorde in de tweede inning als gevolg van een fout, Onze Gezellen kwam langszij in de derde slagbeurt na een tweehonkslag van Shyah Hale.

Neptunus liet zowel in de derde als de zesde inning drie loopsters achter. Ook in de vijfde slagbeurt (met een 1-1 stand) kreeg de titelverdediger alle honken in bezit en toen werd het duel met één uithaal beslist. Quilen Dirksz (honkslag), Madison Huskey (honkslag) en Laura Wissink (velderskeus) bereikten veilig de honken. Dat bracht nieuwkomer Amber Schisler in het slagperk. De Amerikaanse werd eerder in de week aan de ploeg toegevoegd. De pitcher bouwde in de voorbije jaren internationale ervaring op in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland. Met het Italiaanse Caserta nam ze deel aan een Europa Cup-toernooi. Hoewel Amber Schisler de laatste tijd voornamelijk als coach actief is geweest, liet ze zien dat ze het spelen zeker nog niet verleerd is. Haar kennismaking met het Nederlandse softbal begon met een strikeout in haar eerste slagbeurt, maar met alle honken bezet in de vijfde inning haalde ze vorstelijk uit. De door haar vol geraakte bal eindigde via de bovenkant van de midveld-omheining buiten het veld en zo werd haar eerste Hoofdklasse-honkslag een grand slam homerun! Een unieke prestatie, waarmee ze Neptunus op een 5-1 voorsprong zette. Met deze stand nam ze de pitching in de vijfde inning over van Lizzy Kwakernaak. In de zesde slagbeurt moest ze haar eerste honkslag incasseren en laat dan nou ook een homerun zijn, geslagen door de Nieuw-Zeelandse Shyah Hale. Verder liet ze OG niet dichterbij komen, werd gesteund met twee dubbelspelen en kreeg een save op haar naam.

Amber Schisler wordt glunderend onthaald door teamgenoten na haar grand slam homerun. Foto: Renata Jansen.

In de tweede wedstrijd nam Neptunus al vroeger een beslissende voorsprong door tweemaal te scoren in de eerste inning en viermaal in de tweede slagbeurt. Ook nu was er een aanvallende hoofdrol voor Amber Schisler. Een fout vormde de inleiding voor de eerste twee runs. Een 2-run single van Laura Wissink en 2-run double van Amber Schisler zorgden voor de rally in de tweede inning. Nadat twee fouten OG twee punten hadden opgeleverd in de vijfde inning, toonde Schisler even later opnieuw goed de knuppel te kunnen hanteren. In de zevende inning sloeg ze wederom een 2-run double, waarbij de bal net binnen de foutlijn op goed gebied landde. Net als in het openingsduel nam de Amerikaanse rechtshander de pitching over van Lizzy Kwakernaak. Dit keer kreeg ze de winst op haar naam. Daarmee gaf Amber Schisler niet alleen op indrukwekkende wijze haar visitekaartje af. Ze werd vooral een welkome versterking voor het door blessures geplaagde Neptunus. Zo zal de ploeg het vrijwel zeker langer dan verwacht moeten zonder pitcher en slagvrouw Eva Voortman.

Euro Stars vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem had in Capelle a/d IJssel tweemaal genoeg aan vier innings om tot een ruime overwinning te komen tegen Euro Stars, dat nu sinds het begin van de competitie vijfmaal op rij een mercy-rule nederlaag heeft moeten incasseren.

In de eerste wedstrijd kwam de puntenproductie al snel op gang en werd viermaal gescoord in de openings-slagbeurt. Een inning later volgde een rally van vijf punten. Olympia Haarlem kwam tot maar acht honkslagen, maar dat was genoeg voor de comfortabele winst. Daaronder een 2-run triple van Lorraine Kieft, die daarmee de score opende in de eerste inning. Een 2-run triple van Cindy van der Zanden vormde het hoogtepunt in de tweede inning en Kika Bonora opende de derde slagbeurt met een lead-off triple. Olympia-pitchers Jessie van Aalst, Isis Kistemaker en Anna Zoulová stonden samen slechts twee honkslagen toe en schakelden elf slagvrouwen met drie slag uit.

Ook in de tweede wedstrijd sloeg Olympia Haarlem al snel toe en besliste het duel met een 8-run rally in de eerste inning. De toon werd gezet door Brenda Beers, die de wedstrijd opende met een lead-off homerun. De international sloeg 4-uit-4 en sloeg vier punten binnen. Pitcher Lisa Hop gooide het hele duel, kwam tot twaalf strikeouts en stond maar drie honkslagen toe.

Tex Town Tigers vs. Roef!

Roef! bleef ook in de derde ronde van het seizoen ongeslagen. Na overwinningen op Amsterdam Pirates en Neptunus werd dit keer tweemaal gewonnen bij Tex Town Tigers.

Maar in het eerste duel viel de beslissing pas in de zevende inning, want toen doorbrak Roef! een 3-3 stand met een 3-run rally. Sloeg Brenda Beers namens Olympia Haarlem een lead-off homerun in de tweede wedstrijd tegen Euro Stars, Isa Los deed hetzelfde als de openingsslagvrouw van Roef! in de eerste ontmoeting tegen Tex Town Tigers. Daar stond even later een 2-run double van Lindsey Meadows tegenover, die de thuisploeg op voorsprong zette. Beide teams scoorden vervolgens in de derde inning. Nicky Uytendaal bezorgde Roef! de gelijkmaker met een tweehonkslag, waarna Lindsey Meadows TTT op een nieuwe voorsprong zette met een honkslag.

In de vijfde inning lukte het Roef! weer langszij te komen dankzij een honkslag van Charlotte Drijvers. Dit keer werd de thuisploeg puntloos gehouden. Roef! sloeg vervolgens in de zevende inning toe. Isa Los en Kate Geldof openden met back-to-back doubles, waardoor Roef! de leiding hernam. Een driehonkslag van Kailyn Campbell en een fout bezorgden Roef! daarna nog eens twee punten.

In de tweede wedstrijd kwam Roef! makkelijker tot winst. Na vier punten in de eerste inning, besliste de ploeg het duel met een 6-run rally in de derde slagbeurt. Nicky Uytendaal tekende voor een aanvallend hoogtepunt door in de eerste inning een 2-run homerun te slaan. De eerste honkvrouw sloeg 3-uit-4 en had drie RBI’s. Pitcher Daniek van de Wiel stond drie hits toe aan TTT.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse