Softbal

Koninkrijksteam sluit reeks interlands tegen Tsjechen af met walk-off zege

Foto: Grega Valancic

Koninkrijksteam sluit reeks interlands tegen Tsjechen af met walk-off zege

Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softball heeft de reeks van vier interlands tegen Tsjechie afgesloten met een walk-off overwinning. In de spannendste wedstrijd van de reeks was het Koninkrijksteam uiteindelijk met 8-7 te sterk en zo won het alle vier de wedstrijden in Praag.

Tsjechië nam in de tweede inning voor het eerst in deze serie een voorsprong op het werpen van Lindsey Meadows-Oosterveld. Lang konden de Tsjechen echter niet genieten van hun voorsprong, want in de gelijkmakende slagbeurt begon Cindy van der Zanden met een tweehonkslag en ze schoof op naar het derde honk op een grondbal van Jessie van Aalst. Op de squeeze bunt van Lizzie Clarijs kon zij, door tussen de benen van de catcher door te glijden, nét de gelijkmaker scoren.

De toon voor een ouderwetse op-en-neer wedstrijd was gezet. Meadows-Oosterveld kreeg in de derde inning een lead-off double tegen voordat zij vervangen werd door Dani van Deursen. Van Deursen begon goed met een strikeout, maar kreeg na een vrije loop vervolgens een two-run triple tegen. Daar kwam ook nog eens een geslaagde squeeze overheen. Opeens stonden de Tsjechen met 4-1 voor en moest de slagploeg aan de bak.

Diezelfde slagploeg die eerder op de dag slechts één honkslag sloeg, rechtte de rug en vocht terug. In wedstrijd twee volgden maar liefst dertien honkslagen. Waaronder de lead-off single van Damishah Charles in de derde inning, die werd opgevolgd door de RBI triple van Brenda Beers. Beers zelf scoorde later op een sac fly van Maxime van Dalen en zo was Oranje weer helemaal terug in de wedstrijd.

Een inning later kwam de rally wat fortuinlijk op gang. Lizzie Clarijs opende de slagbeurt met een bal die net tussen de rechtsvelder en de tweede honkvrouw in viel. De bal stuiterde weg en zo bereikte Clarijs het tweede honk. Op de honkslag van Nicky Uytendaal scoorde zij vervolgens de gelijkmaker. Damishah Charles sloeg hierna een vrijwel identieke tweehonkslag, waarop Uytendaal het derde honk bereikte. Een foutieve aangooi stelde haar zelfs in staat om de go-ahead run te scoren. Brenda Beers leek de inning vervolgens volledig open te breken met een harde klap naar het rechtsmidveld, maar met een geweldige diving catch voorkwam de Tsjechische midvelder een extra basehit. Charles kon ondertussen wel rustig scoren en zo werd het een sac fly.

De 6-4 bleek nog niet genoeg voor de overwinning, want mede dankzij een veldfout eerder in de inning sloeg Ema Vodickova haar team met een two-run double weer langszij. Oranje kreeg de kans om weer op voorsprong te komen met de bases loaded en één uit, maar verzilverde die kans niet. En omdat beide teams in de zevende inning niet tot scoren kwamen, ging de wedstrijd naar de verlenging.

Daarin kreeg Tsjechië de eerste kans om te scoren en dat lukte dankzij opnieuw een mooie squeeze bunt. Ghost runner Nicky Uytendaal trok de stand in de gelijkmakende achtste slagbeurt na een sac bunt van Charlotte Drijvers op een wilde worp gelijk.

In de negende inning nam Lizzie Clarijs het werpen over van Jessie van Aalst, die in haar 3.2 innings geen verdiende punten tegen kreeg. Clarijs deed het ook uitstekend: een grondbal naar het derde honk, een vangbal in het midveld en een grondbal naar het eerste honk en Tsjechië kwam niet tot scoren.

Met Suka van Gurp op het tweede honk kreeg Maxime van Dalen in de tweede negen opzettelijk vier wijd. Cindy van der Zanden legde vervolgens een goede stootslag neer en was zelfs safe op het eerste honk dankzij een slechte aangooi van de eerste honkvrouw. Jessie van Aalst kreeg vervolgens de kans om het winnende punt binnen te slaan, maar de wedstrijd eindigde – hoewel anticlimactisch – volledig in de stijl van de dag met een doorgeschoten bal. Suka van Gurp gleed over de thuisplaat en zo won het Koninkrijksteam ook de vierde en laatste wedstrijd uit deze serie.

De focus gaat nu weer even terug op de Softbal Hoofdklasse, waarin zaterdag weer gespeeld wordt. Het team bereidt zich uiteraard in Amsterdam verder voor op het WK dat in juli in Italië plaatsvindt.

Box Score

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal