SB Hoofdklasse

Eerste verlies Roef!, eerste winst Pirates in Softbal Hoofdklasse

Suka Van Gurp diende met Sparks Haarlem Roef! de eerste nederlaag toe. Foto: Robert Bos.

Eerste verlies Roef!, eerste winst Pirates in Softbal Hoofdklasse

Een paar dagen na terugkeer uit Praag, waar ze met de nationale softbalploeg viermaal speelden tegen Tsjechië, voegden de Oranje-internationals zich weer bij hun clubteam voor een nieuwe speelronde in de Softbal Hoofdklasse. Daarin klom Olympia Haarlem op zaterdag naar de koppositie. De Holland Series-finalist van vorig jaar kwam tweemaal tot een shutout-overwinning in de Haarlemse derby tegen Onze Gezellen, 12-0 en 6-0. Door de dubbele overwinning kwam Olympia Haarlem wat winstpunten betreft op gelijke hoogte met Roef!, dat de ongeslagen status verloor. Voor eigen publiek moest Roef! een ruime mercy-rule nederlaag incasseren tegen Sparks Haarlem, dat met 9-1 te sterk was. Daarmee kwam er een einde aan een 6-game winning streak van de Moergestelse ploeg. In de tweede wedstrijd leek Sparks Haarlem wederom op een run-ahead overwinning af te stevenen, want de ploeg stond in de eerste helft van vierde inning met 7-0 voor, maar daarna was verder spelen niet meer mogelijk vanwege de gesteldheid van het speelveld na regen. Door de weersomstandigheden kon ook de tweede wedstrijd tussen titelverdediger Neptunus en Tex Town Tigers niet worden uitgespeeld. Neptunus begon met een 9-2 overwinning in het eerste duel, dat werd afgesloten met een walk-off grand slam homerun van Tammie Lijbers. De tweede wedstrijd werd na drie innings vanwege regen gestaakt met een 2-0 voorsprong voor TTT. Amsterdam Pirates boekte de eerste overwinningen van het seizoen. Op eigen veld werd met 10-3 en 4-2 gewonnen van Euro Stars, dat nu nog als enige zonder winst is. Maar de ploeg eindigde wel een bijzondere streak. De 10-3 nederlaag was de zevende op rij die tot stand kwam via de mercy-regel, maar in het tweede duel speelde Euro Stars voor het eerst dit seizoen zeven innings.

Stand: Roef! 7-12, Olympia Haarlem 8-12, Neptunus 7-10, Sparks Haarlem 5-6, Tex Town Tigers 7-6, Onze Gezellen 8-6, Amsterdam Pirates 6-4, Euro Stars 8-0.

Neptunus vs. Tex Town Tigers

In het eerste wedstrijd sloeg Neptunus slechts vijf honkslagen, twee meer dan Tex Town Tigers. Maar acht slagvrouwen bereikten ook nog het honk via vier wijd.

Neptunus opende met twee punten in de eerste inning na tweemaal vier wijd, een double-steal situatie, een fout en een honkslag van Laura Wissink. De ploeg voegde drie runs toe in de derde slagbeurt op drie hits. Madison Huskey begon met een honkslag, Laura Wissink volgde met een tweehonkslag en beiden scoorden na een honkslag van Amber Schisler, die op haar beurt scoorde na een fout. TTT wist een punt terug te pakken in de derde en zesde inning, die beide werden gescoord na een wilde worp.

Het aanvallende hoogtepunt vormde tevens de afsluiting van het duel. In de zesde inning kregen de eerste drie slagvrouwen van de thuisploeg vier wijd. Dat bracht Tammie Lijbers in het slagperk. Zij haalde stevig uit en bracht met een walk-off grand slam de eindstand op 9-2.

Roef! vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem ging voortvarend van start en scoorde gelijk driemaal in de eerste inning. Nina Oomes begon met vier wijd en scoorde na een opofferingsslag van Suka Van Gurp. Even later scoorden Maxime van Dalen (geraakt werpster) en Riangela Flanegin (honkslag) met twee uit op een driehonkslag van Isa Smit. Die was aanvallend op dreef, want in de vijfde inning sloeg ze opnieuw een driehonkslag, dit keer met volle honken. Zodoende sloeg ze vijf punten binnen. Haar klap in de vijfde inning voerde de voorsprong op naar 8-1, waarna ze zelf ook nog kon scoren na een wilde worp.

Olympia Haarlem vs. Onze Gezellen

Ook Olympia Haarlem was gelijk vanaf het begin productief tegen Onze Gezellen. Na drie punten in de eerste inning volgde een rally van zes punten in de tweede slagbeurt. De eerste drie werden gescoord met twee uit op honkslagen van Amy Felix en Eliška Stejskalová, die een paar dagen eerder met de Tsjechische ploeg nog tegen Oranje speelde. Hoogtepunten in de 6-run rally was een 2-run single van Lorraine Kieft en een 2-run double van Franka van Dijk. In de derde inning scoorde Sparks nog drie onverdiende punten in een rally die werd afgesloten met back-to-back doubles van Lorraine Kieft en Amy Felix. Olympia-werpster Lisa Hop domineerde, schakelde negen slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts één honkslag toe.

Ook in de tweede wedstrijd opende Olympia de score in de eerste inning. Dit keer begon Britt Vonk met een lead-off homerun, waarna Brenda Beers (vier wijd) scoorde op een klap van Lorraine Kieft. Na eenmaal te hebben gescoord in de derde inning voegde Olympia drie runs toe in de vijfde slagbeurt, waaronder twee op een pinch-hit single van Franka van Dijk. Onze Gezellen liet negen loopsters achter, waarvan vijf in scoringspositie.

Amsterdam Pirates vs. Euro Stars

In de eerste wedstrijd brak Amsterdam Pirates een 1-1 stand met een 4-run rally in de derde inning. Dat gebeurde op zes honkslagen, waaronder een RBI-triple van Uchenna Jong Loy. In de vierde slagbeurt volgde een rally van vijf punten. Dit keer tekende Jeske Meewisse (3-uit-3) voor het aanvallende hoogtepunt met een 2-run single. Meewisse scoorde ook driemaal en sloeg eveneens drie punten binnen. De Venezolaanse pitcher Mary Luz Torres Matute kwam nauwelijks in de problemen en moest alleen in de tweede inning een (onverdiend) punt toestaan in de vier innings die ze gooide. Met een 10-1 achterstand scoorde Euro Stars nog tweemaal in de vijfde inning op haar reliever. Teaux Schul sloeg toen een RBI-triple en scoorde later zelf ook.

In de tweede wedstrijd lukte het Euro Stars niet om een 2-0 voorsprong vast te houden. Euro Stars scoorde in de eerste inning via Laura Schouten (wilde worp) en in de tweede inning via Nyasha Dunlop (fout). Maar hierna kwam de ploeg vanaf de derde inning niet meer in scoringspositie op rookie Megan Telleman, die vijf innings gooide. Isabelle Markies zorgde voor de gelijkmakende punten. In de tweede inning scoorde ze het eerste Pirates-punt, in de vierde beurt sloeg ze de gelijkmaker binnen
met een tweehonkslag. Pirates nam de leiding over in de zesde inning via een opofferingsslag en een foute aangooi.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse