SB Hoofdklasse

Softbalsters Neptunus, Sparks Haarlem en Olympia Haarlem naderen koploper Roef! na productief weekeinde

Olympia Haarlem kwam tot twee ruime overwinningen in Amsterdam en naderde koploper Roef! tot op twee punten. Foto: Robert Bos.

Softbalsters Neptunus, Sparks Haarlem en Olympia Haarlem naderen koploper Roef! na productief weekeinde

Op een zonnige zaterdagmiddag stonden ze tegenover elkaar en deelden de punten, op een net zo zonnige Moederdag (zondag) haalden ze succesvol in. Neptunus en Sparks Haarlem speelden op zaterdag een puntrijke double-header tegen elkaar, waarin beide ploegen tot winst kwamen. Neptunus won de opener met 8-6, maar de titelverdediger trok in de tweede ontmoeting met 10-8 aan het kortste einde. Een dag later volgde voor beide een overwinning in een inhaalduel. Sparks Haarlem was toen te sterk voor Roef! (11-2) en Neptunus bleef Tex Town Tigers de baas (7-1). Sparks, Roef! en TTT speelden zodoende hun vijfde wedstrijd in vier dagen. Voor Roef! was het de tweede nederlaag in twee dagen, want de koploper deelde op zaterdag de punten met Onze Gezellen. De Haarlemse ploeg won het eerste duel toen met 3-2 in acht innings, waarna Roef! Game 2 winnend afsloot (6-4) via een walk-off homerun van Kailyn Campbell. Ondanks de dubbele nederlaag is Roef! na het weekeinde nog altijd de koploper, maar de voorsprong is wel geslonken. Het op de tweede plaats staande Olympia Haarlem, bij wie Amy Felix een aanvallende hoofdrol speelde, boekte twee mercy-rule shutout-overwinningen bij Amsterdam Pirates (10-0, 8-0), zodat Roef! nu nog slechts een voorsprong van twee punten heeft. Tex Town Tigers maakte een einde aan een 5-game losing streak door op eigen veld tweemaal ruim (14-4, 11-1) te winnen van Euro Stars, dat nog altijd de enige ploeg zonder overwinning is. Het was een weekeinde, waarin acht homeruns werden geslagen, maar waarin de bovenste zes ploegen ook dicht bij elkaar bleven staan. Het wordt dringen om een plekje in de bovenste-vier-poule. Eind juni wordt de Hoofdklasse gesplitst en gaan zowel de bovenste vier als de onderste vier ploegen verder in het tweede deel van de competitie.

Stand: Roef! 12-18, Olympia Haarlem 10-16, Neptunus 10-14, Sparks Haarlem 10-14, Onze Gezellen 12-12, Tex Town Tigers 12-10, Amsterdam Pirates 10-4, Euro Stars 12-0.

Sparks Haarlem vs. Neptunus

In het eerste duel op zaterdag draaide Neptunus een 5-4 achterstand in de vijfde inning om via een 4-run rally op weg naar een 8-6 overwinning. Eerder in de wedstrijd verspeelde de Rotterdamse ploeg nog een 4-1 voorsprong, maar dat gebeurde geen tweede keer. Madison Huskey opende de score voor Neptunus met een 2-run homerun. Daar stond een Sparks-punt tegenover na een honkslag van Riangela Flanegin, maar Neptunus nam meer afstand in de derde inning, dankzij een 2-run single van Amber Schisler. Maar de 4-1 voorsprong bleek op dat moment niet genoeg. In de eigen derde slagbeurt antwoordde Sparks Haarlem met vier punten. Eerst werd tweemaal gescoord op een homerun van Suka Van Gurp, even later leverde Ismay Poot een 2-run double af.

Maar twee innings later kwam ook Neptunus tot een rally van vier punten. Eerst zorgde Madison Huskey met een driehonkslag voor de gelijkmaker, waarna Laura Wissink volgde met een honkslag, zodat de Amerikaanse het leidende punt kon laten aantekenen. Na een werpsterswissel leverde een tweehonkslag van Tammie Lijbers nog eens twee punten op. Dit keer liet Neptunus de voorsprong niet meer ontglippen. Sparks Haarlem wist alleen in de zesde inning nog eenmaal tegen te scoren.

Suka Van Gurp (3-uit-4 in Game 1, 3-uit-3 in Game 2, totaal vijf gescoorde punten en vier RBI’s) en Madison Huskey (beide keren 2-uit-4, drie runs, 6 RBI’s) zorgden ook voor de aanvallende hoogtepunten in het tweede duel. Beiden homerden ook in deze wedstrijd, waarin Neptunus tot 17 honkslagen kwam. Sparks sloeg 12 honkslagen in deze productieve wedstrijd.

Na twee innings leek Neptunus op een volgende overwinning af te stevenen, want de ploeg had toen al een 6-2 voorsprong opgebouwd. Ilse van de Wouw en Tammie Lijbers sloegen back-to-back doubles voor Neptunus in de eerste inning, resulterend in drie punten. Sparks Haarlem antwoordde met twee runs op een honkslag van Famke Gildemacher. Daar stonden weer drie Neptuniaanse punten tegenover, waaronder twee op een homerun van Madison Huskey. Suka Van Gurp sloeg vervolgens een lead-off homerun voor Sparks in de derde inning, waarna Famke Gildemacher ook weer een puntscorende honkslag afleverde.

Nadat Neptunus weer een punt had gescoord in de vierde inning besliste Sparks het duel met een 6-run rally. Een tweehonkslag van Suka Van Gurp en 2-run single van Maxime van Dalen brachten de stand in balans, een 2-run single van Ismay Poot en honkslag van Kelsy Pieneman zorgden voor de voorsprong. En die werd niet meer ongedaan gemaakt.

Amsterdam Pirates vs. Olympia Haarlem

De Olympia Haarlem-pitching stond tegen Amsterdam Pirates geen punten en maar drie honkslagen toe. Lisa Hop gooide een 2-hitter in het eerste duel. Een aanvallende hoofdrol was er voor Amy Felix, die 3-uit-3 sloeg. Tweemaal dreunde ze de bal diep het linksveld in voor een tweehonkslag. In haar derde slagbeurt maakte ze nog beter contact, want dit keer eindigde de bal over de omheining voor een 2-run, line drive homerun. Die vormde het hoogtepunt in een 5-run rally in de vierde inning.

In de eerste inning sloeg Jessie van Aalst een 2-run triple, waarna ze zelf scoorde op de eerste tweehonkslag van Amy Felix. In de volgende slagbeurt was het Britt Vonk die een RBI-triple sloeg. De voorsprong werd verder opgevoerd in de vierde inning. Eerst werd gescoord na een honkslag van Cindy van der Zanden, hierna volgde een 2-run single van Yindi Beekveldt. Na een werpsterswissel bracht Amy Felix de stand op 10-0 met haar 2-run homerun. Dit was niet alleen haar eerste homerun in vijf jaar, maar tevens de eerste waarbij de bal het veld verliet. Amy Felix, die sinds 2022 voor Olympia speelt, sloeg haar eerste homerun op 15 juni 2019. Dat deed ze als speelster van Hoofddorp Pioniers via een inside-the-park-homerun in een 4-3 overwinning tegen DSS, waar haar huidige teamgenoot Lorraine Kieft toen de catcher was. Nog een feitje, Bob Gieskens en Louis Rohan waren zowel toen als nu de umpires.

In de tweede ontmoeting gooide Anna Zoulová een one-hitter voor Olympia. De enige Pirates-honkslag was een infield-hit van Rhowan Stuart in de tweede inning. Olympia Haarlem verzamelde 12 honkslagen in dit duel, waaronder drie van Jessie van Aalst. Amy Felix sloeg in deze wedstrijd 2-uit-3. Olympia opende de score met een 4-run rally met twee uit in de eerste inning. Hierna volgden twee runs in de volgende slagbeurt. Punten in de vierde en vijfde inning zorgden voor een mercy-rule verschil.

Roef! vs. Onze Gezellen

Onze Gezellen, dat met 6-5 werd outhit, stuntte in het eerste duel tegen koploper Roef! door een extra-inning overwinning te boeken. OG scoorde tweemaal in de derde inning dankzij een honkslag van Rachel Henks op Roef!-starter Marjolein Merkx, die twaalfmaal drie slag gooide. Roef! werd aanvankelijk puntloos gehouden door OG-starter Dani van Deursen, die eind vorige maand in Oranje debuteerde. Maar in de vierde en vijfde inning kwam de thuisploeg langszij, via honkslagen van respectievelijk Bente Zwanenburg en Charlotte Drijvers. Beide ploegen kregen verschillende scoringskansen, maar de beslissing viel pas in de achtste inning. OG hernam daarin de leiding op een honkslag van Shyah Hale op reliever Anna Westberry. En daar bleef het bij.

Ook de tweede wedstrijd was van begin tot eind spannend. Roef! scoorde als eerste in de tweede en derde inning, beide keren na een foute aangooi. OG kwam terug dankzij een RBI-double van Puk de Groot in de vierde inning en nam de leiding in de vijfde inning over door tweemaal te scoren (infield-hit en wilde worp). In de vijfde Roef!-beurt was het de thuisploeg die tweemaal scoorde. Met twee uit en Nicky Uytendaal (tweehonkslag) op het honk sloeg Bente Zwanenburg een homerun, wat Roef! een 4-3 voorsprong opleverde. OG kwam weer langszij in de zevende inning op een grounder van Michelle van der Meer. Maar even later haalde Kailyn Campbell beslissend uit. Lead-off hitter Nicky Uytendaal werd geraakt door een worp, waarna Campbell een walk-off homerun sloeg.

Tex Town Tigers vs. Euro Stars

Tex Town Tigers boekte twee ruime overwinningen tegen Euro Stars, dat nu tien van de twaalf gespeelde wedstrijden via de run-ahead-rule heeft verloren. TTT sloeg 22 honkslagen in de double-header, waaronder vijf van international Annemiek Jansen, die acht punten binnensloeg.

In beide wedstrijden keek de Enschedese ploeg kort tegen een achterstand aan. In het eerste duel scoorde Euro Stars tweemaal in de eerste inning op een honkslag van Laura Schouten. TTT reageerde met een 8-run rally op zeven honkslagen en drie fouten. Jennifer Bucci sloeg een 2-run double, Annemiek Jansen een 2-run single in deze productieve slagbeurt.

In de derde inning volgden nog eens vier punten, waarbij dit keer een 2-run double van Annemiek Jansen het hoogtepunt vormde. Met een achterstand van 12-2 scoorde Euro Stars tweemaal in de vierde inning via een fout en een wilde worp. Maar even later bracht TTT het verschil toch weer op tien punten. Eerst was er een RBI-double van Katharina Szalay en met twee uit eindigde het duel na een walk-off single van Shak-Yen Salas.

In de tweede wedstrijd scoorde Euro Stars het eerste punt in een double-steal situatie. Ook die voorsprong was van korte duur, want TTT kwam langszij via een tweehonkslag van Dinet Oosting. Drie punten volgden in de tweede inning toen Annemiek Jansen (2-run single) en Dinet Oosting (RBI-single) wederom goed contact maakten.

Hierna nam de thuisploeg definitief afstand door vier punten toe te voegen met twee uit in de derde inning. Dit keer droeg Annemiek Jansen bij met een 2-run triple. Nog eens drie punten volgden in de vierde slagbeurt. Na een RBI-double van Tess Remmers en opofferingsslag van Jana Sistig sloeg Lizzy Uytendaal een walk-off single.

Riangela Flanegin sloeg in het inhaalduel bij Roef! drie punten binnen voor Sparks Haarlem. Foto: Robert Bos.

Roef! vs. Sparks Haarlem

Na de puntendeling op zaterdag moest Roef! een dag later in een inhaalduel een ruime nederlaag incasseren van Sparks Haarlem. Roef! wist slechts slechts twee honkslagen te slaan, maar opende desondanks de score in de eerste inning. Nicky Uytendaal scoorde toen na een doorgeschoten bal. Daar stonden in de derde inning vier Sparks-punten tegenover. Dat gebeurde met twee uit op onder meer een 2-run double van Riangela Flanegin, die 2-uit-3 sloeg, eenmaal scoorde en drie RBI’s had.

Nadat Roef! één punt had teruggepakt in de derde inning, scoorde Sparks nog eens zeven punten vanaf de vierde slagbeurt. Aanvallende hoogtepunten in deze puntenreeks waren een 2-run single van Isa Smit en een 2-run homerun van Maxime van Dalen.

Neptunus vs. Tex Town Tigers

Na de dubbele winst op zaterdag stond Tex Town Tigers op zondagmiddag met lege handen tegen en bij Neptunus. Nadat TTT drie loopsters had achtergelaten in de eerste inning, scoorde Neptunus gelijk tweemaal, dankzij een honkslag van Quilen Dirksz. Een driehonkslag van Annemiek Jansen leverde een TTT-punt op in de tweede inning, maar dat zou ook het enige blijven.

Neptunus pakte het punt terug in de derde inning en voegde er drie aan toe in de vierde beurt, dankzij een 2-run double van Madison Huskey en een honkslag van Laura Wissink. Huskey sloeg 3-uit-3, scoorde driemaal en had twee RBI’s. Quilen Dirksz zorgde met een opofferingsslag voor het zevende punt in de zesde inning en kreeg daarmee haar vierde RBI in dit duel op haar naam.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse