HB Hoofdklasse

Twins-broers Berend, Marnix en Wijnand Ruben schrijven honkbalgeschiedenis!

Wijnand, Berend en Marnix Ruben schreven geschiedenis door samen te spelen in het outfield voor Oosterhout Twins. Foto: Rob Hendriks.

Twins-broers Berend, Marnix en Wijnand Ruben schrijven honkbalgeschiedenis!

Rob Hendriks, hoofdcoach van Oosterhout Twins, zorgde voor een stukje geschiedenis toen hij de namen van zijn spelers op de startende line-up schreef voor de uitwedstrijd van zondagmiddag tegen DSS/Kinheim in Haarlem. Op het moment dat Twins het veld in ging voor de tweede helft van de eerste inning speelden namelijk drie broers in de outfield-posities. En dat is vrijwel zeker de allereerste keer dat dit gebeurde in de Hoofdklasse! Het gebeurde slechts eenmaal in Major League Baseball, 60 jaar geleden!

Berend Ruben, de meest ervaren speler van de drie broers, stond in het rechtsveld, Marnix Ruben was de midvelder en Wijnand Ruben speelde in het linksveld. De laatste kwam na afloop van vorig seizoen naar Twins en speelt in zijn eerste Hoofdklasse-seizoen sinds 2015. Wijnand, Marnix en Berend Ruben speelden zeven innings samen in het outfield. In de 1e8 werd Berend vervangen door pinch-hitter Luuk Visser, die daarna de rechtsveld-positie overnam.

In de wedstrijd van vandaag scoorde Twins tweemaal met twee uit in de tweede inning zonder het slaan van een honkslag. Viermaal vier wijd, een geraakt werper en een wilde worp zorgden voor de punten. Echter, DSS/Kinheim kwam langszij door een punt te scoren in de vijfde en negende inning, zodat een verlenging werd afgedwongen. In de 1e10 hernam Twins de leiding door tweemaal te scoren via een fout en geraakt werper met volle honken. Maar in de 2e10 zorgden twee fouten voor drie onverdiende tegenpunten en een 5-4 overwinning voor DSS/Kinheim. Maar ondanks de nederlaag schreven de Ruben-broers en Oosterhout Twins een stukje geschiedenis. Met zijn 37 jaar is Berend de oudste van de drie broers. Marnix is de jongste en is vijftien jaar jonger dan Berend, die een playing coach is van Twins. Oh, hun vader Hans Ruben is de announcer tijdens de thuiswedstrijden van Twins.

Berend maakte zijn debuut in de hoogste afdeling in 2013 als speler van The Hawks, dat toen voor het eerst in de Hoofdklasse uitkwam. Slechts twee andere spelers uit die ploeg spelen ook dit seizoen in de Hoofdklasse, Urving Kemp and Elton Koeiman. Dit seizoen speelt Kemp voor Amsterdam Pirates, Koeiman is de hoofdcoach en één van de werpers van Quick Amersfoort. Ruben was de tweede beste slagman van The Hawks met een .308 gemiddelde, achter Kemp, die .317 sloeg.

Berend Ruben bleef spelen voor The Hawks tot en met 2015 (toen de ploeg degradeerde). Daarna speelde hij voor UVV (2016-2017) en HCAW (2018-2021), waarna hij sinds 2022 speler/coach is bij Twins. Marnix Ruben kwam ook naar Twins na afloop van het seizoen 2021. Wijnand Ruben, die al zijn Hoofdklasse-debuut had gemaakt in 2015 bij The Hawks, voegde zich na vorig seizoen bij zijn broers.

Door de jaren heen zijn er vele combinaties van broers geweest die in één ploeg samenspeelden, maar vrijwel altijd waren dat er twee. De meest recente keer dat er drie broers in dezelfde ploeg samenspeelden was in 2015 en 2016 toen Daan, Koen en Tim Halderman speelden voor DSS. Maar zij speelden nooit samen in het outfield. In recente jaren zijn er nog twee sets van drie broers geweest die tegelijkertijd speelden in hetzelfde seizoen. In 2020-2023 speelden Dwayne, Tyriq en Urving Kemp in de Hoofdklasse, maar zij speelden nooit samen voor één ploeg. De broers Randy, Ricky en Rodney Daal speelden ook in de Hoofdklasse. Echter, zij speelden nooit tegelijkertijd in de hoogste afdeling, slechts twee van hen in een aantal seizoenen.

1983 was het enige seizoen dat er vier broers samenspeelden in dezelfde ploeg in de Hoofdklasse. In dat jaar speelden Per, Ruud, Ton en William Blokdijk voor The Herons in wat het enige seizoen voor de ploeg zou zijn in de hoogste afdeling. Per was een catcher, Ton eerste honkman, Ruud outfielder en William was een utility player. Hoewel er van dat seizoen helaas geen scorekaarten zijn is het vrijwel zeker dat zij nooit samen het outfield deelden.

In verschillende lagere afdelingen zijn er ook sets van drie of vier broers geweest in hetzelfde team. Op Hoofdklasse-niveau is het record voor meeste broers/zussen in dezelfde ploeg vijf, iets dat werd gerealiseerd door de softbalploeg van Twins Oosterhout. Helma, Henriette, Jacqueline, Jeanette en Marion van den Heykant speelden verschillende seizoenen samen in de jaren tachtig.

Hoe bijzonder de samenstelling van het Twins-outfield wa, wordt onderstreept door het volgende. In de Major League is het namelijk slechts eenmaal voorgekomen dat drie broers samen in het outfield stonden en dat gebeurde meer dan 60 jaar geleden!

Op 15 september 1963 bezetten Felipe, Matty en Jesús Alou de drie outfield-posities voor San Francisco Giants tegen Pittsburgh Pirates in Pittsburgh. Aanvankelijk stond alleen Felipe Alou in de startende line-up als rechtsvelder. In de zevende inning, toen San Francisco op een 8-3 voorsprong stond, verhuisde Felipe naar het linksveld, waar hij de plek overnam van de legendarische Willie McCovey, die werd vervangen door Jesús Alou, de nieuwe rechtsvelder. In de 1e8 had San Francisco de voorsprong opgevoerd naar 12-3, waarna Manager Alvin Dark de volgende wijziging maakte. Dit keer werd Matty Alou ingezet. Hij verving eveneens een legendarische speler en toekomstige Hall of Famer, midvelder Willie Mays. Felipe nam de plek over in het midveld en Matty werd de nieuwe linksvelder. Zodoende speelden de Alou-broers samen in het outfield in de achtste en negende inning.

In 2009 was Felipe Alou de manager van de Dominicaanse Republiek tijdens de World Baseball Classic. In dat evenement won Nederland tweemaal van de Dominicanen op zich te plaatsen voor de Tweede Ronde.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse