SB Hoofdklasse

Het is dringen in de top van de Softbal Hoofdklasse

Sparks Haarlem werd op maandag de vierde koploper in de Softbal Hoofdklasse; Nina Oomes droeg bij met zes honkslagen (twee doubles, twee triples), vier runs en twee RBI's. Foto: Fred Versluis.

Het is dringen in de top van de Softbal Hoofdklasse

Na het gesplitste wedstrijdschema tijdens het Pinksterweekeinde (twee dubbels zaterdag, twee op maandag) is het alleen maar drukker geworden in de top van de Softbal Hoofdklasse. Liefst vier ploegen voeren de ranglijst nu aan met hetzelfde aantal punten en het verschil met de twee achtervolgers is slechts vier of zes punten. En dat is een situatie die niet vaak is voorgekomen in de hoogste afdeling na zeven speelronden, waarin de ploegen 12 tot 14 wedstrijden hebben gespeeld.

Regerend landskampioen Neptunus trof op zaterdag een taaie tegenstander in Amsterdam Pirates. De ploeg won beide wedstrijden, maar de beslissingen vielen beide keren pas laat. In het openingsduel doorbrak Neptunus een 2-2 stand in de zesde inning en won met 9-2. In de tweede wedstrijd had Neptunus een verlenging nodig om met 11-7 te winnen. Olympia Haarlem kwam zaterdag tot een 9-1 overwinning bij Roef!, dat voor aanvang van het weekeinde de enige koploper was. Bij een dubbele overwinning zou Olympia de nieuwe lijstaanvoerder worden, maar het tweede duel werd in de tweede slagbeurt met een 0-0 stand gestaakt vanwege regen en niet meer hervat. Voor Olympia Haarlem worden het hierdoor drukke dagen, want een week geleden werd ook de double-header op eigen veld tegen Neptunus wegens overmacht geschrapt. Die wedstrijden worden ingehaald op zondag 26 mei, maar voor het afgelaste duel van zaterdag is nog geen nieuwe datum bekend. Door de resultaten van zaterdag kwamen Olympia en Neptunus in winstpunten op gelijke hoogte met Roef!, maar de Haarlemse ploeg speelde de minste wedstrijden. Het trio kreeg op maandag gezelschap van Sparks Haarlem, dat twee mercy-rule overwinningen boekte tegen het nog puntloze Euro Stars (7-0, 13-3). Beide keren kwam de wedstrijd ten einde via een walk-off klap. Nina Oomes (zes hits, twee doubles, twee triples, vier runs, twee RBI’s) en Suka Van Gurp (vier hits, twee doubles, vijf runs, vijf RBI’s) tekenden voor de aanvallende hoofdrollen voor Sparks. Suka Van Gurp voert na het weekeinde de slaglijst aan met een .581 slaggemiddelde en heeft met .689 ook het hoogste on-base percentage. In Enschede won Tex Town Tigers beide wedstrijden tegen Onze Gezellen (7-4, 9-0), waardoor het de Haarlemse ploeg passeerde en nu de vijfde plek inneemt.

Stand: Olympia Haarlem 11-18, Neptunus 12-18, Sparks Haarlem 12-18, Roef! 13-18, Tex Town Tigers 14-14, Onze Gezellen 14-12, Amsterdam Pirates 12-4, Euro Stars 14-0.

Amsterdam Pirates vs. Neptunus

In Amsterdam kwam Neptunus tweemaal tot winst, maar moest wel alle zeilen bijzetten om Pirates de baas te blijven. In de eerste ontmoeting opende Neptunus de score met twee punten in de eerste inning. Madison Huskey zorgde voor het eerste punt met haar vierde homerun van het seizoen. Hierna volgde Laura Wissink met een driehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Amber Schisler. Maar daar bleef het voorlopig bij voor de Rotterdamse ploeg. Pirates kwam langszij in de tweede inning via honkslagen van Winke Verdick en Angelica Bomba. Ook voor de thuisploeg stokte hierna de punten-productie.

Pas in de zesde inning werd er weer gescoord en het was Neptunus dat toen tot een rally van zes punten kwam. De rally kwam pas in beweging nadat de eerste twee slagvrouwen waren uitgeschakeld. Lizzy Kwakernaak sloeg toen een honkslag en bezorgde Neptunus een hernieuwde voorsprong door te scoren op een tweehonkslag van Willemijn de Jong. Tweemaal vier wijd zorgde vervolgens voor volle honken, waarna een nieuwe vrije loop een punt opleverde. Amber Schisler tekende hierna voor het aanvallende hoogtepunt in deze rally door een baseclearing, 3-run double van haar knuppel te laten vertrekken. Na een werpsterswissel scoorde de Amerikaanse zelf na een tweehonkslag van Quilen Dirksz. Een tweehonkslag van Damishah Charles leverde nog een extra punt op in de zevende inning.

Ook in de tweede wedstrijd waren er aanvallende hoofdrollen voor Madison Huskey en Amber Schisler. De eerste was 4-uit-5, scoorde vijfmaal en had drie RBI’s. Schisler was 2-uit-5 met twee binnengeslagen punten, waardoor ze de huidige RBI-leader (19) in de Hoofdklasse is. Overigens was het duel verdedigend onder de maat, want beide ploegen maakten zes fouten!

Net als in het eerste duel scoorde Neptunus gelijk twee punten in de eerste slagbeurt. Twee punten volgden in de tweede inning, dankzij honkslagen van Huskey en Schisler. Pirates pakte twee punten terug op twee fouten in de derde inning. Neptunus zette hier in de vierde inning weer een punt tegenover, dankzij een lead-off homerun van Madison Huskey. Dat was haar league-leading vijfde homerun.

Een nieuwe fout leverde Pirates een volgend punt op in de vijfde inning, maar ook dit keer kon Neptunus gelijk weer tegen scoren, nadat een illegal pitch werd geconstateerd. Zodoende stond Neptunus halverwege de zesde inning met 6-3 voor, maar dat was niet genoeg. Pirates kwam namelijk langszij in de eigen zesde slagbeurt. De honken raakten snel vol, waarna dit keer Isabelle Markies voor een hoogtepunt zorgde met het slaan van een baseclearing, 3-run double.

Na een puntloze zevende inning viel de beslissing een slagbeurt later. Twee fouten vormden toen de inleiding voor een 5-run rally van Neptunus. Nadat daar tweemaal op was gescoord, droeg Kelly Hoenen nog bij met een 2-run single, waarna ze zelf scoorde op een honkslag van Ilse van de Wouw. Pirates keek nu tegen een 11-6 achterstand aan. Dit keer kon de thuisploeg dat niet meer ongedaan maken, want er kon nog maar één tegenpunt worden genoteerd.

Roef! vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem had in het eerste duel tegen Roef! twee productieve slagvrouwen in Cindy van der Zanden en Lorraine Kieft. Beiden sloegen drie punten binnen. Van der Zanden sloeg eveneens drie honkslagen en scoorde ook driemaal. Kieft liet twee hits noteren. Jessie van Aalst passeerde de thuisplaat overigens ook driemaal. Winnende werpster Lisa Hop schakelde tien slagvrouwen met drie slag uit. Ze stond slechts vier honkslagen toe, waaronder twee van Charlotte Drijvers, die ook het enige Roef!-punt binnensloeg.

Olympia opende met drie runs in de eerste slagbeurt. Met Britt Vonk (stootslag-honkslag) en Brenda Beers (vier wijd) op de honken, produceerde Cindy van der Zanden een 2-run double, waarna ze zelf even later scoorde op een grounder van Lorraine Kieft. Even leek Roef! gelijk terug te kunnen komen in de eigen eerste slagbeurt, nadat de eerste drie slagvrouwen de honken bereikten. Maar na een gedwongen uit op de plaat werd slechts eenmaal gescoord. Sterre den Duijn, in haar eerste wedstrijd terug van college in de USA, scoorde nadat Charlotte Drijvers vier wijd kreeg. Drie loopsters bleven achter en pitcher Lisa Hop kwam niet meer in de problemen.

Olympia nam verder afstand via een 3-run rally in de derde inning en voegde een punt toe na een wilde worp in de vijfde slagbeurt, zodat de stand op 7-1 kwam. Maar het verschil kon niet worden opgevoerd om de wedstrijd voortijdig te kunnen afsluiten. Wel volgden nog twee punten in de zevende inning, dankzij een 2-run double van Lorraine Kieft.

In de tweede wedstrijd wist alleen Britt Vonk het honk te bereiken, want zij opende het duel met een honkslag. Maar met twee uit in de eerste helft van de tweede inning van de nog puntloze ontmoeting maakte regen verder spelen onmogelijk.

Sparks Haarlem vs. Euro Stars

In het openingsduel gooide Cassady Knudsen voor Sparks Haarlem een one-hitter met negen strikeouts en is momenteel de league-leader met zes overwinningen en 66 strikeouts. De enige speelster die namens Euro Stars het honk wist te bereiken was Elena Prins. Met twee uit in de vierde inning sloeg ze de bal net buiten bereik van eerste honkvrouw Maxime van Dalen, waarna ook tweede honkvrouw Suka Van Gurp geen play meer had. Een infield-hit dus voor Prins, die even later op het tweede honk achterbleef.

Sparks Haarlem opende met drie punten in de eerste inning. Nina Oomes, die aanvallend op dreef was met drie extra-basehits, opende met een driehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Suka Van Gurp. Een honkslag van Riangela Flanegin en een tweehonkslag van Ismay Poot zorgden voor een snelle voorsprong. Maar hierna stokte het en kon Sparks niet verder afstand nemen op pitcher Jody de Groene, die in de volgende drie innings slechts twee honkloopsters kreeg.

Uiteindelijk werd in de vijfde inning toch nog een mercy-rule puntenverschil bereikt, een regel die in het softbal overigens run-ahead-rule heet. Nina Oomes begon met haar tweede tweehonkslag en scoorde wederom na een honkslag van Suka Van Gurp, die op haar beurt de thuisplaat passeerde na een honkslag van Maxime van Dalen. Een werpsterswissel volgde. Saskia Steenbakkers-Aschman nam het over, maar haar tweede worp op Riangela Flanegin eindigde over de omheining in het links/midveld voor een walk-off, 2-run homerun.

Dreigende onweerswolken tijdens de tweede wedstrijd, maar het bleef droog in Haarlem. Foto: Marco Stoovelaar.

De tweede wedstrijd kende een hele andere opening, want Euro Stars scoorde tweemaal na een slordige verdedigende eerste slagbeurt van Sparks. Zo kon slagvrouw Elena Prins het volledige rondje over de honken afleggen na een foute aangooi op haar opofferingsstootslag! Lang duurde de voorsprong niet. Nina Oomes, die wederom productief was (3-uit-4), begon met een honkslag en scoorde ook nu weer op een klap van Suka Van Gurp, die dit keer een tweehonkslag sloeg. Maxime van Dalen volgde met een 2-run homerun, haar vierde van het seizoen. Euro Stars wist in de tweede inning langszij te komen toen Faye Brill (honkslag) scoorde op een grounder van Elena Prins. Daar bleef het bij voor de ploeg uit Capelle aan den IJssel. Sparks Haarlem doorbrak daarna niet alleen de gelijke stand, maar sloot ook deze wedstrijd weer voortijdig af.

In de tweede inning, met inmiddels een dreigende, donkere regenwolk op de achtergrond (het bleef droog), was er een 5-run rally op vijf honkslagen, waaronder drie tweehonkslagen. Kelsy Pieneman begon de rally met een lead-off double. Even later zorgde Suka Van Gurp met een 2-run, ground-rule double voor het hoogtepunt. De derde (RBI-)double kwam op naam van Riangela Flanegin. Twee fouten resulteerden in drie punten in de volgende inning. Met een voorsprong van 11-3 scoorde Sparks in de vierde inning de benodigde twee extra punten om tot een verschil van tien te komen. Met twee uit bereikte Julia Westhoek het honk na een fout en scoorde na een honkslag van Senna Grootings. En die scoorde vervolgens het laatste punt na een walk-off triple van Nina Oomes. Dat betekende voor Euro Stars tevens dat het nu dertien van de veertien gespeelde wedstrijden heeft afgesloten via de run-ahead rule.

Tex Town Tigers vs. Onze Gezellen

Tex Town Tigers kwam voor eigen publiek tweemaal tot winst tegen Onze Gezellen. Beide ploegen zijn serieuze kandidaten om zich in de top-vier te nestelen, dus alle punten zijn belangrijk. Vooral nu de vier bovenste ploegen op gelijke hoogte staan wat punten betreft. Wanneer één van hen een misstap maakt zijn het TTT en OG die daarvan kunnen profiteren, omdat hun achterstand niet groot is.

In de eerste wedstrijd sloeg de thuisploeg gelijk in de eerste inning toe met drie punten, die tot stand kwamen via de lange klap. Met Dinet Oosting (velderskeus) en Lindsey Meadows (honkslag) op de honken en twee uit, dreunde Alexa Nemeth de bal diep het outfield in voor een 3-run homerun. De basis voor de winst was daarmee gelegd.

Beide ploegen scoorden in de derde inning, OG via een wilde worp, TTT dankzij een tweehonkslag van Dinet Oosting. In de vijfde inning wist Onze Gezellen de achterstand terug te brengen naar 4-2 via een honkslag van Desiree Adriaansz, maar daar stonden gelijk weer drie TTT-punten tegenover. Dinet Oosting leverde weer een RBI-single af, waarna Shaneequa Kock even later een 2-run double toevoegde. OG wist daarna in de zesde inning nog tweemaal tot scoren te komen, maar kon het duel niet meer omdraaien.

In de tweede wedstrijd stond werpster Lisa Brink geen punten toe en gooide een 2-hitter in een 9-0 shutout. Tex Town Tigers kwam op drie pitchers tot acht honkslagen.

Ook in dit duel opende TTT met drie punten in de eerste slagbeurt. Met één uit zette Annemiek Jansen de rally in beweging met een tweehonkslag en volgde Lindsey Meadows met een honkslag. Even later scoorde Jansen na een wilde worp. RBI-doubles van Alexa Nemeth en Shan-Yen Salas deden de rest. Na eenmaal te hebben gescoord in de volgende inning sloeg Shak-Yen Salas een 2-run single in de derde slagbeurt. De stand werd in de vierde inning opgevoerd naar 9-0, dankzij een 2-run double van Annemiek Jansen en een opofferingsslag van Shaneequa Kock. Onze Gezellen wist regelmatig de honken te bereiken, maar kon niet tot scoren komen. Zes loopsters bleven achter, waarvan vier in scoringspositie.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse