Saskia Kosterink ontvangt medaille

Road to Softball World Cup

‘Enorm spannend, een fantastische uitdaging, trots en vereerd’

‘Enorm spannend, een fantastische uitdaging, trots en vereerd’

Saskia Kosterink wordt de nieuwe bondscoach van Team Kingdom of The Netherlands Women’s Fastpitch Softbal

‘Enorm spannend, een fantastische uitdaging, trots en vereerd.’ Het zijn de eerste woorden die opkomen bij de vraag hoe ze zich voelt, zo vlak voor de bekendmaking als de nieuwe bondscoach van Team Kingdom of The Netherlands Women’s Fastpitch Softball. Na een periode van intensieve gesprekken, mag het nu de wereld in: Saskia Kosterink gaat het doen. 

“De droom om bondscoach te worden, is er altijd geweest. Als een stip op de horizon – verantwoordelijk zijn op weg naar de Olympische Spelen van 2032. Maar dat is nu wat eerder.” Direct is de lach daar. “Dat was even schakelen op het moment dat ze me vroegen, maar tegelijkertijd dacht ik direct: ‘het kan ook nu zijn’. Ik heb veel gesprekken gevoerd met voor mij belangrijke mensen om me heen, gereflecteerd en steeds kwam op alles het antwoord ‘ja’. Ja, ik wil het doen.” 

Vertrouwen, groei en innovatie

Het is een nieuwe grote stap in een softbalcarrière, die haar van topspeelster in Team Kingdom of The Netherlands Women’s Fastpitch Softbal en haar huidige talent- en hitting coachschap voerde. Saskia: “Ik voel veel vertrouwen, in mezelf en naar de speelsters, heb de afgelopen jaren als coach veel geleerd en het helpt ook dat ik street credit heb. Ik heb jaren op internationaal niveau gespeeld, in verschillende landen en culturen. Toernooien, wedstrijddruk, andere situaties; het is geen onbekend terrein. Ik kan rust brengen, tips & tricks vanuit mijn eigen ervaringen en wat het van je vraagt om in de mondiale top 5 te komen.”

“Voor mij als coach is de groei mindset – als speelster én als coach- heel belangrijk. Je altijd willen door ontwikkelen, nieuwe dingen proberen die het programma sterker kunnen maken, innoveren. Om die reden volg ik de opleiding Associate Degree Sport om stappen te maken in de begeleiding en coaching van onze topsporters. Ik geloof ook heilig in de filosofie van ons programma dat gebaseerd is op onze impliciet motorisch leren, had dit programma als speelster graag gewild. Alle aspecten in het softbal passen we hierin toe. Het is echt van hoge kwaliteit. Ik ga de lijn doorzetten die we met Ferenc (Jongejan) zijn ingeslagen, maar heb natuurlijk wel mijn eigen stijl daarin. Ik wil werken vanuit intrinsieke motivatie en verbinding, dat is waar ik sterk in ben. We hebben elkaar nodig om succesvol te kunnen zijn, hoe kun je daar als speelster optimaal aan bij dragen. Vertrouwen in en met elkaar is daarin de sleutel. En commitment.”

Saskia Kosterink tijdens het WK 2014 in Nederland
Saskia Kosterink aan slag tijdens het WK 2014 in Nederland

Starten met een EK

Na de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Castions di Strada neemt Saskia de rol van bondcoach van Ferenc Jongejan over. Ze besluit: “De betrokkenheid is in aanloop al wat groter dan die normaal al is. Na een week rust hebben we drie weken in augustus -er is een onderbreking voor de Europa Cup voor Clubs- om ons voor te bereiden op het EK in eigen land. De korte periode en de druk rondom de Europa Cup maken dat ik mij wel bewust ben om onze gezamenlijke start zo rustig mogelijk te laten verlopen.” Om daarna de blik te vestigen op die vervroegde stip: de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

Topsportcarrière Saskia

Honderdeenenvijftig keer is ze uitgekomen voor het Koninkrijksteam, waaronder op zes Europese Kampioenschappen, vier wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen in 2008. Zowel als buitenvelder en als slagvrouw speelt ze een belangrijke rol in het team. Daarnaast heeft Saskia tien jaar in het buitenland gespeeld, onder meer in Italië en Australië. In 2015 hangt ze haar handschoen in de wilgen om in 2017 terug te keren in verschillende coachfuncties binnen het KNBSB-opleidingscentrum voor Nationale Teams en Talent Ontwikkeling. 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup