EK SB 2024

Saskia Kosterink nieuwe bondscoach softbalsters

Foto: Grega Valancic

Saskia Kosterink nieuwe bondscoach softbalsters

Tijdens het EK Softbal, dat van 1 t/m 7 september in Utrecht wordt gespeeld, staat er bij Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softball een nieuwe bondscoach voor de groep. Oud-international Saskia Kosterink neemt na het WK van deze zomer (15-21 juli) de leiding over. Zij maakt al sinds 2017 onderdeel uit van de technische staf van het Koninkrijksteam. 

Peter Kwakernaak Technisch Directeur van de KNBSB: “We zijn als KNBSB bevoorrecht en blij dat Saskia Kosterink als gelouterde international, die ook al jaren verbonden is aan Talent TeamNL talentontwikkeling het stokje overneemt van Ferenc Jongejan. Met haar inzicht, kennis en ervaring gaan we bouwen aan een team met potentie voor goud op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.  

Kosterink zelf noemt het bondscoachschap een ‘fantastische uitdaging’: “De droom om bondscoach te worden, is er altijd geweest. Met het team toewerken naar de Olympische Spelen. Ik voel veel vertrouwen, in mezelf en naar de speelsters, heb de afgelopen jaren als coach veel geleerd en kan bogen op veel internationale ervaring in het topsoftbal. Toernooien, wedstrijddruk, andere situaties; het is geen onbekend terrein. Ik kan rust brengen, tips & tricks vanuit mijn eigen ervaringen en wat het van je vraagt om in de mondiale top 5 te komen. Ik heb er veel zin in!” 

Kosterink neemt de rol als bondscoach over van Ferenc Jongejan. Jongejan stond sinds 2019 aan het roer en won met het Koninkrijksteam het EK in 2022 en plaatste zich voor het WK van deze zomer. Dat WK wordt dus zijn laatste klus als bondscoach, daarna stroomt hij door naar een nieuwe functie. Hij wordt Technisch Manager van de softbaltak van de KNBSB. Kwakernaak: “We willen Ferenc Jongejan hartelijk danken voor zijn tomeloze inzet voor het team in de afgelopen vijf jaar. Hij en zijn staf hebben het topsportprogramma softbal opnieuw vormgegeven, wat geleid heeft tot fraaie resultaten en een welverdiende plek in de finalepoule voor het WK Softbal deze zomer in Italië.” 

Topsportcarrière Saskia Kosterink 
Honderdeenenvijftig keer is ze uitgekomen voor het Koninkrijksteam, waaronder op zes Europese Kampioenschappen, vier wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen in 2008. Zowel als buitenvelder en als slagvrouw speelt ze een belangrijke rol in het team. Daarnaast heeft Saskia tien jaar in het buitenland gespeeld, onder meer in Italië en Australië. In 2015 hangt ze haar softbalschoenen in de wilgen om in 2017 terug te keren in verschillende coachfuncties binnen het KNBSB-opleidingscentrum voor Nationale Teams en Talent Ontwikkeling en de technische staf van het Koninkrijksteam. 

EK Softbal

De kaartverkoop voor het EK Softbal in eigen land is van start gegaan. Ben jij erbij om Kosterink en het Koninkrijksteam naar prolongatie van de titel te juichen? Koop je kaarten nu via deze link.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK SB 2024