SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem verslaat Neptunus en pakt koppositie in Softbal Hoofdklasse

Olympia Haarlem nam bezit van de eerste plaats in de Softbal Hoofdklasse na tweemaal winst tegen Neptunus; Lisa Hop gooide haar league-leading vijfde complete game in het eerste duel. Foto: Robert Bos.

Olympia Haarlem verslaat Neptunus en pakt koppositie in Softbal Hoofdklasse

Olympia Haarlem is na een regenachtig weekeinde de enige koploper in de Softbal Hoofdklasse. Nadat op zaterdag alle vastgestelde double-header een prooi waren geworden voor de regen, konden Olympia Haarlem en Neptunus op zondag wel spelen en zodoende succesvol inhalen. Twee-en-halve week geleden moesten deze wedstrijden wegens overmacht worden geschrapt, doordat umpire Martin Lemstra op weg naar Haarlem betrokken was bij een aanrijding, waarna zijn auto de reis niet meer kon voortzetten. Het belangrijkste was natuurlijk dat Lemstra zelf in orde was. ,,Met mij gaat alles goed, maar met mijn auto wat minder”, reageerde hij toen. Nu stonden de twee ploegen wederom op het Nol Houtkamp Sportpark en kon er wel worden gespeeld. Met Martin Lemstra als één van de umpires. Voor het eerst sinds de Holland Series van vorig seizoen stonden Olympia Haarlem en (titelverdediger) Neptunus weer tegenover elkaar. Het was Olympia dat voor eigen publiek in beide wedstrijden op de juiste momenten toesloeg. De ploeg van hoofdcoach Thomas Maas won met 7-2 en 8-1 (zes innings), verlengde de winning streak naar tien wedstrijden en nam alleen bezit van de koppositie.

Stand: Olympia Haarlem 13-22, Sparks Haarlem 12-18, Roef! 13-18, Neptunus 14-18, Tex Town Tigers 14-14, Onze Gezellen 14-12, Amsterdam Pirates 12-4, Euro Stars 14-0.

Olympia Haarlem had in Lisa Hop (Game 1) en Anna Zoulová (Game 2) twee overheersende pitchers. Beiden schakelden tien slagvrouwen uit met drie slag. Oranje-international Lisa Hop stond vier hits toe in de opener, de Tsjechische international Anna Zoulová incasseerde er vijf in het tweede duel. Aanvallend was Olympia Haarlem ook productiever met respectievelijk elf en dertien honkslagen. Brenda Beers (5), Amy Felix (5), Britt Vonk (4) en Cindy van der Zanden (4) namen 18 van de 24 honkslagen voor hun rekening! Opmerkelijk was het dat Jessie van Aalst dit keer hitloos bleef en dat komt niet vaak voor. Het was voor het eerst in bijna precies een jaar dat de international in een double-header geen honkslagen wist te slaan. Op 27 mei vorig jaar bleef ze hitloos in de dubbel tegen UVV.

In de openingswedstrijd nam Olympia Haarlem al snel afstand. Tweehonkslagen van Cindy van der Zanden en Lorraine Kieft zorgden voor twee punten in de eerste inning. Een fout (tweede inning) en double-steal (derde inning) zorgden voor een verdubbeling van de voorsprong. Met een 4-0 achterstand pakte Neptunus een punt terug in de vierde slagbeurt dankzij een honkslag van Tammie Lijbers, maar daar stonden gelijk weer twee Olympia-runs tegenover. Daar zorgde Cindy van der Zanden voor met een 2-run single. Een extra punt werd daarna nog toegevoegd in de vijfde inning toen Franka van Dijk met twee uit een homerun sloeg, haar eerste van het seizoen en de negende in haar loopbaan. Neptunus wist alleen in de zesde inning nog eenmaal tot scoren te komen, nadat Willemijn de Jong met volle honken werd geraakt door een worp. Drie loopsters bleven achter in wat voor Neptunus de grootste scoringsmogelijkheid was in deze wedstrijd. Lisa Hop gooide haar league-leading vijfde complete wedstrijd en verlaagde haar ERA naar 1.93.

Cindy van der Zanden (links) en Brenda Beers sloegen samen negen honkslagen, scoorden vier punten en sloegen er vijf binnen voor Olympia Haarlem. Foto’s: Robert Bos.

In de tweede wedstrijd was het Neptunus dat de score als eerste opende. Met twee uit in de eerste inning scoorde Laura Wissink (lead-off single) na een honkslag van Lizzy Kwakernaak. Voor Neptunus bleef het bij dit ene punt. Na drie loopsters te hebben achtergelaten in de tweede inning, sloeg Olympia in de derde slagbeurt toe en draaide het duel om. Cindy van der Zanden opende met vier wijd en scoorde met twee uit de gelijkmaker na een driehonkslag van Amy Felix (4-uit-4). Die scoorde even later zelf het leidende punt toen Eliška Stejskalová volgde met een tweehonkslag.

De thuisploeg nam hierna verder afstand. In de vierde inning sloeg Brenda Beers een lead-off single en volgde Cindy van der Zanden met haar twintigste honkslag van het seizoen, waarmee ze de Olympia-ploeg aanvoert. Met twee uit produceerde Amy Felix een infield-hit en stelde daarmee Brenda Beers in de gelegenheid tot scoren te komen. Beers leidt Olympia met 22 gescoorde punten. Een honkslag van Lisa Hop leverde het volgende punt op in de vijfde inning.

Met twee uit in de zesde inning kwam Olympia Haarlem tot een rally van vier punten, zodat het duel voortijdig kon worden afgesloten. Nadat pitcher Amber Schisler de eerste twee slagvrouwen had uitgeschakeld kreeg ze de honken vol via Amy Felix (honkslag), Yindi Beekveldt en Machteld Rector (beiden vier wijd). Een werpsterswissel werd toegepast en Annelieke Swinkels nam het over van de Amerikaanse. Maar vier wijd voor Lisa Hop en een wilde worp zorgden daarna voor twee punten. De honken raakten hierna wederom vol toen ook Britt Vonk een vrije loop kreeg. Brenda Beers volgde met een 2-run, walk-off single. Eindstand 8-1. De eerste mercy-rule nederlaag voor Neptunus dit seizoen en de tiende overwinning op rij voor Olympia Haarlem.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse