SB Hoofdklasse

Amsterdam Pirates eindigt bijzondere losing streak; Olympia Haarlem blijft koploper; Onderscheiding Lindsey Meadows

Amsterdam Pirates won voor het eerst sinds 2021 van Tex Town TIgers; Catcher Jeske Meewisse droeg bij met twee honkslagen. Foto: Robert Bos.

Amsterdam Pirates eindigt bijzondere losing streak; Olympia Haarlem blijft koploper; Onderscheiding Lindsey Meadows

Olympia Haarlem handhaafde zich zondag als koploper in de Softbal Hoofdklasse via een 6-0 overwinning bij Roef! in een inhaalduel in Moergestel. De ploeg kreeg echter geen kans om verder afstand te nemen, doordat de double-header van zaterdag bij Sparks Haarlem werd afgelast. Een korte, maar hevige regenbui had het veld op het Noordersportpark in de ochtend onbespeelbaar gemaakt en dus ging er een streep door de wedstrijden. Eerder in de week (dinsdagavond) werd in Haarlem ook al de eerste van twee inhaalwedstrijden van Sparks tegen Amsterdam Pirates geschrapt vanwege de weersomstandigheden. Twee dagen later kon er wel worden gespeeld en draaide Sparks een vroege 3-0 achterstand om in een nipte 5-4 overwinning. Dat gebeurde op maar drie honkslagen, maar ook dankzij vijf verdedigende Amsterdamse fouten, want slechts één punt was verdiend.

Amsterdam Pirates was op zaterdag succesvoller bij Tex Town Tigers. Met een overtuigende 9-0, shutout, mercy-rule winst eindigde Pirates een lange losing streak tegen de Enschedese ploeg. In het tweede duel won TTT met 9-6, nadat eerst speelster Lindsey Meadows in het zonnetje was gezet en een onderscheiding van de KNBSB had gekregen. Onze Gezellen won tweemaal bij de nog altijd puntloze hekkensluiter Euro Stars (15-1, 3-1), dat pas voor de derde keer dit seizoen een 7-inning wedstrijd kon spelen. Neptunus klom weer naar de top van de ranglijst via twee overwinningen bij Roef!, maar het verschil in beide wedstrijden was slechts één punt (5-4, 7-6). Op zondag nam Olympia weer alleen bezit van de eerste plek.

Door de vele afgelastingen blijft het op het moment puzzelen om een beschikbare inhaaldag te kunnen vinden. Zo staan er voor komende zondag twee inhaaldubbels op het programma (Olympia vs. Tex Town Tigers en Pirates vs. Roef!). Sparks Haarlem heeft verder nog inhalers op de agenda staan voor 11, 13 en 18 juni, maar zal ook nog de zaterdag afgelaste dubbel tegen Olympia Haarlem moeten inhalen. De reguliere competitie wordt op zaterdag 29 juni afgesloten, waarna de onderbreking voor het Wereldkampioenschap volgt. Na het WK vervolgt de top-vier het seizoen vanaf 27 juli met een Play-Off ronde, terwijl de onderste vier ploegen verder gaan in de Play-Downs.

Stand: Olympia Haarlem 14-24, Neptunus 16-22, Sparks Haarlem 13-20, Roef! 16-18, Tex Town Tigers 16-16, Onze Gezellen 16-16, Amsterdam Pirates 15-6, Euro Stars 16-0.

Tex Town Tigers vs. Amsterdam Pirates

In het openingsduel in Enschede sloeg Amsterdam Pirates na drie puntloze innings toe en scoorde negenmaal in de volgende drie slagbeurten, twee keer via een 4-run rally. Zo bouwde de Amsterdamse ploeg een comfortabele 9-0 voorsprong om, zodat de wedstrijd tegen Tex Town Tigers via de run-ahead-rule na zes innings kon worden afgesloten. Met de ruime overwinning maakte Pirates niet alleen een einde aan een 7-game losing streak. Pirates sloot hiermee namelijk ook een andere, veel langere, losing streak af. De laatste overwinning van Pirates tegen TTT dateert namelijk van 7 augustus 2021. Op die dag won Pirates op eigen veld met 5-3, maar daarna volgden 14 opeenvolgende nederlagen tegen Tex Town Tigers. De 9-0 shutout-winst is de grootste voor Pirates sinds een 11-0 overwinning op 4 september 2021 tegen Hoofddorp Pioniers.

Pirates, dat loopsters achterliet op het tweede en derde honk in de tweede inning, doorbrak de puntloze stand in de vierde slagbeurt. WInke Verdick kreeg toen vier wijd met één uit, stal het tweede en derde honk en scoorde het openingspunt op een 2-out double van Rose Mwaro, die net terug is van college in Amerika. Maar ook dit keer bleven loopsters achter op het tweede en derde honk. In de vijfde inning sloeg Pirates toe met vier punten. De honken raakten snel vol, waarna vier wijd voor Uchenna Jong Loy voor het eerste punt zorgde. Even later veegde Winke Verdick de honken schoon met een 3-run double! In de volgende slagbeurt kwam Pirates wederom viermaal tot scoren. Dit keer via een wilde worp, honkslagen van Jeske Meewisse en Rhowan Stuart en tussendoor een velderskeus-klap van Uchenna Jong Loy. Tex Town Tigers wist maar twee honkslagen te produceren op pitchers Megan Telleman en Mandy van der Maas. En zo kwam de ruime voorsprong van Pirates geen moment in gevaar, want de thuisploeg wist het derde honk niet te bereiken.

Pirates ging ook in de tweede ontmoeting voortvarend van start door driemaal te scoren in de eerste inning. Dat gebeurde met twee uit via twee fouten, een honkslag en een wilde worp. Dit keer was de voorsprong van korte duur. Tex Town Tigers pakte twee punten terug in de eigen eerste slagbeurt, dankzij een 2-run homerun van Alexa Nemeth en kwam een inning later langszij in een double-steal situatie. Pirates hernam de leiding in de derde inning, maar daarna reageerde TTT met een 5-run rally. Met één uit sloegen Dinet Oosting en Lindsey Meadows respectievelijk een tweehonkslag en een honkslag. Daarmee openden de internationals, die dit seizoen ook playing coaches van TTT zijn, een productieve slagbeurt. Klappen van Shaneequa Kock (velderskeus), Shak-Yen Salas (fout), Tess Remmers (velderskeus) en een 2-run triple van Jana Sistig zorgden daarna voor de punten en een 8-4 voorsprong. Daar werd een inning later nog een punt aan toegevoegd na een honkslag van Shaneequa Kock.

Pirates kon hier in het restant nog maar twee punten tegenover zetten. Lindsey Meadows nam de TTT-pitching over in de vijfde inning en kreeg een 3-inning save op haar naam. Dat was haar vierde (league-leading) save van het seizoen, het hoogste aantal in haar lange en imponerende loopbaan sinds ze er zes verdiende in het seizoen 2007. Lindsey Meadows, die bezig is aan haar twintigste seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse, werd tussen de wedstrijden gehuldigd. De pitcher debuteerde in 2005 in het team van Tex Town TIgers, de ploeg voor wie ze nu al 18 seizoenen uitkomt. In 2013 en 2014 speelde ze voor Olympia Haarlem. In 2011 (Nuoro) en 2012 (Bollate) gooide Meadows in de Italiaanse competitie, maar kwam ook tijdens die seizoenen in een paar wedstrijden uit voor TTT. Inmiddels heeft ze er 500 wedstrijden opzitten in het pak van Tex Town TIgers, waaronder 404 competitie-wedstrijden, en met haar 20 Hoofdklasse-seizoenen is Lindsey Meadows recordhouder voor in het buitenland geboren speelsters. Sinds 2010 maakt ze deel uit van de nationale softbalploeg (81 interlands). Namens de KNBSB ontving Lindsey uit handen van Erik Eilering de Erepenning voor haar bijzondere loopbaan in het Nederlandse softbal.

Lindsey Meadows werd in het zonnetje (en de bloemen) gezet door Erik Eilering namens de KNBSB (links) en Tex Town Tigers-voorzitter Kjeld Tielemans. Foto: Tex Town Tigers.

Roef! vs. Neptunus

Beide wedstrijden tussen Neptunus en Roef! waren van begin tot eind spannend. Neptunus won tweemaal met één punt verschil, maar Roef! gaf zich niet snel gewonnen. In het openingsduel bouwde Neptunus een snelle 3-0 voorsprong op. Laura Wissink was hiervoor verantwoordelijk via een 2-run single in de eerste inning en een opofferingsslag in de tweede.

Neptunus had het duel al gelijk in de eerste inning naar zich toe kunnen trekken. Met Quilen Dirksz (vier wijd) en Madison Huskey (tweehonkslag, 4-uit-4) sloeg Laura Wissink haar honkslag. Met één uit kreeg de titelverdediger de honken vol na twee vrije lopen en leek een rally in de maak. Maar Roef!-starter Anna Westberry herstelde en sloot daarna af met twee strikeouts. Met een 3-0 achterstand kwam Roef! terug met twee runs in de derde inning, dankzij een 2-run single van Kailyn Campbell. Zo bleef het tot in de zevende inning. Neptunus kreeg daarin de honken vol en voegde twee punten toe, via een geraakt werpster voor Renske Tellekamp en een wilde worp. Opnieuw kwam Roef! terug. Met twee uit kreeg de thuisploeg de honken vol, waarna tweemaal werd gescoord na een fout op een klap van Sterre den Duijn. Maar hierna bleven er twee loopsters achter.

In de tweede ontmoeting kwam Roef! terug van een 6-2 achterstand. Roef! opende de score met twee punten in de eerste inning op klappen van Sterre den Duijn (honkslag) en Charlotte Drijvers (opofferingsslag). Neptunus kwam vervolgens tot een rally van zes punten in de derde slagbeurt. De honken raakten snel vol, waarna vier wijd en een fout voor een gelijke stand zorgden. Een opofferingsslag van Lizzy Kwakernaak, double-steal, tweehonkslag van Ilse van de Wouw en een honkslag van Mirthe Weis maakten er een 6-2 stand van. Ook dit keer wist Roef! weer sterk terug te komen. Een wilde worp (derde inning), opofferingsslag en honkslag (vierde inning) brachten de stand terug naar 6-5. Een homerun van Madison Huskey (haar zesde van het seizoen) leverde Neptunus een insurance run op in de zesde inning. Met deze klap verlengde Huskey haar hitting streak naar dertien wedstrijden. Roef! wist hier nog één punt tegenover te zetten, maar verloor wederom met nipt verschil.

Euro Stars vs. Onze Gezellen

Het eerste duel werd al in de eerste inning beslist, want toen sloeg het bezoekende Onze Gezellen gelijk toe met een 9-run rally. Het openingspunt kwam al snel tot stand. Na vier wijd voor lead-off hitter Shyah Hale en een infield-hit van Desiree Adriaansz volgde Rachel Henks met een RBI-double. Het was het begin van een reeks productieve klappen. Puntscorende honkslagen van Masha Meloni en Karin Adriaansz-Tuk, een punt na een fout op een grounder van Michelle van der Meer, een RBI-double van Lisa Hoeverts (3-uit-3) en een RBI-single van Yarah Zuiver (terug van USA-college) volgden en maakten er een 6-0 stand van, voordat er ook maar een speelster was uitgeschakeld. Dat gebeurde wel op een grounder van Chimène Netten, maar dat leverde ook weer een punt op, net zoals een tweehonkslag van Shyah Hale, waarna een werpsterswissel volgde. Het scoren was nog niet afgelopen, want Rachel Henks (3-uit-4) leverde nog een puntscorende single af (haar tweede RBI-klap in de inning) om er een 9-0 stand van te maken.

Het ging er nu alleen nog maar om hoelang de wedstrijd zou gaan duren. Het werd een 4-inning duel. OG voegde eerst een punt toe in de tweede inning. Maar in de derde slagbeurt maakte Euro Stars het verschil van tien punten ongedaan toen Laura Axson scoorde in een double-steal situatie. In de vierde inning sloeg OG echter opnieuw toe, dit keer met een 5-run rally. Maar nu werden vier van de vijf punten gescoord op twee fouten en twee wilde worpen. Een honkslag van Chimène Netten zorgde voor het vijfde punt.

De tweede wedstrijd kende een heel ander verloop en was een stuk spannender. Zo scoorden beide teams in de eerste inning. Anouk Boontjes (3-uit-4 en ook weer terug van college) zorgde voor het eerste OG-punt met een honkslag. Euro Stars kwam dit keer onmiddellijk langszij na een honkslag van Britt Amerfoort. Pas in de vijfde inning wist OG de leiding weer te hernemen. Dit keer na een honkslag van Caressa Schoor. De Haarlemse ploeg voegde daar in de zevende inning nog een insurance run aan toe op een grounder van Chimène Netten.

Onze Gezellen kreeg voldoende kansen om ook in deze wedstrijd regelmatig tot scoren te komen, maar slaagde daar slechts driemaal in. Liefst veertien loopsters bleven achter, waaronder volle honken in de vierde, vijfde en zevende inning. Euro Stars wist echter maar twee honkslagen te plaatsen op Dani van Deursen, die zes innings gooide. Met een 3-1 voorsprong maakte Rachel Henks het karwei af met een one-two-three zevende inning (twee strikeouts) voor de save. Voor Euro Stars was het pas de derde keer en voor het eerst sinds 9 mei dat de ploeg een volledige wedstrijd kon spelen. Dertien keer werd via de mercy-rule verloren.

Roef! vs. Olympia Haarlem

Op zondag moest Roef! de derde thuis-nederlaag in twee dagen incasseren. Dit keer was Olympia Haarlem met 6-0 te sterk, maar toch werd het duel pas laat definitief beslist. Twee fouten resulteerden in het eerste Olympia-punt in de derde inning. Met één uit bereikte Britt Vonk het tweede honk na een fout. Even later stal ze het derde honk, waarna ze scoorde toen daar een foute aangooi op volgde.

Olympia nam pas meer afstand door driemaal te scoren in de vijfde inning. Met twee uit kwamen de honken vol te staan via Lisa Hop (honkslag), Britt Vonk (honkslag) en Brenda Beers (vier wijd). Cindy van der Zanden volgde met een 2-run single, waarna Yindi Beekveldt, de temporary runner voor Beers, kon scoren na een wilde worp. Hierna volgden nog twee punten in de zesde inning. Eén daarvan werd gescoord op een honkslag van Lisa Hop, die als pitcher weer prima op dreef was. De rechtshander schakelde elf slagvrouwen met drie slag uit en stond maar vijf honkslagen toe. Met 71 strikeouts neemt ze nu de tweede plaats in, deelt de eerste plek met Cassady Knudsen (Sparks Haarlem) met zeven overwinningen, maar is de koploopster in ERA (1.64) en complete wedstrijden (6).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse