SB Hoofdklasse

Amerikaanse topspeelster in de hoofdklasse: Madison Huskey

Foto: Kitty's fotografie

Amerikaanse topspeelster in de hoofdklasse: Madison Huskey

Na vijf seizoenen Washington en een intermezzo bij Athletes Unlimited was topsoftbalster Madison (Madi) Huskey juist voor het begin van het seizoen 2024 in Nederland om zich bij de selectie van landskampioen Neptunus te voegen. Madi is één van de allerbeste outfielders van het Amerikaanse collegesoftbal en – ondanks haar relatief kleine gestalte van 1.68 mtr – een enorme powerhitter. 

Een stukje geschiedenis 

Vorig seizoen leidde Huskey haar team (Washington Huskies) naar de NCAA Women’s College World Series. Over het hele seizoen gemeten kwam zij tot een slaggemiddelde van .315, was goed voor 11 homeruns en sloeg 43 punten binnen. 

Maar ze is ook verdedigend een topper. Als outfielder is ze zelfs zo goed, dat zij werd geëerd met een NCAA Div. 1 Rawlings Gold Glove.  
Ze ving 62 ballen en had 4 outfield-assists. En dat alle zonder ook maar één enkele veldfout te maken. 

Madi neemt een schat aan ervaring mee van het allerhoogste niveau. Behalve haar geweldige prestaties in het collegesoftbal, maakte zij ook deel uit van Team USA tijdens het gewonnen WK U19 in 2019. 
Het toernooi werd gespeeld in Irvine, California. In een regelrechte thriller werd – na verlenging – gewonnen van Japan met 3-4. 

In 2019 won zij ook nog een bronzen medaille in de USA Softball International Cup. 

Wat veel mensen hier niet weten 

Madi is gek op koken. In de zomer van 2021 werkte zij in een keuken die maaltijden maakte voor Major League teams die naar Seattle kwamen voor wedstrijden tegen de Mariners. 
Als ze niet kon softballen, zou zij zich waarschijnlijk richten op een carrière als chef-kok. 

Haar prestaties in Nederland tot dusver 

Op het moment van schrijven van dit artikel is Madi in 19 wedstrijden van de reguliere Nederlandse competitie actief geweest. 

In die wedstrijden is zij 61 maal in het slagperk verschenen. Het leverde haar een voortschrijdend slaggemiddelde op van .541 bij een OPS van 1.688.  Ze leidt het homerunklassement van dit seizoen met: 8.

Ook tophitters gaan natuurlijk wel eens met 3-slag aan de kant. Dat is haar in de Nederlandse competitie tot nu toe welgeteld viermaal overkomen. 

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse