SB Hoofdklasse

No-Hitter Anna Zoulová; Neptunus klimt weer naar top; Olympia Haarlem vs. TTT gestaakt wegens blessure

Neptunus won driemaal in twee dagen en klom weer naar de top van de ranglijst. Amber Schisler was tweemaal de winnende werpster. Foto: Robert Bos.

No-Hitter Anna Zoulová; Neptunus klimt weer naar top; Olympia Haarlem vs. TTT gestaakt wegens blessure

Olympia Haarlem en Neptunus, de twee Holland Series-finalisten van vorig seizoen, delen de koppositie weer in de Softbal Hoofdklasse wat punten betreft. Olympia heeft echter drie wedstrijden minder gespeeld. De ploeg had er op zondag twee kunnen inlopen, maar de inhaaldubbel op eigen veld tegen Tex Town Tigers werd voortijdig afgebroken. Met twee uit in de tweede helft van de derde inning van de eerste wedstrijd (met een 0-0 stand) volgde er tijdens het vangen van een pop-fly een botsing tussen TTT-speelsters Dinet Oosting (die de bal ving) en Alexa Nemeth, waarbij de eerste hard ten val kwam op haar hoofd. Aanvankelijk werd gevreesd dat de international mogelijk een zware hersenschudding had opgelopen. Later op de dag en ’s avonds kon worden bevestigd dat dat niet het geval was. Dat is uiteraard goed nieuws, want na de botsing en de blessure van Dinet Oosting (die ook één van de coaches van TTT is) zat de schrik er bij iedereen goed in. Besloten werd om niet alleen het duel te staken, maar ook om de tweede wedstrijd te schrappen. Het is nog niet bekend wanneer de wedstrijd (die nu de status ‘opgeschort’ heeft) wordt uitgespeeld en vervolgens Game 2 wordt ingepland in het toch al overvolle speelschema. In de komende weken moet Olympia doordeweeks ook tweemaal inhalen tegen Sparks Haarlem (donderdag 20 en 27 juni). Overigens heeft Sparks ook nog een aantal inhalers voor de boeg tegen Onze Gezellen (dinsdag 11 en 18 juni) en Amsterdam Pirates (donderdag 13 juni). Zo lijkt het er op dat aanstaande zondag de meest waarschijnlijke inhaaldag zal worden, omdat er een week later op zowel zaterdag als zondag een volledig programma is. De laatste wedstrijden in de reguliere competitie staan voorlopig op de agenda voor zaterdag 29 juni. Daarna volgt de onderbreking voor het Wereldkampioenschap in Italië, waarna op zaterdag 27 juli de Play-Offs en Play-Downs van start moeten gaan.

Op zaterdag won Olympia Haarlem tweemaal ruim (10-0, 12-2) tegen Euro Stars. In het eerste duel gooide Anna Zoulová de eerste No-Hitter van dit seizoen. Roef! kan terugkijken op een geslaagd weekeinde. Op zaterdag werd tweemaal gewonnen van Tex Town Tigers (5-0, 10-4), op zondag volgden twee overwinningen bij Amsterdam Pirates (5-2, 7-0). Hierdoor nam Roef! bezit van de derde plaats. De ploeg passeerde Sparks Haarlem, dat zaterdag won van Pirates (8-3, 8-6), maar in de tweede wedstijd pas in de zevende inning toesloeg. Neptunus had in het eerste duel de handen vol aan Onze Gezellen, dat zich pas in de achtste inning gewonnen gaf. De titelverdediger won met 5-4 en kwam daarna in Game 2 een stuk makkelijker tot winst (11-0). Hierdoor kwam Neptunus in punten weer op gelijke hoogte met Olympia Haarlem, want eerder in de week won de ploeg ook al met 8-1 in een verplaatst duel tegen Euro Stars. De tweede wedstrijd van deze verschoven dubbel wordt donderdagavond gespeeld. Door de eigen dubbele nederlaag in combinatie met de dubbele overwinning van Roef! werd Euro Stars op zaterdag officiëel uitgeschakeld voor de Play-Offs. Alle overige ploegen (sommige alleen nog theoretisch) kunnen de top-vier nog bereiken. Een aantal lijkt al bijna zeker van een plek in de postseason-poule, waaruit de finalisten van dit jaar zullen komen.

Stand: Olympia Haarlem 16-28, Neptunus 19-28, Roef! 20-26, Sparks Haarlem 15-24, Tex Town Tigers 18-16, Onze Gezellen 18-16, Amsterdam Pirates 19-6, Euro Stars 19-0.

Olympia Haarlem vs. Euro Stars

Olympia Haarlem boekte twee comfortabele overwinningen tegen Euro Stars, dat nu zestien van de negentien gespeelde wedstrijden via de mercy-rule met negatief resultaat heeft afgesloten. In de eerste ontmoeting gooide Anna Zoulová een 4-inning No-Hitter. De Tsjechische international schakelde vier slagvrouwen met drie slag uit in de negende No-Hitter van Olympia Haarlem en de vijfde van de ploeg sinds 2019. Opmerkelijk genoeg is het pas de eerste keer dit seizoen dat een pitcher geen honkslagen toestaat. Vorig seizoen werden er zes No-Hitters gegooid in de Softbal Hoofdklasse, waaronder een Combined No-Hitter van Olympia.

De thuisploeg besliste het duel met een 7-run rally in de tweede inning. Met één uit raakten de honken vol, waarna het eerste punt werd gescoord na een honkslag van Kika Bonora. Dat werd gevolgd door drie fouten op rij op klappen van Yindi Beekveldt, Britt Vonk en Brenda Beers, die nog eens drie punten opleverden. Met de honken nog altijd vol tekende Cindy van der Zanden hierna voor het aanvallende hoogtepunt met een baseclearing, 3-run double. Na eenmaal te hebben gescoord in de derde inning werd het verschil van tien punten bereikt in de vierde inning. Met de stand op 9-0, zorgde Britt Vonk met een basesloaded, walk-off single voor het tiende punt.

Anna Zoulová gooide een No-Hitter voor Olympia Haarlem. Op de foto gooit ze voor Tsjechië in de Friendship Series tegen Nederland in begin mei. Foto: Screenshot/Marco Stoovelaar.

De tweede wedstrijd duurde 3 1/2 inning en eindigde eveneens met een verschil van tien punten. Na tweemaal te hebben gescoord in de eerste inning, volgden twee 5-run rallies. In de tweede slagbeurt sloegen Cindy van der Zanden en Yindi Beekveldt beiden een 2-run single. Tussendoor was er een RBI-single van Franka van Dijk. In de derde inning sloeg Cindy van der Zanden (3-uit-4, 3 runs, 4 RBI’s) wederom toe. Met nul uit en volle honken sloeg ze haar tweede 2-run single, waarna ze zelf even later scoorde op een opofferingsslag van Britt Vonk. Een doorgeschoten bal en een honkslag van Amy Udink maakten er een 12-0 stand van.

Lisa Hop zorgde voor een pitching-hoogstandje door in drie innings negen strikeouts op rij te gooien. De rechtshander voert de Hoofdklasse nu aan met 94 keer drie slag. Met een 12-0 achterstand wist Euro Stars daarna tweemaal te scoren in de vierde inning op reliever Sanne van der Putten. Dat gebeurde op een fout en een vrije loop met volle honken, maar uiteindelijk wist Olympia het verschil van tien punten intact te houden.

Roef! vs. Tex Town Tigers

In het eerste duel sloeg Roef! pas laat toe, maar de in de vierde inning opgebouwde 2-0 voorsprong kwam niet in gevaar. In de vierde inning opende de thuisploeg de score met twee uit. Met Nicky Uytendaal (geraakt werpster) en Kailyn Campbell (honkslag) op de honken haalde Charlotte Drijvers uit. Maar de door haar geslagen bal werd gevangen en eindigde zelfs in een dubbelspel. Even later kon worden gescoord na een tweehonkslag van Onaisha Franka, die zelf de thuisplaat kon passeren na een foute aangooi.

Roef! trok het duel definitief naar zich toe met een 3-run rally in de zesde inning. Nicky Uytendaal en Kailyn Campbell openden met back-to-back doubles, wat resulteerde in het eerste punt. Nadat Charlotte Drijvers het honk had bereikt na een fout, kon er tweemaal worden gescoord na een tweehonkslag van Bente Zwanenburg. Tex Town Tigers kwam slechts eenmaal in scoringspositie.

In de tweede wedstrijd bouwde Roef! al sneller een comfortabele voorsprong op, 8-2 na drie innings. De ploeg kwam tot dertien honkslagen, waaronder drie van Kailyn Campbell. Roef! sloeg gelijk met drie punten toe in de openingsslagbeurt dankzij honkslagen van Kailyn Campbell en Onaisha Franka (2-run). Tex Town Tigers wist de achterstand in de tweede inning gelijk terug te brengen naar 3-2, maar slaagde er toen niet in vaker te scoren en de wedstrijd om te draaien. Met volle honken en twee uit werd gescoord na opeenvolgende vrije lopen voor Annemiek Jansen en Dinet Oosting. Maar een strikeout eindigde de inning en bleven er drie loopsters achter. Roef! nam onmiddellijk meer afstand in de eigen tweede slagbeurt via honkslagen van Kailyn Campbell en Charlotte Drijvers. Eén van de punten in deze inning werd gescoord door Sterre den Duijn, die op het honk was gekomen na een pijnlijke geraakt werpster en even later het duel verliet.

Roef! voegde drie punten toe in de derde inning na een honkslag van Nicky Uytendaal. De ploeg scoorde ook nog in de vijfde en zesde inning dankzij honkslagen van Charlotte Drijvers en een double-steal. Tex Town Tigers wist alleen nog in de vierde en zesde inning de thuisplaat te passeren, beide keren na een honkslag van Lindsey Meadows. TTT liet elf loopsters op de honken achter, waarvan vijf in scoringspositie.

Amsterdam Pirates vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem trof in Amsterdam Pirates een taaie tegenstander. In de eerste wedstrijd kon Sparks een vroege voorsprong snel ongedaan maken, maar in het tweede duel lukte dat pas in de zevende inning.

Sparks opende de score in Game 1 via een opofferingsslag van Maxime van Dalen in de eerste inning, maar daar stonden twee Pirates-punten tegenover. Met twee kon de thuisploeg tweemaal scoren na een foute aangooi. Sparks hernam de leiding in de volgende slagbeurt via een 2-run single van Nina Oomes. Vanaf de vierde inning nam Sparks verder afstand. Ismay Poot en Kelsy Pieneman begonnen met honkslagen en kwamen beiden ook tot scoren. Poot op een grounder van Julia Westhoek, Pieneman na een wilde worp. Een 3-run rally volgde in de vijfde inning, dankzij een 2-run single van Famke Gildemacher en een opofferingsslag van Ismay Poot. Pirates, dat in de derde en vierde inning in scoringspositie kwam, kon alleen in de vijfde inning nog een punt toevoegen toen Lizzie Clarijs een homerun sloeg.

In de tweede wedstrijd leek de winst naar Amsterdam Pirates te gaan, maar de thuisploeg verzuimde tweemaal een voorsprong vast te houden en stond uiteindelijk met lege handen dankzij een productieve zevende slagbeurt van Sparks Haarlem, dat zelf ook tweemaal de leiding uit handen had gegeven. Een homerun van Suka Van Gurp en een tweehonkslag van Famke Gildemacher bezorgden Sparks een snelle 2-0 voorsprong in de eerste inning. Pirates antwoordde met vier punten in de derde inning na loopsters te hebben achtergelaten op het tweede en derde honk in de eerste inning en vervolgens nog een loopster op het derde honk in de volgende slagbeurt. In de derde inning was de thuisploeg wel succesvol. Met één uit kreeg Mara Vonk vier wijd, stal het tweede honk, schoof op na een wilde worp en scoorde op een infield-hit van Lizzie Clarijs. Met twee uit kreeg Isabelle Markies vier wijd. Hierna haalde Rhowan Stuart uit en sloeg een 3-run homerun, haar eerste van het seizoen.

Het was ook een homerun die ervoor zorgde dat Sparks Haarlem voor de tweede keer de leiding nam in de vierde inning. Eerst werd gescoord na een tweehonkslag van Tenley Boersma. Met twee uit was het Nina Oomes die de bal voor het eerst dit jaar over de omheining sloeg voor een 2-run homerun en een 5-4 voorsprong. Maar ook nu kwam Pirates terug en scoorde tweemaal in de vijfde inning op RBI-grounders van Jeske Meewisse en Isabelle Markies.

Sparks Haarlem begon de zevende slagbeurt zodoende met een 6-5 achterstand, maar sloeg toen alsnog toe. Met één uit sloeg Maxime van Dalen een tweehonkslag en volgden een opzettelijke vrije loop voor Julia Kwakernaak en vier wijd voor Famke Gildemacher. Vervolgens veegde Ismay Poot de honken schoon met een 3-run double. Voor de derde keer stond Sparks op voorsprong en dit keer werd die vastgehouden.

Neptunus vs. Onze Gezellen

Zorgde Amsterdam Pirates voor de nodige tegenstand tegen Sparks Haarlem, Onze Gezellen deed hetzelfde in het eerste duel bij Neptunus, dat een extra beurt nodig had om tot winst te komen. OG scoorde in de eerste en vijfde inning om de leiding te nemen. In de eerste slagbeurt sloeg de Nieuw-Zeelandse Shyah Hale een homerun. In de vijfde inning zorgde Michelle van der Meer met een opofferingsslag voor het tweede punt. De slagploeg van Neptunus werd ondertussen vier innings in bedwang gehouden door Dani van Deursen, maar kreeg meer vat in de vijfde slagbeurt. Renske Tellekamp en Judith Buschman begonnen met vier wijd. Een grounder van Reganied Franka leidde tot een gedwongen nul, maar daarna raakten de honken, doordat ook Quilen Dirksz een vrije loop kreeg. Yala Zwakman nam hierna het werper over, maar zij werd begroet met een grand slam homerun van Madison Huskey!

Onze Gezellen leek niet onder de indruk, want een inning later kwam de Haarlemse ploeg langszij op nieuwe pitcher Amber Schisler. Met twee uit en Shyah Hale (fout) op het honk sloeg Anouk Boontjes een puntscorende honkslag en bracht Karin Adriaansz-Tuk de stand in balans met een RBI-double. Na een puntloze zevende inning viel de beslissing in de achtste slagbeurt. Met Laura Wissink als tie-break loopster volgde opzettelijk vier wijd voor Amber Schisler. Nadat zij waren opgeschoven na een doorgeschoten bal werden de honken vol gezet via een intentional walk voor Damishah Charles. De force play-grounder kwam daarna echter niet. Wel een walk-off single van Kelly Hoenen.

In de tweede wedstrijd ondervond Neptunus minder tegenstand en had aan 3 1/2 inning genoeg. Met een 2-0 voorsprong kwam de thuisploeg tot een rally van negen punten in de derde inning, waarin Neptunus als ploeg for-the-cycle sloeg. Quilen Dirksz opende met een honkslag, waarna Madison Huskey volgde met een homerun, haar tweede van de dag en haar league-leading achtste van het seizoen. Nadat Laura Wissink (driehonkslag) had gescoord op een honkslag van Damishah Charles (na een werpsterswissel) volgde een dubbelspel. Maar daarna zou Neptunus nog eens zesmaal tot scoren komen. Dat gebeurde op onder meer een 2-run single van Quilen Dirksz, een 2-run double van Madison Huskey en een RBI-triple van Laura Wissink. Madison Huskey voert momenteel niet alleen de Hoofdklasse aan in homeruns, maar ook in gescoorde punten (30) en honkslagen (33). Ze is met .541 de tweede beste slagvrouw achter Suka Van Gurp (.564) en neemt met 24 ook de tweede plek in op de RBI-lijst achter Cindy van der Zanden (25).

Madison Huskey sloeg twee homeruns (waaronder een grand slam) voor Neptunus en voert de Hoofdklasse aan met acht. Foto: Robert Bos.

Amsterdam Pirates vs. Roef!

Op zondag zorgden zowel Amsterdam Pirates als Roef! in hun inhaaldubbel voor een aantal fraaie acties, maar ook waren er een paar kostbare fouten van Amsterdamse zijde. In het openingsduel kregen beide ploegen verschillende scoringskansen, maar voorkwam de verdediging dat er werd gescoord. Het bezoekende Roef! zag een loopster op de plaat worden uitgeschakeld in de vierde inning, bij Pirates gebeurde hetzelfde in de derde inning, waarna een slagbeurt later loopsters strandden op het tweede en derde honk. Zodoende was er na vijf innings nog altijd een puntloze stand en leek het duel misschien wel op een verlenging af te stevenen.

Maar in de zesde inning ging het bij Pirates verdedigend even mis en dat resulteerde in vier onverdiende punten. Nadat tweemaal was gescoord na twee fouten volgde Charlotte Drijvers met een puntscorende honkslag. Even later had Roef! (na een werpsterswissel) de honken vol en scoorde het vierde punt in een zeldzame situatie. Met één uit en drie loopsters sloeg Millie de Roy van Zuidewijn een pop-fly richting tweede honk. De arm van Home Plate Umpire Arjan de Wever ging onmiddellijk omhoog om aan te geven dat de slagvrouw uit was wegens binnenhoog. De bal werd echter niet gevangen en toen kwam iedereen in beweging. Lopen bij een binnenhoog doe je op eigen risico, maar in deze situatie, nadat de bal op de grond belandde, was er even verwarring en schoven de drie loopsters allemaal op en dat is iets wat zelden (zeg eigenlijk maar nooit) voorkomt, vooral omdat er geen fout werd gemaakt. Het leverde Roef! in elk geval het vierde punt op. In de zevende inning zorgde Nicky Uytendaal met een homerun voor het vijfde punt. Pirates kwam daarna nog tweemaal tot scoren na een honkslag van Uchenna Jong Loy, maar daar bleef het bij.

In de tweede wedstrijd kwam Pirates niet tot scoren. Roef! scoorde zevenmaal, maar slechts één punt was verdiend. Kailyn Campbell sloeg 3-uit-3, scoorde eenmaal en sloeg in de eerste inning het eerste punt binnen. Met Campbell op het eerste honk dreunde Charlotte Drijvers de bal diep het midveld in, maar die werd daar een prooi voor midveldster Rose Mwaro. Een fout vormde de inleiding voor het tweede punt in de tweede inning. Het enige verdiende punt kwam op de scorekaart in de vierde inning. Lisa de Vries sloeg daarin een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Isa Los.

Het verschil van zeven punten werd bereikt in de vijfde inning. Kailyn Campbell opende met een honkslag, waarna Charlotte Drijvers weer een bal sloeg met een mogelijke homerun-afstand. Dit keer werd de bal net voor de omheining gevangen door linksveldster Michelle Schuur. Met twee uit werd vervolgens viermaal gescoord, waaronder twee keer op een honkslag van Isa Los, die 3-uit-4 was, eenmaal scoorde en drie RBI’s op haar naam kreeg. Pirates kwam tot vier honkslagen op Marjolein Merkx, die met negen strikeouts op dreef was.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse