Honkbal

SportAmerika MLB Update: zorgen om Profar, Rafaela verzamelt runs

Photo by Rob Tringali/MLB Photos via Getty Images

SportAmerika MLB Update: zorgen om Profar, Rafaela verzamelt runs

Het was opnieuw een week met twee gezichten voor de internationals. Bij Ozzie Albies en de Atlanta Braves gaat het nog altijd niet van harte, maar daar staan dan wel de bij vlagen prima prestaties van Ceddanne Rafaela tegenover. In San Diego zijn er zorgen om Jurickson Profar. De veelzijdige outfielder is één van de dragende krachten dit seizoen, maar kampt – net als ploeggenoot Xander Bogaerts – met een blessure.

Tekst: Hans Mulder

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 233 AB, .270/.329/.403, .733 OPS, 31 R, 31 RBI, 19 2B, 4 HR, 4 SB, 108 OPS+

De Atlanta Braves van 2024 zijn bij lange na niet zo dominant als die in 2013. Als excuus kunnen vele blessures worden aangevoerd, maar ook zij die fit zijn, voldoen maar zelden aan de (hooggespannen) verwachtingen. Defensief gaat het allemaal nog wel, maar vooral aan slag is het te vaak de vraag welke Braves op komen dagen. Op donderdag 6 juni in Washington betrad de goede versie het slagperk. Nadat de Braves in Atlanta onlangs nog drie van de vier wedstrijden aan de Nationals moesten laten, wonnen ze de openingswedstrijd van deze serie.

Bij een 2-2 stand en al twee nullen op het bord kwam Ozzie Albies in de achtste inning door met zijn zestiende double van dit jaar. De 27-jarige infielder (1-for-4) scoorde even later de eerste van drie runs deze inning en de Braves bepaalden daarmee de eindstand op 5-2. Albies gaf dit met 0-for-4 in de tweede wedstrijd geen best vervolg. Dat duel ging met 2-1 naar Washington en de Nationals zouden ook de twee overige wedstrijden in deze serie winnen. Met een RBI-double schreef Ozzie Albies zaterdag zijn dertigste RBI bij, maar het was te weinig om de Nationals van een 7-3 zege te houden.

AAN DE HAND VAN OZZIE

Bij het debuut van startend werper Hurston Waldrep op zondag was Albies 1-for-5 aan slag. De debutant deed het drie innings lang voortreffelijk, maar in de vierde scoorde Washington maar liefst 7 runs. Atlanta werd pas in de negende wakker en dat was te laat om een 5-8 nederlaag te voorkomen. Eenvoudiger werd het daarna niet voor Albies en de Braves. Zij sloten deze road trip af in Baltimore, waar de red hot Orioles op hen wachtten. De O’s hadden in Tampa Bay vier wedstrijden op rij gewonnen en knoopten daar een vijfde aan vast. Voor de tweede keer in een week lukte het de Braves niet een run te scoren. Met 0-for-5 was Albies kenmerkend voor de prestaties aan slag van Atlanta: 0-4.

De infielder was woensdag 1-for-4 met een run in de tweede ontmoeting, maar met 2-4 ging ook deze naar de thuisploeg. Voor het eerst sinds september 2017 hadden de Braves nu 5 wedstrijden op rij verloren. Aan de hand van een formidabele Ozzie Albies maakten ze donderdag een einde aan die streak. Met 4 hits in 5 AB’s, 2 doubles, 2 runs en één RBI leidde onze landgenoot zijn Atlanta naar een knappe 6-3 overwinning. Het is nu zaak dit door te trekken, want de concurrentie nadert toch wel een beetje in de wildcard-race van de National League.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 21.2 IP, 2-1 (10 SV-1 BS), 2.91 ERA, 1.200 WHIP, 2.04 FIP, 7 R, 7 ER, 11 BB, 30 K, 145 ERA+

Het lukt de Boston Red Sox maar niet om boven de middelmaat (.500-record) uit te komen. Toch kregen ze daar vorig weekend wel degelijk de kans toe, want ze brachten een bezoek aan die andere sokken. Die witte, uit Chicago. De fans daar hebben ook wel eens betere tijden gekend. Hun White Sox staan namelijk stijf onderaan in de AL Central en zijn daarbij de niet zo trotse bezitter van het slechtste record in Major League Baseball. Tegen de White Sox moest het gebeuren voor Boston, maar helaas gebeurde het niet. Chicago won zelfs twee van de eerste drie duels in deze serie van vier. Kenley Jansen was er mede debet aan dat ’t bij die twee zeges bleef.

Jansen was al de zesde werper voor de Red Sox toen hij in de achtste inning, bij een 3-4 achterstand, aan het werk werd gezet door Alex Cora. Hoewel hij aan Lenyn Sosa een double moest toestaan, kende Jansen verder een uitstekende inning. Hij zag drie batters tegenover zich en drie daarvan gingen met een strikeout terug. Hoewel Kenley Jansen al 22 pitches had gegooid, werd hij ook in negende naar de heuvel gestuurd. Hier trok hij de lijn van de achtste door, want weer mocht hij 2 K’s aan zijn totaal toevoegen. Alleen Nicky Lopez kreeg zijn knuppel tegen de bal, maar kwam niet verder dan een flyball. Zes nullen, zeven batters en vijf strikeouts. Veel beter wordt een optreden niet en in de late innings kreeg Jansen ook nog eens de winst op zijn naam: 6-4.

IN DE DUBBELE CIJFERS

Dit keer zat Jansen niet een week in de wachtkamer tot zijn volgende optreden. De Red Sox speelden deze week voor eigen publiek drie wedstrijden tegen de Phillies. Nadat de koploper in de NL East de eerste ontmoeting met 4-1 gewonnen had, was het daarna de beurt aan de BoSox. Bij een 8-5 voorsprong trok Jansen afgelopen dinsdag in de negende inning naar de heuvel. Een ground-rul double en een balk zette Bryce Harper op het derde honk waarna de Phillies-superster kon scoren na een sac fly van Alec Bohm.

Het was de eerste run die Jansen te slikken kreeg sinds 16 mei tegen de Rays, maar de closer herstelde zich goed. Bryson Stott werd weggezet met een strikeout, Whitt Merrifield kreeg nog vier wijd, maar David Dahl werd de derde en laatste nul van deze wedstrijd. Jansen had 14 pitches nodig om zijn tiende save veilig te stellen en daarmee de 8-6 overwinning voor Boston. De thuisploeg trok donderdag ook de serie naar zich toe door Philadelphia op een 9-3 nederlaag te trakteren. Kenley Jansen kwam in dat duel niet in actie en bleef dus staan op 10 saves.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 167 AB, .240/.330/.341, .671 OPS, 28 R, 12 RBI, 5 2B, 4 HR, 9 SB, 96 OPS+

Met drie overwinningen in vijf wedstrijden hadden de Tampa Bay Rays een betrekkelijk goede road trip achter de rug. Dat ze twee van die winstpartijen boekten tegen de matige Marlins, daar maalde in Tampa Bay niemand om. Of misschien toch, want Richie Palacios maakte die twee wedstrijden in Miami namelijk vanaf de zijkant mee. Vorig weekend tegen de sterke Baltimore Orioles maakte Palacios echter weer zijn opwachting. Eerst op vrijdag 7 juni als pinch hitter, maar daarna twee keer als starter.

Palacios viel die vrijdag in bij een 3-4 achterstand in de zevende inning. Met 0-for-2 kon hij de wedstrijd echter niet kantelen. Sterker nog, de O’s namen meer afstand en wonnen met 6-3. Op zaterdag en zondag merkten de Rays waarom Baltimore in het bezit is van één van de beste records in de American League. Met 0-5, 2-9 en 2-5 gaven ze de thuisploeg weinig kans en haalden ze de bezem door Tropicana Field. Richie Palacios kon aan slag geen enkele vuist maken. De international was 0-for-9 in die overige drie wedstrijden en zag zijn slaggemiddelde dalen naar .244.

Veel beter verging het de veelzijdige international in de eerste wedstrijd tegen de Chicago Cubs. Dinsdag scoorde Palacios – nadat hij eerst vier wijd kreeg – in de zevende inning de eerste run namens Tampa Bay bij een 0-2 achterstand. In de negende kwam hij opnieuw aan slag. Met nog altijd die 1-2 op het bord. Met zijn vijfde double van ’t seizoen zette Richie Palacios druk op de Cubs.

Een RBI-single van Jose Caballero was genoeg om Palacios over de thuisplaat te krijgen voor de 2-2. Niet lang daarna besliste Brandon Lowe het duel in het voordeel van de Rays met een 3-run homerun: 5-2. Helaas kon Palacios dit optreden woensdag geen vervolg geven. Hij was 0-for-4 in de wedstrijd die met 3-4 verloren ging. De series finale ging met 3-2 naar de thuisspelende Rays, maar dit keer bleef Palacios aan de kant.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 238 AB, .324/.424/.500, .924 OPS, 39 R, 45 RBI, 12 2B, 10 HR, 4 SB, 170 OPS+

Vier wedstrijden op rij hadden de San Diego Padres verloren toen ze vorige week donderdag begonnen aan hun serie van vier tegen de Arizona Diamondbacks. De regerend kampioen van de National League is op z’n zachtst gezegd niet goed begonnen. Voor de serie in Californië hadden ze 29 van hun 62 wedstrijden gewonnen. Met een 32-33 record deden de Padres het niet eens heel veel beter, maar met een paar goede resultaten in deze serie konden Jurickson Profar en consorten hun slag slaan. Helaas begon de thuisploeg slecht. Profar was 1-for-3 aan slag met een walk, maar trok met San Diego uiteindelijk aan het kortste eind: 3-4.

Onze landgenoot stond wat RBIs betreft nu al vijf wedstrijden droog, maar stond ze op vrijdag 7 juni weer uitstekend te raken. Fernando Tatis Jr. opende de score met een solo homerun en na een lange at-bat was het Profar die met zijn negende homerun van het seizoen back-to-back ging. Een flinke klap voor de D-backs, maar in de achtste inning deed Profar Arizona pas echt pijn. Bij een 6-3 voorsprong en drie honken bezet besliste Profar dit duel eigenhandig met een 3-run RBI-double. Mede dankzij de 4 RBIs van Jurickson Profar (2-for-5) wonnen de Friars met 10-3. Dit gaf de ploeg zaterdag een prima vervolg door het derde treffen met 13-1 te winnen.

Jurickson Profar kreeg die wedstrijd 2 keer vier wijd en noteerde geen hit. Dit maakte de outfielder echter goed in de series finale. Voor de tiende keer dit seizoen nam hij de bal in de derde inning diep voor een homerun, maar dit keer mocht het niet baten. Arizona sleepte deze wedstrijd met 9-3 uit het vuur, waardoor elk van deze teams twee wedstrijden wonnen in deze serie.

In eigen huis maakten de Padres deze week vervolgens korte metten met de Oakland Athletics. Jurickson Profar begon de serie tegen zijn voormalig werkgever afgelopen maandag met 0-for-2, 2 walks, een run én een 6-1 zege. Profar legde Oakland een dag later op de pijnbank door in de vijfde inning door te komen met een 2-run RBI-single. Hij zette zijn aantal RBIs daarmee op 45. Daarmee voert hij samen met Jake Cronenworth de lijst in San Diego aan. Het is alleen de vraag of er op korte termijn nog RBIs aan toegevoegd kunnen worden. Woensdag, in de met 5-4 gewonnen laatste wedstrijd in deze serie, ontbrak Profar in de line-up vanwege een knieblessure.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 236 AB, .220/.249/.369, .618 OPS, 32 R, 37 RBI, 10 2B, 7 HR, 8 SB, 71 OPS+

Na de nodige wedstrijden als kortestop vinden we Ceddanne Rafaela de laatste tijd steeds vaker weer terug in het outfield. Als centerfielder begon hij op donderdag 6 juni ook in Chicago aan de lange serie tegen de White Sox. Rafaela begon daar ook aan in de wetenschap dat hij al drie wedstrijden zonder hit zat. We weten van de rookie inmiddels ook dat het bij hem vaak giet wanneer het regent. De hits en RBIs vallen bij Ceddanne Rafaela vaak in bosjes en zo ook op deze zesde dag van juni.

Het was iets minder spectaculair dan op 31 mei toen Rafaela 5 runs binnensloeg dankzij 2 homeruns. Nu begon hij in de tweede inning met een 2-run RBI-single en liet dit in zowel de zesde als de zevende inning opnieuw volgen door een RBI-single. Met 4-for-6, 4 RBIs en 1 run werkte Rafaela niet alleen aan z’n slaggemiddelde, maar had hij ook een groot aandeel in de 14-2 overwinning van Boston. Na deze monsterscore haperde de productie van de Red Sox overigens in de tweede (2-7) en derde (1-6) wedstrijd. Rafaela was in elk van die duels goed voor een single.

WERKEN AAN HET GEMIDDELDE

Een hit kwam er niet in de series finale, maar Rafaela scoorde wel een enorm belangrijke run. Hij begon de tiende inning – bij een 4-4 stand- op het tweede honk, bereikte na een fout ’t derde honk waarna een sac fly van Jamie Westbrook voldoende was om Ceddanne Rafaela te laten scoren. Boston won die vierde en laatste wedstrijd met 6-4 en keerde vervolgens huiswaarts voor een drieluik tegen de Philadelphia Phillies, de koploper in de NL East.

Met 0-for-3 en een 1-4 nederlaag begon die serie afgelopen dinsdag niet lekker voor Rafaela. Met 2-for-3, een walk en een run ging het een dag later al stukken beter. De Red Sox wonnen die wedstrijd met 8-6 en trokken donderdag (9-3) ook nog eens de serie naar zich toe. Met 2-for-4, een double en opnieuw een run werkte Rafaela de laatste dagen aardig aan zijn slaggemiddelde. Dat stond op .212 toen hij aan de drie wedstrijden tegen Philadelphia begon. Na zijn 4-for-10 in die duels steeg dat gemiddelde naar .220. Dat is zijn hoogste batting average sinds 7 april. Toen gaven die cijfers .233 aan.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je ook dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal