Brenda Beers aan slag

Road to Softball World Cup

‘We hebben lef’

Foto: Grega Valancic

‘We hebben lef’

Brenda Beers – representing Team Kingdom of The Netherlands at Women’s Softball World Cup 2024

Castions di Strada, Italië. Op 15 juli staat daar de eerste wedstrijd van de Women’s Softball World Cup Finals 2024 op het program voor Team Kingdom of The Netherlands. En outfielder /catcher Brenda Beers is erbij. Het wordt haar derde WK en haar persoonlijke doel is duidelijk: “Winnen. Ik wil een belangrijk onderdeel zijn van ons spel, zorgen dat ons team op haar best kan presteren.”

Het zijn de laatste weken in aanloop naar de wereldkampioenschappen. Brenda (27) oogt ontspannen, de blik is open, maar ‘de goede druk is daar’ vertelt ze. “In deze periode voelt het voor mij altijd alsof er nog veel te doen is, dat alles moet gaan samenvallen – net voor het moment van ‘de puntjes op de i’. Dat creëert bij mij altijd een goede druk. Er is geen ruimte meer voor slack, alles moet nu uit de training gehaald worden. Mijn ervaring helpt me hierbij, ik weet wat er moet gebeuren. Tegelijkertijd kun je je niet op alles voorbereiden, tijdens een toernooi gebeurt er altijd iets wat niet in het plaatje past.” 

Snelheid op alle vlakken

“Mijn aanpassingsvermogen in het spel is mijn kracht. Ik ben een speelster die iets ziet gebeuren en mijn actie direct kan aanpassen. En ik ben een loper die vaak een honk extra pakt. Het spel goed kan lezen. Dat is samen met onze snelheid op alle vlakken, ook echt een teamkracht. En we hebben lef. Dat kan een risico zijn, maar als je weet wat je doet -en dat weten we- dan is er geen vuiltje aan de lucht. Onze ervaring speelt daar een grote rol in en we kennen elkaar door en door. We hebben onze eigen tekens, weten precies wat iemand gaat doen, kennen elkaars minder sterke punten. Dat is het voordeel van altijd samen trainen. Andere teams hebben dat niet.” 

Deze winter heeft ze specifiek gekozen om naar Nieuw-Zeeland te gaan om wedstrijden te kunnen spelen. Om een jaar niet binnen trainen, maar te kiezen voor afwisseling. Het niveau ligt daar wat lager, maar alsnog leerde ze veel. “Mijn doorzettingsvermogen is nog meer gegroeid. Ik was alleen, in een andere cultuur, spreek de taal minder snel, de aanpak was anders. Ik moest me aanpassen, sportief en mentaal.” Lachend blikt ze terug: “Ik was de enige catcher. In een weekend werden zeven wedstrijden gespeeld. Ik kon niet meer op mijn benen staan, maar moest doorbijten. Het heeft me harder gemaakt. En door de cultuurverschillen zie ik nu in het team ook andere dingen gebeuren.”

Medaillekansen

Over de jaren heen is ze fysiek gegroeid, maar de grootste groei is toch echt op het mentale vlak geweest. Brenda: “Uiteindelijk is het spelen van toernooien, van de WK, een mentaal spel. Hoe lees je het spel, welke keuzes maak je, een snelle switch kunnen maken als iets niet goed loopt. In plaats van in zak en as te gaan zitten, kan ik loslaten, heb ik meerdere tools op mijn focus te verleggen. Hoe? Zoeken naar een bepaalde kleur in het veld, kijken naar een specifiek punt, het gravel voelen. En ik weet dat ik realistisch moet blijven.”

De realistische kansen op dit toernooi, waarin Team Kingdom het op moet nemen tegen Japan, USA, Australië, Puerto Rico, Italië, China, Canada? Met overtuiging: “Als alles samenvalt, hebben we medaillekansen. We moeten ons beste spel spelen, geen dingen laten liggen. Altijd doorgaan, want het spel is niet over tot het over is. Het kan ook in de laatste inning nog omgekeerd worden. We moeten altijd vertrouwen hebben. En ja, dan kunnen we ook winnen van de grote landen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup