SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem & Neptunus naar Play-Offs; Homerun-record Madison Huskey; Opnieuw No-Hitter voor Olympia

Madison Huskey slaat één van haar vier homeruns voor Neptunus tegen Tex Town Tigers. Foto: Screenshot SDTV/Marco Stoovelaar.

Olympia Haarlem & Neptunus naar Play-Offs; Homerun-record Madison Huskey; Opnieuw No-Hitter voor Olympia

Het was een productief en puntrijk weekeinde in de Softbal Hoofdklasse. In de negen gespeelde wedstrijden scoorden de acht ploegen samen 126 punten en sloegen 140 honkslagen, waaronder elf homeruns. Amsterdam Pirates en Neptunus kwamen allebei tot 28 hits in hun double-header. Maar aan de andere kant werd er soms ook slordig gespeeld, want er moesten ook maar liefst 41 fouten genoteerd worden!

Wat de homeruns betreft zorgde Madison Huskey voor een uniek hoogstandje. De Neptunus-speelster sloeg zaterdag in zowel de eerste als de tweede wedstrijd twee homeruns! Met haar vier homeruns verhoogde zij haar seizoen-totaal naar dertien en dat is een nieuw seizoen-record in de hoogste afdeling! Vorig seizoen vestigde Suka Van Gurp een nieuw record met twaalf, maar dat is nu negen maanden later alweer gebroken. En de slagvaardige Amerikaanse heeft nog zes wedstrijden voor de boeg in de reguliere competitie.

Het productieve weekeinde leverde ook de eerste twee deelnemers aan de Play-Offs op, namelijk de twee finalisten van vorig seizoen. Op zaterdag plaatste titelverdediger Neptunus zich, op zondag deed Olympia Haarlem hetzelfde. Na Euro Stars een week geleden werd nu ook Amsterdam Pirates officiëel uitgeschakeld voor de Play-Offs. Hoewel Sparks Haarlem en Roef! over de beste papieren beschikken en momenteel samen de derde plaats innemen, hebben Onze Gezellen en Tex Town Tigers nog een kleine, theoretische kans om zich te plaatsen voor de top-vier.

Olympia Haarlem pakte de volle winst en keerde weer terug op de eerste plaats. Op zaterdag begon de ploeg met een verdedigend slordige wedstrijd, maar won nipt met 4-3 bij Onze Gezellen. Hierna boekte Olympia een 10-0 shutout. Op zondag werden daar twee mercy-rule shutouts aan toegevoegd in de inhaaldubbel tegen Tex Town Tigers, de wedstrijden die vorige week werden geschrapt nadat TTT-speelster Dinet Oosting bij een botsing verkeerd terechtkwam en geblesseerd raakte. Het goede nieuws is dat de international weer aan de beterende hand is. De eerste wedstrijd werd vanaf de vierde inning uitgespeeld en eindigde met een 7-0 stand. Het tweede duel werd een 10-0 shutout, maar ook een combined No-Hitter voor Lisa Hop en Isis Kistemaker. Een week geleden gooide ook Anna Zoulová al een No-Hitter namens Olympia.

Overigens wonnen op zaterdag alle uitspelende ploegen. Neptunus kwam tot twee comfortabele overwinningen bij Tex Town Tigers (12-2, 12-3) en Amsterdam Pirates won tweemaal ruim bij Euro Stars (17-9, 19-3). Roef! was zaterdag met 12-3 te sterk in het eerste duel tegen een slordig spelend Sparks Haarlem. De tweede wedstrijd in Haarlem werd in de eerste helft van de tweede inning wegens regen gestaakt met een 2-0 voorsprong voor Sparks Haarlem. Die was tot stand gekomen via een homerun van Maxime van Dalen (wat de twaalfde homerun in het weekeinde zou zijn geweest), maar die kwam nu te vervallen. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor zondag 30 juni in het toch al overvolle speelschema. Dinsdagavond haalt Sparks uit in bij Onze Gezellen en donderdagavond thuis tegen Olympia Haarlem. Komend weekeinde is er voor alle ploegen een volledig programma op zowel zaterdag als zondag. Volgende week hebben Sparks en Olympia nog een inhaalduel tegen elkaar op de agenda staan.

Stand: Olympia Haarlem 20-36, Neptunus 22-34, Sparks Haarlem 18-28, Roef! 21-28, Onze Gezellen 21-16, Tex Town Tigers 22-16, Amsterdam Pirates 22-10, Euro Stars 22-0.

Tex Town Tigers vs. Neptunus

Neptunus-speelster Madison Huskey zorgde in het weekeinde voor de aanvallende hoogtepunten in Enschede. Ze sloeg in de dubbel 8-uit-8, waaronder vier homeruns, scoorde zes punten en had tien RBI’s. De Amerikaanse outfieldster heeft nu een homerun-streak van vijf wedstrijden en homerde in zes van haar laatste zeven wedstrijden. Op zaterdag bracht ze haar homerun-totaal op een record-aantal van dertien. Opmerkelijk is dat ze er daarvan negen on the road sloeg. Slechts in twee van de door haar gespeelde 22 wedstrijden werd Madison Huskey hitloos gehouden. Na het weekeinde voert ze ook de lijstjes aan van slaggemiddelde (.589), binnengeslagen punten (35), gescoorde punten (38) en honkslagen (43). Nooit eerder wist een speelster al deze vijf categoriën in een zelfde seizoen als koploopster af te sluiten.

In het eerste duel stond Neptunus na drie innings met slechts 3-2 voor. Dat was dankzij Madison Huskey, die in de eerste inning een 2-run homerun sloeg en daar een RBI-single aan toevoegde in de tweede slagbeurt. Tex Town Tigers kwam terug in de derde inning na een honkslag van Lindsey Meadows en tweehonkslag van Alexa Nemeth. Daar bleef het bij, want Neptunus kwam daarna negenmaal tot scoren in de volgende twee slagbeurten. In een 5-run rally in de vierde inning vormde een 2-run single van Amber Schisler het hoogtepunt. Een inning later sloeg Madison Huskey haar tweede 2-run homerun.

In de tweede wedstrijd sloeg Neptunus in de tweede inning met vijf punten toe. Net als in het eerste duel sloeg Madison Huskey 4-uit-4, scoorde driemaal en had vijf RBI’s. En wederom twee homeruns. Nadat Neptunus tweemaal had gescoord in de openingsbeurt, antwoordde Annemiek Jansen namens Tex Town Tigers met een homerun, maar daar stond de 5-run rally tegenover. Daarin sloeg Huskey haar derde 2-run homerun van de dag. Met een 8-1 achterstand kwam TTT tweemaal tot scoren in de derde inning via een tweehonkslag van Annemiek Jansen en een sac-fly van Lindsey Meadows, maar ook dit keer zou Neptunus het duel via de mercy-rule gaan afsluiten. In de vierde inning was er een homerun van Amber Schisler en een puntscorende honkslag van Kirsten Fischer. In de vijfde inning sloeg Madison Huskey haar memorabele vierde 2-run homerun van de dag, een klap die goed was voor een nieuw record.

Madison Huskey wordt begroet na een homerun. Met haar vierde homerun op zaterdag realiseerde ze een nieuw seizoen-record in de Hoofdklasse. Foto: Screenshot SDTV/Marco Stoovelaar.

Onze Gezellen vs. Olympia Haarlem

In het eerste duel speelde Olympia Haarlem onkarakteristiek slordig. De ploeg staat niet alleen bekend om goed slagwerk, maar ook een solide verdediging. Maar nu werden er vijf fouten gemaakt en kwam niet alleen de voorsprong, maar ook de winning streak in gevaar. Olympia stond na vijf innings met 4-1 voor, maar kon geen afstand nemen. Klappen van Cindy van der Zanden (honkslag, eerste inning), Sanne van der Putten (velderskeus, tweede inning) en Britt Vonk (2-run double, vierde inning) zorgden voor de Olympia-punten. Onze Gezellen, dat via een fout had gescoord in de derde inning, bracht de spanning daarna terug. Zowel in de zesde als de zevende inning werd gescoord na een fout met twee uit. Maar uiteindelijk wist Olympia de nipte voorsprong vast te houden.

In de tweede wedstrijd stond Olympia Haarlem na drie innings al op een 10-0 voorsprong. De ploeg kwam tot negen honkslagen, waaronder drie van Britt Vonk, die ook driemaal scoorde en drie punten binnensloeg. Haar drie klappen waren allemaal extra-basehits, twee doubles en een triple. In de eerste inning waren er back-to-back RBI-doubles van Lorraine Kieft en Cindy van der Zanden. In de volgende beurt sloeg Britt Vonk een punt binnen met haar driehonkslag en scoorde zelf later ook. Olympia scoorde vervolgens zes punten in de derde inning, waaronder twee op tweehonkslagen van Franka van Dijk en Britt Vonk. Werpster Lisa Hop miste maar net een No-Hitter. Met twee uit in de vierde inning kreeg ze een infield-hit tegen van Anouk Boontjes, die even later gedwongen werd uitgeschakeld. Dat maakte tevens een einde aan de wedstrijd.

Sparks Haarlem vs. Roef!

Net als Olympia Haarlem speelde ook Sparks Haarlem in het eerste duel verdedigend slordig. De ploeg maakte vijf fouten, terwijl Roef! aanvallend op de juiste momenten toesloeg. Sparks opende de score met één punt in de eerste inning, maar in de derde slagbeurt draaide Roef! het duel om via een 4-run rally. Isa Los zorgde met een driehonkslag voor de gelijkmaker, waarna een fout de ploeg op voorsprong zette. Velderskeus-klappen van Kailyn Campbell en Charlotte Drijvers leverden de volgende twee punten op.

Roef! nam verder afstand door tweemaal te scoren in zowel de vierde als de zesde inning. Een RBI-triple van Nicky Uytendaal vormde daarbij het hoogtepunt. Met een 8-1 achterstand wist Sparks twee punten terug te pakken in de zesde inning na een honkslag van Isa Smit en een basesloaded walk voor Kelsy Pieneman, maar de ploeg liet ook drie loopsters achter. Roef! nam in de volgende slagbeurt meer afstand dankzij een volgende 4-run rally. Dat gebeurde via een fout, twee wilde worpen en een grounder. Onaisha Franka scoorde in deze inning haar vierde punt in dit duel.

In de tweede wedstrijd sloeg Maxime van Dalen in de eerste inning een 2-run homerun voor Sparks Haarlem, maar het duel werd net na het begin van de tweede inning afgelast wegens regen.

De tweede wedstrijd tussen Sparks Haarlem en Roef! werd een prooi voor de regen. Foto: Fred Versluis.

Euro Stars vs. Amsterdam Pirates

In Capelle a/d IJssel kwam Amsterdam Pirates veelvuldig tot scoren bij Euro Stars, maar daar zag het er aanvankelijk niet naar uit in het eerste duel. Euro Stars scoorde het eerste punt, draaide een 2-1 achterstand om in een 6-2 voorsprong na een 5-run rally in de derde inning, maar na de vijfde inning was er een 6-6 stand. Uiteindelijk verloor de thuisploeg (opnieuw) via de run-ahead rule, want Pirates kwam in de zesde slagbeurt tot een rally van elf punten!

Nadat Pirates in de eerste inning drie loopsters had achtergelaten, opende Euro Stars even later de score na een honkslag van Teaux Schul. Twee fouten droegen bij aan twee Pirates-punten in de derde inning, maar Euro Stars reageerde daarna met vijf runs. Elena Prins zorgde met een opofferingsslag voor de gelijkmaker, waarna een wilde worp een volgend punt opleverde. Hierna verhoogden Laura Axson, Amie Hutchison en Romy van der Ham met hun honkslagen de voorsprong naar 6-2. Maar ook dit keer lukte het niet die vast te houden. Pirates antwoordde met vier runs, waaronder twee na een honkslag van Jeske Meewisse. In een lange zesde slagbeurt haalde Pirates flink uit. Er kwamen 15 speelsters aan slag, die samen negen honkslagen produceerden. Lizzie Clarijs sloeg in deze rally drie punten binnen. Isabelle Markies, die 3-uit-3 was, droeg bij met een 2-run single. Ook maakte de verdediging van Euro Stars drie van hun acht fouten.

In de tweede wedstrijd produceerde Pirates twee 6-run rallies. Dit keer kwam de hoofdstedelijke ploeg tot 16 honkslagen. Vier daarvan kwamen op naam van Uchenna Jong Loy, die 4-uit-4 was, waaronder een 2-run homerun, viermaal scoorde en vijf punten binnensloeg. Lizzie Clarijs en Isabelle Markies hadden beiden drie RBI’s. Euro Stars wist slechts vier honkslagen te slaan, waaronder een driehonkslag van Elena Prins, die met haar klap twee punten binnensloeg.

Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers

Olympia Haarlem boekte op zondag twee mercy-rule shutouts in de inhaaldubbel tegen Tex Town Tigers, die een week eerder werd afgebroken. De eerste wedstrijd werd toen met een 0-0 stand na drie innings gestaakt, nadat TTT-derde honkvrouw Dinet Oosting geblesseerd raakte na een botsing. De tweede ontmoeting werd vervolgens afgelast.

Zondagmiddag werd eerst de eerste wedstrijd uitgespeeld. Met twee uit in de vierde inning maakte Amy Udink goed contact en sloeg een line drive 2-run homerun om Olympia op voorsprong te zetten. Een inning later bereikte de thuisploeg een verschil van zeven punten via een 5-run rally. Met één uit en Brenda Beers (vier wijd) en Cindy van der Zanden (stootslag-honkslag) op de honken sloeg Lorraine Kieft een daverende homerun. Lisa Hop volgde met een tweehonkslag, waarna Amy Udink een honkslag sloeg en Franka van Dijk met vier wijd voor volle honken zorgde. Met twee uit maakte pinch-hitter Cheraine Valk met een walk-off, 2-run single een einde aan de wedstrijd.

Donkere onweerswolken naderen het Nol Houtkamp Sportpark. Foto: Marco Stoovelaar.

In de tweede wedstrijd waren er dreigende, donkere wolken, rommelde de onweer soms en waren er twee korte onderbrekingen voor een paar hevige buitjes. Maar het duel kon uiteindelijk worden gespeeld. Dit keer had Olympia Haarlem genoeg aan vier innings en werden wederom twee homeruns geslagen. De eerste daarvan was een lead-off, line drive klap van Britt Vonk in de eerste inning. In de tweede slagbeurt sloeg de record-international een punt binnen met een honkslag, waarna Brenda Beers volgde met een 3-run homerun. Drie punten werden toegevoegd in de derde inning, waarvan er twee werden gescoord na een driehonkslag van Britt Vonk, die alleen een tweehonkslag miste om for-the-cycle te slaan. Met twee uit in de vierde inning maakte Machteld Rector met een 2-run single een einde aan de wedstrijd. Lisa Hop (drie innings) en Isis Kistemaker (één inning) gooiden samen een No-Hitter, de tiende voor Olympia en de tweede in een week tijd. Vorige week gooide Anna Zoulová een No-Hitter voor de Haarlemse ploeg, die met de dubbele winst van zondag haar winning streak verlengde naar zeventien wedstrijden.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse