Road to Softball World Cup

‘Ik voel dat ik daar ga vlammen’

Foto: Grega Valancic

‘Ik voel dat ik daar ga vlammen’

Britt Vonk – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

Britt Vonk. In 2008 is ze zeventien jaar jong als ze haar eerste wedstrijd voor Team Kingdom of the Netherlands speelt. En niet zomaar één: ze is de openingsslagvrouw in de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen van Peking. Haar uitverkiezing kwam behoorlijk onverwachts. Hoe anders is het nu, 16 jaar later. Als korte stop en openingsslagvrouw is ze sinds jaar en dag een vaste waarde in het team dat begin juli naar Italië afreist. Het wordt haar zesde WK, zevende als je de voorronde van afgelopen jaar meerekent, maar verzadigd is ze zeker niet. “Ik voel me nog niet uitgespeeld, geniet zo veel van het spel. Ik leer nog steeds én heb nog altijd veel te bieden. En ik leef voor de toernooien: de adrenaline, spanning, de oranjefans op de tribune, dat vind ik echt het mooiste wat er is.”

Als ze praat zie je die liefde voor het softbal over tafel stromen, samen met een groot vertrouwen. “Ik geloof in een medaille, absoluut. Ik geloof écht dat we iedereen kunnen verslaan, maakt niet uit wie er tegenover ons staat. Maar, we moeten wel ‘aan’ staan, op onze top spelen en niet inzakken als het even niet lukt. De moed erin houden, net als afgelopen jaar en doorstrijden tot het einde. Wat er ook gebeurt, we doen het samen. En dat kunnen we. Onze fundering is supersterk, we kennen elkaar zo goed en vooral: we hebben vertrouwen in elkaar. Als je ziet hoe we ons tijdens de voorronde hebben teruggevochten, de veerkracht. Dat heeft een boost gegeven. We hoeven niet te gaan stressen als het even wat minder gaat, het komt goed. Dat laatste is voor mij afgelopen jaar een belangrijke les geweest.”

Rust en vertrouwen zijn de sleutel

 “Ik voelde persoonlijk veel druk tijdens de voorronde in Spanje, als in ‘we móeten de WK finale halen’”, licht ze haar leermoment toe. “Ik legde die druk op mezelf, maar straalde dat vervolgens ook uit op het team. Pakte de verbale rol. Dat kwam voort uit passie. Het kwam van een goede plek -ik wilde het beste voor het team- maar het was niet de beste manier. Daar heb ik aan gewerkt. Ik heb mezelf een spiegel voorgehouden, gepraat met een coach. Wat gaat helpen om het beste resultaat te behalen? Als ik reageer op een bepaalde situatie, neem ik de rest in die energie mee, maar een call van een scheidsrechter is niet iets waar ik invloed op heb. Nu weet ik: het draait om rust behouden en vertrouwen geven. En na zestien jaar heb ik die rust gevonden. Met een jong team kun je wellicht wel wat meer coachen, maar ik ben omringd door heel goede speelsters met ervaring die weten wat nodig is en iedereen heeft haar eigen kwaliteiten.”

Leiden door het voorbeeld te geven dus en met haar rol als openingsslagvrouw kan ze de toon zetten. “Die rol is fijn, om te kunnen starten voor ons team. De eerste slagbeurt kan heel bepalend zijn. Om een kwalitatieve slagbeurt neer te zetten, niet eens om direct een punt te scoren, en vooral ook om vertrouwen uit te stralen. De tegenstander te laten zien: wij kunnen iedereen verslaan. Natuurlijk heb ik ook nog steeds zenuwen, maar die geven me flow en super focus in de wedstrijd. Ik gebruik dat als voordeel. Mijn persoonlijke doel is om kwalitatief goed te spelen en een goede teamgenoot te zijn. Om mijn ervaring te laten spreken op het veld en samen met het team de beste prestatie neer te zetten.”

Full Circle

Hoe haar softbal toekomst eruitziet? De lach verschijnt bij het horen van de woorden full circle – de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles. “We gaan het zien. Op dit moment zeg ik ja, wil ik nog alles geven. Zit qua spelen op mijn top en wil nog zo lang mogelijk genieten van het spel. Maar ik kan en wil niet zo ver in de toekomst kijken, ik leef liever in het moment. En op dit moment zijn dat de Wereldkampioenschappen, daar leef ik nu voor. Ik voel dat ik daar ga vlammen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup