Damishah Charles gooit de bal

Road to Softball World Cup

‘Mijn dochter heeft mij de rust gegeven dat mijn spel nodig had’

Beeld: Line Drive Captures

‘Mijn dochter heeft mij de rust gegeven dat mijn spel nodig had’

Damishah Charles – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

Op zestienjarige leeftijd maakt ze haar debuut voor Team Kingdom of The Netherlands. Een jaar later staat ze op haar eerste WK, waar ze met het team en goed spel de vierde plaats pakt. Hoe anders gaat het twee jaar later en vervolgens op het Olympisch kwalificatietoernooi. Het is voor Damishah Charles het moment om een korte break te nemen van het Koninkrijksteam en Nederland. “Ik zat er helemaal doorheen na het verlies van het OKT en liep voor mijn gevoel vast in het softbal hier. Ik ben naar Amerika gegaan en dat is voor mij perfect geweest.”

“Mijn tijd op school in Amerika heeft me geleid naar waar ik nu ben. Ik ben daar sterk geworden, veranderd in hoe ik in mijn spel sta. Leefde daar het topsportleven; ik moest er bovenop zitten, want anders speelde je niet. Dat heeft mij persoonlijk echt geholpen. Ik had die andere omgeving nodig, om de liefde voor het spel weer te vinden, mijn drive weer te voelen, gemotiveerd te zijn. Daar ben ik ook utility speelster geworden. De coaches gaven aan dat ik me op meerdere posities moest richten, om mijn kansen om te spelen te vergroten. Het is mijn kracht geworden – ik ben nergens het meest comfortabel, vind en vooral kan het overal goed. Door nooit op één plek te staan, blijf ik in beweging, blijf ik leren, word ik continu gechallenged. En dat vind ik leuk.”

Geen stress, maar rust 

En natuurlijk is in mijn periode in Amerika mijn dochter geboren. Door haar heb ik meer rust kunnen vinden. Ik kan nogal vurig zijn en was dat niet altijd op de juiste manier, maar ik kan niet bij mijn kind aankomen met een slechte vibe door het sporten. Ik moet het loslaten als ik het veld afstap en dat kan ik nu.” Lachend: “Dat gevoel van rust is ongekend. Ik had het echt nodig, het helpt me in mijn spel en zij heeft me dat gegeven.”

Beeld: Louie Jay Sienders

Terug in het team neemt ze die ervaring mee in voorbereiding op het Wereld Kampioenschap. “Ja, ik kijk terug naar eerdere wedstrijden tegen de teams die we nu op het WK tegenkomen – wat gebeurt er in de wedstrijd, wat heb ik of het team laten liggen. Om niet dezelfde fouten te maken. Maar, meer dan terugkijken doe ik niet. Je moet daar niet om gaan stressen, gewoon rustig blijven. Zien, onthouden, klaar en verdergaan.” 

Iedereen hoort erbij

Haar persoonlijk doel is op het WK echt haar rol binnen het team te vinden. “Ik ben niet zo een prater, dus het zal meer door mijn prestaties op het veld zijn. Daar echt naar buiten komen en zo het team meenemen. Er is heel veel ervaring in het team, we spelen al lang samen en willen elkaar graag helpen. Ook ik word nog steeds geholpen. Dat is belangrijk, ook voor jongere speelsters die de komende jaren gaan aansluiten. We zijn allemaal verschillend, maar ook allemaal ‘open’: je mag jezelf zijn, je dingetje doen. Zelf heb ik dat ook gevoeld toen ik erbij kwam. Ik werd niet direct in het diepe gegooid, was daardoor nooit echt overwhelmed. Ik kon ervaring opdoen om nu hier te kunnen staan.”

Team samen - united front
Beeld: Grega Valancic

Inclusiviteit en diversiteit is waar het team voor staat en dat niet alleen: het hele Koninkrijk is vertegenwoordigd en dat is belangrijk vertelt Damishah. “Het is zeer zeker belangrijk dat mensen weten dat wij een united front zijn. We dragen de naam Team Kingdom of The Netherlands niet zomaar. Er komen steeds meer meiden van de eilanden bij. Op Bonaire (waar ze woont, red.) is er nog geen fastpitch softbal, maar op Curaçao loopt veel jong talent dat in de toekomst voor het team kan spelen. Dat is mooi. Ik neem ook altijd de vlag van Bonaire mee, het is iets kleins, maar mijn wel mijn eigen dingetje.”

Tot slot: het Wereld Kampioenschap. “We moeten aan de bak, gaan knallen. Vooral de eerste twee wedstrijden zijn belangrijk om gelijk in goede positie te komen. De komende weken moeten we goed benutten om alles wat erin zit er tijdens het WK uit te laten komen. Ik denk dat een plek bij top vier mogelijk is, wellicht zelfs top drie.” En haar dochter? “Die is er voor het eerst bij dit WK. En dat is 100% fijn.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup