Lizzie Clarijs in actie op het veld

Road to Softball World Cup

‘Als ik op een positie wordt gezet, dan own ik die plek ook’

Beeld: Grega Valancic

‘Als ik op een positie wordt gezet, dan own ik die plek ook’

Lizzie Clarijs – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

Vijf minuten voor ik Lizzie Clarijs spreek, heeft ze gehoord dat ze meegaat naar de World Cup Women’s Softball in Castions di Strada, Italië. De lach en ook een beetje de opluchting zijn hoorbaar door de telefoon. “Ik had er vooraf wel een goed gevoel over, maar het blijft toch een spannend moment. Je kunt er nooit vanuit gaan. Ik sta nog niet altijd in de basis, dus ik voel me nu wel echt super chill.”

Het is de eerste WK- finale voor de 27-jarige utility speelster van het Koninkrijksteam en ze is er klaar voor. “Bij de Europese kampioenschappen in 2021 en 2022 heb ik mentaal enorm gestruggeld. Ik zat eindelijk bij het team en wilde laten zien dat ik het echt kon. Mezelf extra bewijzen. De spanning die daarbij kwam kijken, duwde ik vervolgens weg. Het zorgde voor paniekaanvallen. Ik kon de bal niet meer recht gooien, had geen controle meer, ik blokkeerde volledig. Terug in Nederland heb ik zelf hulp gezocht en dat heeft me veel inzicht gegeven: het is ok als er spanning is, je hoeft er niet bang voor te zijn. Als je het wegduwt, wordt het juist twee keer zo groot. Maar als je het accepteert, valt er al veel weg en kun je de goede spanning gebruiken om in de flow te komen, hyperfocus te creëren.”

Lol van het spel altijd blijven zien

De groei die ze heeft gemaakt, was goed zichtbaar tijdens de WK voorronde afgelopen jaar in Spanje. “Ik voelde me heel rustig in mijn hoofd, kon de druk aan en de spanning maakte me niet meer bang. Ik was ontspannen en het is voor mezelf mooi om te voelen dat daar mijn kracht nu ook ligt. Nuchter blijven, dingen niet te groot maken maar de lol van het spel altijd blijven zien – ook bij hoge stressmomenten. Afgelopen jaar waren die momenten er zeker. Soms moet je elkaar even ruimte geven, een andere keer juist blijven praten, zodat iedereen optimaal kan functioneren. Ik kan er goed zijn voor het team, als bankzitter maar natuurlijk ook in het veld.”

Lizzie Clarijs als pitcher in actie

“Ik ben op vrijwel alle posities inzetbaar, kan snel schakelen. Infield, slaan en ook pitchen. Afgelopen jaar was ik één van de pitchers tegen Puerto Rico. Dat was een heel goede verrassing, want ze hadden geen idee wie ik was. En dat ging heel goed. Het voelt ook goed om te weten dat als ik op een positie word gezet, ik die plek dan ook own.”

Full focus

Met de selectie bekend, wordt vanaf nu met de groep nog scherper getraind naar het toernooi toe. De zogenaamde puntjes op de i moeten gezet gaan worden, de focus nog meer aan. “De komende drie weken is alles gericht op de WK. Het is fijn dat we in de week ervoor nog meerdere oefenwedstrijden kunnen spelen, dat geeft veel inzicht in waar we staan en hopelijk extra vertrouwen. Als team zijn we gegroeid, hebben afgelopen jaar veel geleerd. Ik denk dan ook dat we zeker kans maken, tegelijkertijd: je weet nooit hoe het loopt. Het is zo moeilijk om te zeggen, het blijft sport.” 

Ze besluit: “Voor mezelf weet ik wat ik wil. Doorpakken om de ontspanning te bewaren. Vertrouwen in mezelf hebben. Er 120% staan. De lijn doorzetten die ik afgelopen jaar heb ingezet, zodat we optimaal met elkaar kunnen werken om een zo goed mogelijke prestatie neer te kunnen zetten.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup