SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem & Roef! completeren Play-Off kwartet; Lange winning streak Olympia Haarlem ten einde

Suka Van Gurp plaatste zich met Sparks Haarlem voor de Play-Offs in de Softbal Hoofdklasse. Foto: Fred Versluis.

Sparks Haarlem & Roef! completeren Play-Off kwartet; Lange winning streak Olympia Haarlem ten einde

De kaarten in de reguliere competitie zijn geschud wat de plaatsing voor de Play-Offs betreft. In een vol wedstrijdschema – er was zowel op zaterdag als op zondag een volledig programma voor alle ploegen – vielen de laatste beslissingen op zaterdag. Een week geleden verzekerden koplopers Olympia Haarlem en Neptunus zich al van een plek in de top-vier. Zij krijgen gezelschap van Sparks Haarlem en Roef!, die zaterdag deze kampioenspoule bereikten. De overige vier ploegen spelen in hun postseason in de Play-Downs, oftewel de degradatiepoule, want het team dat bij de onderste-vier op de laatste plek eindigt zal degraderen.

Voor aanvang van het weekeinde hadden Onze Gezellen en Tex Town Tigers nog theoretische kansen om de Play-Offs te bereiken. Onze Gezellen haalde eerder in de week succesvol in tegen Sparks Haarlem en won in een aantrekkelijk duel met 3-2. Bij winst zou Sparks zijn geplaatst. Twee dagen later stond Sparks ook met lege handen in een inhaalduel tegen Olympia Haarlem, want nu werd met 4-3 verloren.

Maar op zaterdag vielen de laatste beslissingen in een periode van zestien minuten. In Enschede won Sparks Haarlem met 10-0 in het eerste duel tegen Tex Town Tigers, dat hierdoor werd uitgeschakeld. Sparks was op dat moment echter nog niet geplaatst. Dat was zes minuten na afloop van hun wedstrijd wel het geval, doordat Onze Gezellen de eerste wedstrijd bij Amsterdam Pirates met verlies afsloot. Tien minuten later volgde de laatste ontknoping. Roef! eindigde toen hun eerste wedstrijd tegen Euro Stars met een overwinning. Hierdoor was ook Roef! zeker van de top-vier en werd Onze Gezellen als laatste uitgeschakeld.

Olympia Haarlem was op zaterdag in Rotterdam tweemaal te sterk voor Neptunus (11-2 in zes innings en 7-5) en verstevigde zodoende de koppositie. Sparks Haarlem won tweemaal bij Tex Town Tigers (10-0, 3-2), de eerste via de mercy-rule (vier innings), de tweede via de tie-break (acht innings). Roef! won beide wedstrijden bij Euro Stars (8-4, 8-1). Amsterdam Pirates deed op eigen veld goede zaken en stuntte met een dubbele winst tegen Onze Gezellen (3-1, 4-2).

Op zondag was het Roef! dat voor een stunt zorgde, want de Moergestelse ploeg maakte een einde aan de lange winning streak van Olympia Haarlem. In Haarlem won de thuisploeg het eerste duel met 2-0, maar daarna won Roef! met 4-1 en dat eindigde Olympia’s winning streak na 21 opeenvolgende overwinningen. Voor Olympia was het de eerste nederlaag sinds 20 april toen met 10-8 in negen innings werd verloren van Sparks Haarlem. De 21-game winning streak van Olympia Haarlem was de langste in de Softbal Hoofdklasse sinds 2015. Sparks Haarlem won toen de eerste 28 wedstrijden van het seizoen en het was Olympia dat daar toen een einde aan maakte. Een jaar eerder (2014) realiseerde Sparks Haarlem een record met een winning streak van dertig opeenvolgende wedstrijden en bleef dat hele seizoen ongeslagen. Overigens legde Olympia op zondag wel definitief beslag op de eerste plaats in de reguliere competitie.

Neptunus, dat net als zaterdag thuisspeelde, won op zondag de double-header tegen Amsterdam Pirates (6-0, 6-0). Sparks Haarlem moest op beide speeldagen op reis, maar pakte wel de volle winst. Na zaterdag in Enschede te hebben gespeeld, won Sparks op zondag in Capelle aan den IJssel bij het nog altijd puntloze Euro Stars (17-3, 8-1), beide keren via de mercy-rule. Onze Gezellen herstelde zich enigszins van de onverwachte dubbele nederlaag bij Pirates, want het eerste duel tegen Tex Town Tigers werd gewonnen (7-0), maar het tweede verloren (5-4). TTT eindigde hiermee een 9-game losing streak.

De landskampioen komt dit jaar uit (alfabetische volgorde) Haarlem, Moergestel of Rotterdam, want de twee beste ploegen uit de Play-Offs staan vanaf 5 oktober tegenover elkaar in de best-of-five Holland Series. Hoewel de indeling voor de Play-Offs en Play-Downs nu bekend is, blijven de resterende wedstrijden allemaal nog belangrijk. Komende zaterdag is de laatste speelronde, terwijl Sparks Haarlem ook nog moet inhalen op donderdag (tegen Olympia Haarlem) en zondag (tegen Roef!). De ploegen nemen immers hun behaalde punten mee naar het postseason. Daarnaast kunnen speelsters natuurlijk hun eigen individuele prestaties/statistieken opvoeren, want die zijn natuurlijk weer van invloed voor het bepalen van de beste speelsters van het seizoen 2024. De reguliere competitie wordt op zondag 30 juni afgesloten. De Play-Offs en Play-Downs beginnen op zaterdag 27 juli. Tussendoor neemt de Nationale Softbalploeg in Italië deel aan het Wereldkampioenschap.

Ondertussen zijn ook de eerste beslissingen gevallen in de Eerste Klasse, waarin dit seizoen eveneens een Play-Offs/Play-Downs format is. Daarin zijn HCAW en het tweede team van Amsterdam Pirates reeds uitgeschakeld voor de Eerste Klasse Play-Offs. Op zaterdag plaatste koploper Oosterhout Twins zich als eerste voor de Play-Offs, terwijl Sparks Haarlem 2 als derde ploeg werd uitgeschakeld. Twins lijkt gezelschap te gaan krijgen van Red Lions, Onze Gezellen 2 en het vorig jaar uit de Hoofdklasse gedegradeerde UVV, maar Olympia Haarlem 2 heeft nog kansen zich daar tussen te nestelen. De Eerste Klasse-competitie wordt half juli afgesloten. De Play-Offs en Play-Downs gaan daarna pas vanaf zaterdag 24 augustus van start. De ploeg die de Eerste Klasse Play-Offs wint, heeft ook het recht op promotie naar de Hoofdklasse.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 25-44, Neptunus 26-38, Sparks Haarlem 24-36, Roef! 25-34, Onze Gezellen 26-20, Tex Town Tigers 26-18, Amsterdam Pirates 26-14, Euro Stars 26-0.

veel wissels

In de wedstrijden op zaterdag werd er veel gewisseld. Zo namen er 31 speelsters deel aan het eerste duel tussen Euro Stars en Roef! en 29 in de tweede ontmoeting. Roef! had met respectievelijk zestien en vijftien beide keren de grootste inbreng. Ook in de double-header tussen Olympia Haarlem en Neptunus kwamen veel speelsters in actie. In het eerste duel 28, in de tweede wedstrijd 26. In Enschede was het Sparks Haarlem dat in het eerste duel tegen Tex Town Tigers vijftien speelsters inzette.

Op zondag zorgde Onze Gezellen voor het hoogste speelsters door er zestien in te zetten in de tweede wedstrijd tegen Tex Town Tigers, dat niet wisselde en het met tien speelsters deed.

homeruns

Madison Huskey, die een week geleden een nieuw seizoenrecord in de Hoofdklasse realiseerde met het slaan van haar dertiende homerun, verscherpte haar record op zaterdag. De speelster van Neptunus sloeg toen zowel in de eerste als de tweede wedstrijd een homerun tegen Olympia Haarlem, zodat ze op vijftien kwam. Een dag later werd haar homerun-streak van zeven opeenvolgende wedstrijden gestopt door de pitching van Amsterdam Pirates. De Amerikaanse bleef niet alleen in beide wedstrijden homerunloos, in de opener werd ze ook hitloos gehouden. En dat gebeurde slechts tweemaal eerder dit seizoen.

Madison Huskey is veruit de koploopster met haar 15 homeruns. Ze wordt gevolgd door Suka Van Gurp (Sparks Haarlem), die zaterdag haar zesde homerun sloeg, en haar teamgenoot Maxime van Dalen, die op beide dagen homerde en eveneens op zes staat. Spannender wordt het in de komende wedstrijden om de titel voor Beste Slagvrouw. Huskey voert momenteel de lijst aan met .560, maar Van Gurp volgt met een .554 slaggemiddelde. Maar ook de op de derde plaats staande Britt Vonk (Olympia Haarlem) staat met .537 dicht in de buurt.

In het volle voorbije weekeinde werden weer dertien homeruns geslagen. Dat brengt het totaal dit seizoen op 70. In de Hoofdklasse Honkbal zijn tot nu toe 52 homeruns genoteerd. Vorig seizoen werden er precies 100 homeruns geslagen in de Softbal Hoofdklasse, de eerste keer dat deze magische grens werd bereikt. Het aantal homeruns in de hoogste softbal-afdeling steeg sinds 2021 aanzienlijk. Er werden er toen 92 genoteerd, gevolgd door 68 in 2022.

pitchers

Lisa Hop (Olympia Haarlem) werd op zondag voor de twaalfde keer dit seizoen winnende werpster en is nu 12-1. Dat deed ze met een complete game-optreden in de 2-0 winst tegen Roef!, waarin ze ook nog eens dertien keer drie slag liet noteren en een 3-hitter gooide. Op zaterdag pakte de international haar elfde zege en verdiende ze haar tweede save.

Ook Cassady Knudsen (Sparks Haarlem) kreeg op zondag voor de twaalfde keer een overwinning achter haar naam en staat op 12-2 met één save. Lisa Hop heeft momenteel met 1.20 het beste ERA en voert ook de strikeout-lijst aan met 120, zeven meer dan Knudsen. Het zou zo maar kunnen dat deze twee meest toonaangevende werpsters van dit seizoen komende donderdagavond tegenover elkaar staan in het inhaalduel tussen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem op het Noordersportpark, dat in augustus het decor is voor het toernooi om de Europese Cup Winners Cup.

Er werden ook twee one-hitters gegooid in het weekeinde. Margot van Eijl en Kim Emmen gooiden namens Roef! een combined one-hitter in het tweede duel op zaterdag bij Euro Stars. Op zondag stond Amber Schisler (Neptunus) maar één honkslag toe in de tweede wedstrijd tegen Amsterdam Pirates.

Lisa Hop (links) en Cassady Knudsen zijn de twee meest toonaangevende pitchers dit seizoen. Foto’s: Robert Bos (links) en Fred Versluis (rechts).

Wat gebeurde er nog meer op de velden?

Euro Stars stond op zaterdag in de eerste wedstrijd halverwege de vijfde inning met 2-1 voor, maar daarna kwam thuisploeg Roef! tot een 5-run rally. Isa Los (Roef!) sloeg in dit duel 3-uit-4 en sloeg vier punten binnen. In de tweede ontmoeting homerden Sterre den Duijn, Kailyn Campbell en Bente Zwanenburg voor Roef!, dat tien honkslagen produceerde.

In Amsterdam opende Onze Gezellen op zaterdag de score in de eerste ontmoeting in de eerste inning, maar bleef daarna puntloos. Pirates kwam langszij in de vierde inning en won in de zesde slagbeurt dankzij een 2-run triple van Tamar Biervliet. In het tweede duel stond Pirates gelijk vanaf de eerste inning op voorsprong. Rhowan Stuart (Pirates) sloeg in de eerste wedstrijd 3-uit-3.

Olympia Haarlem outhitte Neptunus op zaterdag in de eerste wedstrijd met 14-3. Eén van de drie Neptuniaanse honkslagen was een 2-run homerun van Madison Huskey, die daarmee in de eerste inning voor een gelijke stand zorgde (2-2). Cindy van der Zanden (Olympia) was 3-uit-4. In de tweede wedstrijd werkte Madison Huskey met een 3-run homerun een 4-1 achterstand weg in de tweede inning. Olympia kwam langszij (5-5) in de derde inning na een honkslag van Eliška Stejskalová en doorbrak de gelijke stand in de zevende inning, dankzij een 2-run double van Lorraine Kieft, die met 3-uit-4 en vier RBI’s op dreef was.

Na een mercy-rule 10-0 overwinning in de opener tussen Tex Town Tigers en Sparks Haarlem was er meer spanning in de tweede ontmoeting. Sparks bouwde een nipte 2-1 voorsprong op, maar in de zesde inning maakte Annemiek Jansen die met een homerun ongedaan. Sparks won uiteindelijk in de achtste inning na een fout. In de tweede helft van de achtste inning kreeg TTT nog de honken vol, maar die bleven achter, want pitcher Cassady Knudsen sloot het duel af met een strikeout.

Op zondag was Sparks Haarlem productief in de derde en vierde inning van de eerste wedstrijd bij Euro Stars. Met een 2-0 voorsprong werd zesmaal gescoord in de derde beurt, waarna even later een 9-run rally volgde met als hoogtepunt een 2-run homerun van Maxime van Dalen (haar tweede homer in het weekeinde). Sparks kwam tot zestien honkslagen, waarvan drie op naam van Suka Van Gurp en Famke Gildemacher. In de tweede ontmoeting tekende Isa Smit voor drie van de tien Sparks-honkslagen.

Olympia Haarlem voerde hun winning streak op naar 21 wedstrijden via een 2-0 overwinning in het eerste duel tegen Roef! op zondag. Olympia scoorde het eerste punt in de eerste inning na een tweehonkslag van Marijn Crouwel, die donderdagavond voor het eerst in actie kwam na te zijn teruggekeerd van college in Amerika. Een double-steal situatie zorgde voor het tweede punt een inning later. In de tweede wedstrijd in Haarlem maakte Roef! een einde aan de lange winning streak, maar sloeg pas laat toe. Met een 1-0 achterstand kwam Roef! langszij in de vijfde inning na een honkslag van Eva Versloot. In de zesde slagbeurt sloeg Roef! toe met drie punten, twee na een tweehonkslag van Kailyn Campbell, één na een opofferingsslag van Sietske Drijvers. Het slagvaardige Olympia werd op slechts vijf honkslagen gehouden door Marjolein Merkx, die elfmaal drie slag gooide.

Onze Gezellen kwam op zondag in de eerste wedstrijd tegen Tex Town Tigers tot hun eerste shutout-overwinning sinds 1 oktober vorig jaar. Toen een 10-0 winst tegen UVV, nu werd het 7-0 voor de Haarlemse ploeg. De Nieuw-Zeelandse Shyah Hale zorgde voor de aanvallende hoogtepunten door twee homeruns te slaan, een solo in de eerste inning, een 2-run in de derde slagbeurt. In het tweede duel brak TTT een 1-1 stand in de derde inning. Eerst sloeg Katharina Szalay een RBI-single, hierna volgde Annemiek Jansen met een 3-run homerun, haar tweede vierhonker in het weekeinde. OG wist nog terug te komen tot 5-4, maar liet elf loopsters achter.

Neptunus wist zondag in het eerste duel tegen Amsterdam Pirates pas in de zesde inning definitief toe te slaan. Dat gebeurde met een 2-0 voorsprong via een 4-run rally met als hoogtepunt een baseclearing, 3-run triple van Lizzy Kwakernaak. In het volgende duel stond Neptunus al na twee innings op een 5-0 voorsprong en die kwam niet in gevaar. Laura Wissink opende de score in de eerste inning met een 2-run homerun.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse