Annemiek Jansen aan slag - oefenserie Tsjechie 2024

Road to Softball World Cup

‘De interactie met supporters, het Kingdom pak; het geeft me een stoot adrenaline!’

Beeld: Grega Valancic

‘De interactie met supporters, het Kingdom pak; het geeft me een stoot adrenaline!’

Annemiek Jansen – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

Het wordt haar eerste WK-finale. Dat op zich is al hele ervaring. Maar het feit dat het toernooi in Italië wordt gespeeld, maakt het allemaal nog mooier. “Om op dit wereldniveau te kunnen spelen, dat is zo mooi en tegelijkertijd op een goede manier ook spannend. Hoe vet is het dan dat het in Europa is en iedereen kan komen kijken! Voor mij maakt het publiek echt verschil. Ik ben een gevoelsspeler, ga heel goed op die interactie.” Wanneer Annemiek Jansen aan het woord is, spat het gevoel er dan ook van af. De lach en haar grote enthousiasme zijn continu daar.

“Italië is onze aartsrivaal, hun fans zijn luid, maar ik hoop op veel oranje tegengeluid. Afgelopen jaar tijdens de WK-voorronde in Spanje hadden we veel oranje supporters achter ons. Die sfeer, dat was echt supermooi. En het heeft mij, ons, ook door het toernooi geholpen.” Niet alleen de sfeer is belangrijk voor de goedlachse 27-jarige outfielder uit Enschede, ook het uitkomen voor het Nederlands Koninkrijk bezorgt haar een goed gevoel. “Ik kijk echt uit naar het moment dat ik mijn Kingdom pak aantrek, het materiaal in mijn tas zit en we richting veld gaan. Dat geeft zo een stoot adrenaline.” 

Mentaal uitgedaagd

Sinds 2021 zit ze bij het team en traint ze vier dagen in de week intensief samen met haar teamgenoten op het KNBSB- topsportcentrum. De innovatieve manier van trainen, had even tijd nodig om te landen. “In het begin ging alles even wat minder. Er wordt dan zo veel gesleuteld, de manier van trainen is anders, dat is even wennen geweest. Maar afgelopen jaar heb ik heel veel stappen gemaakt. Op het vlak van softbal – het lezen van de bal, het bereik dat ik heb, het ingespeeld zijn op elkaar, en ook persoonlijk ben ik gegroeid. Je komt jezelf echt tegen in dit programma, wordt mentaal uitgedaagd om jouw weerbaarheid te vergroten.” 

“Afgelopen winter ben ik in gesprek gegaan met een sportpsycholoog. Ik was vroeger altijd heel onbevangen, dat was echt mijn kracht, maar op gegeven moment kwam ik op een punt: ik móet presteren. Maar je kan niet elke slag een homerun slaan, ik liep tegen de druk aan die ik mezelf oplegde. Ik heb leren accepteren dat niet alles goed kan gaan, niet elke bal perfect kan zijn. Als het een keer niet lukt, moet ik dat kunnen loslaten. Dat is met een sport als softbal wel een behoorlijke uitdaging, maar het gaat al een stuk beter nu.”

‘We doen het samen’

“In het outfield praten we veel met elkaar. Er gebeurt altijd wel wat, ook als de bal niet komt. En als wij de bal niet krijgen, betekent het dat de pitcher het goed doet. En daarmee wij als team dus ook. We vieren andermans succes echt samen. Toen ik bij het team kwam viel me dat ook op; we gunnen elkaar alles, willen samen op het podium staan. Die steun is gemeend, we beleven het met elkaar.”  

De kracht van het teamverband en de diversiteit qua speelsters maken het team kansrijk volgens Annemiek. “We zijn een heel divers team. In persoonlijkheid en hoe wel spelen. Onze slagploeg is goed in het korte werk, kan enorm ver slaan, is snel. Het veldteam net zo. We zijn zo op elkaar ingespeeld, we moeten gebruik maken van het feit dat we een echt team zijn in plaats van een team bestaande uit individuen. Wanneer wij ons eigen spel spelen, bij onszelf blijven en niet te veel bezig zijn met anderen én plezier houden, dan zijn we duidelijk op ons best en komt het succes ook. Dan kunnen we hoge ogen gooien.”

Kom het team supporten!

Met nog een kleine twee weken te gaan voor ze op het vliegtuig naar Milaan stappen, worden de laatste stappen gezet. “Ik ben nog extra aan het werk met mijn swing, vind dat dat nog iets beter kan. Binnen het team zie ik de flow komen. We zijn strak aan het gooien, bommen aan het slaan, de spirit is hoog. Ik kan niet wachten om naar Italië te vertrekken, oefenwedstrijden met elkaar te spelen en te zien hoe we er voor staan ten opzichte van de andere teams. Dan ga ik het echt voelen, komen de kriebels, het toernooigevoel. Ik heb er zo’n zin in!” 

Een boodschap aan de Nederlandse fans? “Als je kan komen, kom! Hoe meer mensen op de tribune, hoe beter. Die sfeer, het geeft energie. Het helpt ons team!” Dan gaat ze verder met haar training, de lach op het gezicht is en blijft daar. 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup