Road to Softball World Cup

‘Dit is het beste Koninkrijksteam waar ik ooit in gespeeld heb’

Foto: Grega Valancic

‘Dit is het beste Koninkrijksteam waar ik ooit in gespeeld heb’

Lindsey Meadows-Oosterveld – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

Het is een hele mooie quote van Lindsey Meadows-Oosterveld en een quote die extra betekenis meedraagt uit haar mond. De pitcher maakt namelijk al sinds 2010 onderdeel uit van Team Kingdom of the Netherlands en staat voor haar vierde Wereldkampioenschap.

De genaturaliseerde Amerikaanse speelde in 2010 haar eerste WK in Venezuela en was er vervolgens ook in 2012 bij in Canada en in 2014 in eigen land. Toch zegt zij dus dat dit het beste Oranje is waar zij ooit onderdeel van uitmaakte: “We hebben vaker topatleten in het team gehad, maar we zijn nu ook mentaal zó sterk. Dat is voor mij echt het verschil. We zijn echt één team, hebben de laatste jaren flinke tegenslagen gekend, maar zijn echt sterker teruggekomen.”

Als voorbeeld van de mentale weerbaarheid haalt de ervaren pitcher van Tex Town Tigers, die onlangs haar 500ste wedstrijd in de Hoofdklasse speelde, de groepsfase van het WK aan: “We begonnen niet goed aan dat toernooi vorig jaar en de druk werd steeds hoger. Uiteindelijk hebben we de knop omgezet en toen het erom ging, wonnen we de belangrijkste wedstrijden en plaatsten we ons voor dit WK.”

Ervaring

Dat het al haar vierde WK wordt, maakte het moment waarop de selectie bekendgemaakt werd niet minder spannend voor Lindsey. Sterker nog: “Dit was misschien we de spannendste van allemaal! De concurrentie binnen het team is groot en ik heb mij de afgelopen jaren echt terug moeten knokken van de hersenschudding die ik tijdens het EK van 2022 opgelopen heb. Dat maakt voor mij eigenlijk ook wel dat dit het leukste en belangrijkste WK is waar ik bij mag zijn.”

Met drie mondiale eindtoernooien in de rugzak is het logisch dat het team naar Meadows kijkt voor ervaring: “Het is niet een rol die ik bewust heb, maar ik denk dat ik wel voor rust kan zorgen bij de anderen als ik op de plaat sta. Ik weet uit ervaring dat ik op dit niveau kan presteren en straal dat ook uit: vertrouwen in wat je kan en doet, zenuwen vergeten en focus op wat je moet doen.” En niet onbelangrijk: “Ook al heb je een mindere dag of werkt een van je pitches niet goed: geef 100% en doe het beste wat je kan. Dat straalt altijd af op je team.”

Met al haar doorzettingsvermogen is Meadows sowieso al een voorbeeld voor het hele team. Niet alleen in wedstrijden, maar ook buiten het veld. Welke tegenslag of uitdaging er ook op haar pad komt: ze komt altijd terug. In 2018 raakte ze zwaar geblesseerd aan haar schouder, maar ze keerde terug. En deze zomer is ze er ook weer bij nadat ze lang moest herstellen van een zware hersenschudding, die ze in 2022 al opliep. En dan was er natuurlijk nog een belangrijke gebeurtenis in haar leven: in 2016 beviel ze van haar dochter Bailey, in 2017 keerde ze alweer terug in het team en gooide zij een no-hitter in de halve finale van het EK in en tegen Italië.

Moeder

Het moederschap combineren met een topsportloopbaan is niet altijd makkelijk. Meadows heeft er samen met haar man Tim Oosterveld wel een modus in gevonden, maar dat heeft wel even geduurd: “Je hele leven verandert. Je kunt niet meer voor de volle 100% gefocust zijn op je sport. Gewoontes moeten worden aangepast, ook op gamedays. Het is soms moeilijk om de balans te vinden tussen zorgen voor en presteren. Soms moet je een training missen, omdat je kind ziek is. Dat voelt vanuit je topsportachtergrond gek.”

Gelukkig wordt dit binnen het team wel geaccepteerd: “Ik ben heel blij dat er nu nog een paar moeders in het team zitten en in de staf ook wat coaches met jonge kinderen. Dan is er gewoon meer begrip. Het teamgevoel is sowieso heel sterk en dat maakt dat ik er minder onzeker over ben.”

Lindsey Meadows-Oosterveld met dochter Bailey en man Tim. (Foto: Louie Jay Sienders)

Thuis kan ze rekenen op het begrip en de steun van Tim: “Hij heeft altijd gezegd: als je ervoor wil gaan, moet je dat doen! We vinden wel een weg. Dat zorgt voor rust en ik merk dat ik dat tegenwoordig sowieso meer nodig heb. Dat is denk ik een combinatie van de leeftijd en het herstel van de hersenschudding. Ik ga vroeger naar bed en ik slaap meer. Tijdens een toernooi kan ik gelukkig buiten de wedstrijden om veel slapen dus ben ik voldoende uitgerust.”

Het hele gezin reist overigens mee naar Italië. Dochter Bailey was er in 2017 al bij en kreeg van school vrijaf om de laatste week te missen. “Ze speelt inmiddels BeeBall bij Tex Town Tigers en traint al mee met de U12. Ze kan al een beetje pitchen en wil het zelf ook graag. Ik help haar alleen als ze er zelf om vraagt. Voor mij is het belangrijkste dat ze het leuk vindt! Dit WK gaat ze echt volgen. Ze is nu 8 en begint het spelletje steeds beter te begrijpen.”, aldus de trotse moeder.

Kan het beste Koninkrijksteam ooit in de ogen van Meadows ook het beste resultaat ooit op een WK halen? “Ik denk dat als we doen wat we kunnen doen, wij een medaille kunnen pakken.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup