Cindy van der Zanden aan slag

Road to Softball World Cup

‘Het is tijd om de wereld te laten zien hoe goed we echt zijn’

Beeld: Grega Valancic

‘Het is tijd om de wereld te laten zien hoe goed we echt zijn’

Cindy van der Zanden – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

“Of ik me zorgen maakte voor de selectie, werd me gevraagd. Waar ik een paar jaar terug volmondig ja had gezegd, voelde ik nu het vertrouwen. Ik ben zo veel gegroeid, ben voor mijn gevoel op mijn top nu. Zowel sportief als mentaal. Maar het moment blijft spannend, ik ken het gevoel van ‘nee’ heel goed. Het is ook dubbel: je gunt het iedereen en toch ook jezelf. We werken er allemaal hard voor, maar dit hoort erbij als je in de top presteert.” 

Aan het woord is speelster Cindy van der Zanden. Sinds 2017 zit ze bij het team. In 2019 speelde ze haar eerste internationale toernooi met het Koninkrijksteam en nu staat ze aan de vooravond van haar eerste WK- finaleronde. Iets waar ze ‘zich heel erg bewust van is’. En waar ze vroeger zou hebben gezegd dat haar kracht ligt in het teamspeler zijn en de spirit hooghouden, weet ze nu dat haar kracht ook op het veld ligt. In het lezen van het spel als outfielder en haar taak als slagvrouw. 

All out gaan

En dat spreekt ze dan ook duidelijk uit, net als hoe zij het de WK voor zich ziet. “Ik ben nu op het punt dat ik all out wil gaan. Dat we dat als team moeten doen. We hebben niet heel veel te verliezen. Elke wedstrijd moeten we keihard gaan. Niet berekenend of op veilig spelen, maar risico’s durven nemen. Geen domme dingen doen natuurlijk, maar wel gewoon vol gaan. En heel erg genieten.”

Cindy van der Zanden in actie in het veld

“Toen ik dit laatste tegen mijn teamgenoten zei, merkte ik dat dat bij iedereen leeft. We willen echt heel graag, hebben het gevoel unstoppable te willen zijn. Dat zijn we ook als we elkaars back hebben, keihard vechten voor elkaar. We hebben hier vier jaar naartoe gewerkt, we kunnen vertrouwen op wat we hebben gedaan en geleerd. Het is tijd om de wereld te laten zien hoe goed we echt zijn. En dan maakt onze plek op de wereldranglijst niet uit. We kunnen dingen doen die nog niet eerder zijn gedaan.”

“Nu de selectie is geweest, kan het teamgevoel nog verder groeien. Alle neuzen één kant op. De bubble in, waarin we alleen maar bezig zijn met het toernooi, met softbal. Ik kan daar echt van genieten.” Om vervolgens met een lach toe te voegen: “Wel een grote bubbel hoor, we hebben ook ademruimte voor onszelf nodig.”

‘Ik ben van toegevoegde waarde’

De afgelopen drie jaar heeft Cindy hard aan zichzelf gewerkt. Mentaal vooral, maar ook om haar spel verder te verbeteren. De eerste vraag was: wil ik dit nog wel? Toen dat kon worden beantwoord met een ‘ja, ik ben nog niet klaar met de sport’, ging de focus naar gevoel. Ze legt uit: “Inzien dat ik er echt bij hoor. Dat ik bij het team zit op basis van mijn kwaliteiten, dat ik van toegevoegde waarde ben. Zowel in het outfield als aan slag.”

Goede vibes op het veld Cindy en Suka

“En ik durf me nu uit te spreken, eerlijk te zeggen wat ik voel. Voel me comfortabel binnen het team én over mezelf. Communicatief sterk zijn, is ook nodig om als outfielder met mijn mede-outfielders zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Ik heb niet meer het gevoel dat ik me steeds moet bewijzen, ik ben klaar om te genieten. Ik weet nu: dat is voor mij echt de sleutel tot goede prestaties. Dat ik nu hier sta en dit kan zeggen. Ik voel me lichter. En dat voelt echt goed.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup