Road to Softball World Cup

‘We have what it takes’

Foto: Grega Valancic

‘We have what it takes’

Lisa Hop – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

De eindronde van de WK van 2024 wordt de eerste in de nog jonge loopbaan van Lisa Hop. In 2018 heeft ze er al even aan kunnen ruiken in Japan, toen ze als reserve meereisde met het Koninkrijksteam. Het was voor haar een mooie ervaring die ze meeneemt naar Italië voor dit WK.

“Ik was nog jong en onervaren. Het was een hele gave ervaring om toende WK op die manier al mee te maken en de spanningen van dat moment te kunnen proeven”, aldus Hop over de WK van 2018. Inmiddels heeft ze al meerdere EK’s en een WK Groepsfase op haar CV staan. Ze weet wat toernooisoftbal inhoudt: “Een toernooi spelen, kun je echt niet vergelijken met competitiewedstrijden. Misschien dat de Holland Series qua spanning een beetje in de buurt komen, maar het is toch wel écht anders.”

“Je speelt voor je land, voor veel meer fans en je speelt tegen de wereldtop, dat brengt meer emotie en spanning met zich mee. En je routines zijn ook heel anders dan voor normale wedstrijden. Het ritme is anders. Toch probeer ik wel veel van mijn routines een beetje in stand te houden. Ik reis bijvoorbeeld nooit zonder mijn koffiemelk opschuimer, want mijn cappuccino heb ik nodig!”, zegt Hop met een lach.

“Wat mij wel echt helpt in zo’n compact toernooi is om een dagboek bij te houden om alle indrukken te verwerken. Ik schrijf alles van me af: tegenslagen, maar juist ook goede wedstrijden. Dat helpt mij om beter te slapen, want na goede wedstrijden is dat door de adrenaline soms moeilijk.”

Verder bekijkt ze tijdens een toernooi vooral veel wedstrijden van de tegenstanders: “Ik ben van mezelf analytisch. Ik wil voorbereid zijn en de tegenstander vooraf al in actie gezien hebben. Dat is soms live, vaak ook op televisie in de hotelkamer. Ik wil weten of de verwachtingen die we vooraf van bepaalde speelstijlen van de tegenstanders hebben, kloppen.”

Lisa Hop maakte met een strikeout de laatste nul in de beslissende overwinning van de groepsfase van het WK en voltooide zo de plaatsing voor de eindronde van dit jaar! (Foto: Grega Valancic)

Diversiteit geeft het team kracht

Gevraagd naar haar grootste kracht noemt Hop haar doorzettingsvermogen. “Ik ga door als het moeilijk wordt. Als het met het team tegenzit, probeer ik de koppen bij elkaar te houden en vertrouwen te geven. We moeten het hogere doel in ons hoofd houden en niet te lang blijven hangen in eerdere situaties.”

De kracht van het team zit hem volgens de pitcher in de diversiteit: “We hebben speelsters die op verschillende posities uit de voeten kunnen, speelsters die snel zijn, sterk of allebei. We kunnen ons daardoor vrij snel aanpassen aan de tegenstander en kunnen bijvoorbeeld schakelen tussen de short game en de long ball. Bovendien kennen we elkaar door en door. We kennen elkaars valkuilen en krachten. Dan is het toch een voordeel dat we het hele jaar door samen in Amsterdam kunnen trainen.”

‘Gonny sessies’

Is het team klaar voor het WK? “Daar zijn we de laatste weken in onze ‘Gonny-sessies’ (teamsessies gericht op de mentale kant van topsport met Gonny Farley, red.) veel mee bezig. We hebben gepraat over de ‘puntjes op de i’, het drukke competitieprogramma hier afronden en achter ons laten en dan de volledige focus op het WK. Voorafgaand aan de WK spelen we in Milaan nog een aantal wedstrijden en dan is het fijn om echt weer mét elkaar te spelen in plaats van tegen elkaar in de competitie. Ik heb er veel vertrouwen in en weet dat we er klaar voor zijn. We have what it takes!

Over de doelstelling is Hop duidelijk: “We gaan voor de medailles en dan mikken we natuurlijk op de hoogst haalbare medaille. Persoonlijk wil ik mij tijdens dit WK ook echt meten met de absolute wereldtop. Ik denk dat een medaille een realistisch doel is. We zijn beter geworden en hebben meer geleerd over de andere landen. We moeten vertrouwen en energie uitstralen. Dan hebben we de beste kans om te winnen.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup