Suka in het veld

Road to Softball World Cup

‘We gaan ballen alsof dit ons laatste toernooi is’ 

Beeld: Grega Valancic

‘We gaan ballen alsof dit ons laatste toernooi is’ 

Suka van Gurp – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

In 2016 heeft ze al mogen ruiken aan een medaille. “We hadden niet verwacht dat we zo ver zouden komen op de WK. Waren verbaasd, geschrokken denk ik zelfs. We konden het daardoor eigenlijk al niet meer winnen. Maar dit jaar, dit jaar is de vibe anders. We staan niet meer in de weg van onszelf. Als we het elke dag brengen, gretig zijn, zeven innings het beste geven en alles doen wat we kunnen; dan halen we 100% zeker de top 3.”

Aan het woord is Suka van Gurp, de 29-jarige powerhouse die sinds haar start bij Team Kingdom of The Netherlands geen wedstrijd met het team miste. Ze is één brok energie dat op je afstraalt. In haar vertrouwen, positieve energie, het genieten en in haar wil om te winnen. Op het veld zie je zelfs door haar reflecterende zonnebril de blik: kom maar eens langs mij. Ze lacht: “Als ik in het veld sta ben ik ‘locked in’, dan wil ik in alles uitstralen dat ik sterk in mijn schoenen sta. Dat ik weet wat ik doe”. 

“Tegelijkertijd wil ik de juiste energie brengen. Ja, je moet het serieus nemen, maar niet dat je tight and stressed bent. Meer ontspannen op een goede manier. Genieten van het spel, plezier hebben, het samen doen. Dat is ook heel belangrijk. Dat is denk ik ook mijn rol is in het team. Ik ben sterk mensgericht, breng energie en neem het team mee. En ik observeer. Sta niet direct vooraan, juist een beetje naar achteren.”

Suka van Gurp aan slag

Sterk houden

Naar het selectiemoment kon ze ‘heel ontspannen’ toe leven. “Ik had veel vertrouwen. Ik heb het afgelopen jaar nog meer kracht opgebouwd. Ben nog meer gegroeid in het fielden en slaan, op mentaal vlak. Ik ben op het punt dat ik het snap. Ik wist dat ik erbij zat. We kunnen niet allemaal het team halen en het is moeilijk om te zien als iemand emotioneel naar buiten komt, de selectie niet heeft gehaald. Maar hun tijd komt wel. Dat zeg ik ze ook, houd je sterk en geef ze een knuffel.”

Dat sterk houden is sowieso belangrijk, ook tijdens de wedstrijd. Suka legt uit: “Als iets niet goed gaat in een spelsituatie of aan slag, moet je daar niet in blijven hangen. Het moet niet in je hoofd gaan zitten, want dan heb je niet de right state of mind. Dan gaat de bal niet meer naar waar hij heen moet. Je moet loslaten. En ademen. Je kan niet alleen maar succesvol zijn, het falen hoort erbij en komt elke wedstrijd langs. Het zal je spel beter maken, die groei zie ik ook bij mezelf.”

“We hebben dit WK niets te verliezen. We hebben gezegd: we gaan ballen alsof dit ons laatste toernooi is. Elke dag alles geven. Ik voel de energie borrelen. We kunnen niet wachten tot we daar zijn, hebben hier zo lang naar toe gewerkt. We zijn er klaar voor. De eerste WK-wedstrijd, tegen Puerto Rico, gaat de toon zetten. Het is goed dat we in de voorbereiding ook tegen Puerto Rico, Australië en twee keer tegen China spelen, ook Australië zit in onze WK-poule. We kunnen veel zien in die oefenwedstrijden. En alles geven, want ook die wedstrijden moeten we winnen. Dat gaat een extra boost geven.”

Deur naar Koninkrijksteam geopend

Dat ze onderdeel is van Team Kingdom of the Netherlands is belangrijk voor haar. “Het maakt mijn hart blij om voor mijn eiland te kunnen spelen. Tot nu toe was ik de enige van Curaçao. Damishah (die van Bonaire komt, red.) en ik hebben de deur naar het Koninkrijksteam geopend. Ik merk dat er steeds meer talenten rondlopen en dat ze gezien worden, ik bespreek dat ook met de coach. Speelsters moeten echt de keus maken om voor het team uit te komen. Als ze willen groeien, op een hoger niveau willen spelen, liefde hebben voor de sport; dan komen ze hier verder. Hier hebben ze kans op grote toernooien als de WK, de World Games, zelfs de Olympische Spelen.”

Dat laatste is ook de ultieme droom van Suka, maar zo ver vooruitkijken kan en wil ze nog niet. “Ik weet wel dat dit niet mijn laatste jaar is. Ik heb nog zo veel softbal in mij. Ik ben nog niet op mijn piek. Zolang ik de kracht, de wil, het vuur voel, ga ik door. Maar nu eerst die top 3 notering.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup